14:18 27.08.2021

Протягом 30 років Україна мала сприятливу геополітичну ситуацію - політолог

3 хв читати

Київ. 27 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Протягом 30 років незалежності Україна мала сприятливу геополітичну ситуацію, вважає директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

"Мені здається, ці 30 років у нас була сприятлива геополітична ситуація. І у мене немає впевненості, що наступні 30 років будуть такими самими сприятливими... Ми часто критикуємо зовнішнє управління, але якщо не буде цього впливу з точки зору дотримання демократичних прав і свобод, гуманітарної політики, то це не найкращий варіант. Тому що в умовах, коли слабшає вплив ліберальної гегемонії, у багатьох країн виникає спокуса перейти або шукати внутрішні джерела виживання, розвитку та безпеки. У найгіршому варіанті може відбутися перехід на автократичний або авторитарний режими", - сказав Карасьов під час засідання круглого столу на тему "Тридцята річниця незалежності. Що показало святкування - внутрішній і зовнішній виміри", яке відбулося в агентстві "Інтерфакс-Україна" у п'ятницю.

У свою чергу директор соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко звернув увагу на те, що в Україні за 30 років дозріли два важливих "висхідних і перспективних" фактори - армія та українство.

"Вони ще не знають про свою соціокультурну та політичну роль. Під соціокультурною роллю я маю на увазі виникнення нових і абсолютно дивовижних для української самосвідомості таких цінностей, як гордість за країну... І я гадаю, що українська армія, набираючи сили, скоро стане одним із провідних інструментів. Друге - це таке розмите соціокультурне поняття як українство. Майже 60% населення України прийняло історію України, українську культуру та українську мову як певну єдність і головні свої цінності", - пояснив Небоженко.

При цьому він наголосив, що найбільшим недоліком українства є його розрив із моральними цінностями.

"На сьогодні люди у вишиванках, із прекрасним знанням української мови, з лампадками в руках можуть бути такими злодіями, що іншим навіть і не снилося. Ось це велика проблема - відсутність морального стрижня в українстві", - додав експерт.

Водночас Небоженко зазначив, що фактором, що стримує Україну в її розвитку, є олігархат, із яким "підписує договір кожен новий президент", у той час, як інститут президента "у нас повністю себе не виправдав і виявився не джерелом реформ, стабілізації та зміцнення української влади, а перетворився у найбільше гальмо української політичної реформи".

На думку політолога Тараса Загороднього, головний підсумок 30-річчя незалежності України полягає у створенні політичної нації.

"Уже є дух нації, є одухотворені люди, які цінують незалежність, український прапор, український гімн і, зокрема, українську мову. Але питання в тому, куди піде цей дух далі. Я вважаю, що концентрація має бути навколо модернізації країни", - зазначив Загородній.

Він також переконаний, що Україні необхідно долати комплекс меншовартості та провінційності, оскільки "наша армія показала, що вона здатна захищати країну і вона протистоїть Росії, яку просто всі бояться в Європі".

З іншого боку, політичний експерт Костянтин Матвієнко акцентував на тому, що Україні необхідно ухвалити нову Конституцію.

"Як на мене, нові парламентські вибори мають відбуватися з програмами партій, які являють собою нову Конституцію. Нашій Конституції 25 років: в ній є і позитивні, і негативні моменти. Ми багато шишок вже набили з цією Конституцією, але завдяки їй два Майдани відбулися і змінність влади: коли Зеленський змінив Порошенка, в цьому для суспільства був позитив, з точки зору динаміки політичних процесів. Але загалом я згоден з тим, що Україна завертає до застою. Тому повертаючись до нового суспільного ладу, нам потрібна нова модерна Конституція", - сказав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА