19:36 21.11.2018

МЗС України: Договір від 2003 року не дає Росії права здійснювати дискримінаційні перевірки суден

2 хв читати
МЗС України: Договір від 2003 року не дає Росії права здійснювати дискримінаційні перевірки суден

У Міністерстві закордонних справ України нагадали, що положення договору між Україною та Росією про співробітництво у використанні Азовського моря та Керченської протоки не надає Москві права здійснювати дискримінаційні перевірки суден, що прямують до українських портів.

"Ми вкотре спостерігаємо вільне читання і трактування з боку Росії норм двосторонніх і багатосторонніх угод. Жодне положення договору 2003 року не надає Росії права здійснювати дискримінаційні та тривалі перевірки суден, які прямують до українських портів", - йдеться в коментарі МЗС України, поширеному прес-службою відомства в середу.

У МЗС наголосили, що Росія не має права перешкоджати свободі судноплавства.

Українські дипломати також висловили вдячність партнерам України за чітку і послідовну позицію щодо засудження порушень міжнародного права з боку Росії в Азовському морі та Керченській протоці.

"Україна і надалі залишатиметься вірною Статуту ООН і нормам міжнародного права та продовжить захищати свої права в арбітражному провадженні щодо порушення Росією Конвенції ООН з морського права в Чорному та Азовському морях і в Керченській протоці", - додали в МЗС.

Раніше в середу глава МЗС Росії Сергій Лавров заявив, що перевірки з боку Росії українських суден в Азовському морі вписуються в наявні домовленості між двома країнами та відповідають договору від 2003 року.

"Із ситуацією, коли Євросоюз сполошився, я б порадив, перш ніж робити якісь заяви і під чимось підписуватися, треба почитати договір між Росією та Україною від 2003 року, з якого буде кристально ясно, що дії щодо перевірки тих чи інших суден абсолютно вписуються в домовленості між Москвою та Києвом, які визначають статус Азовського моря як внутрішні води двох держав", - сказав С.Лавров "на полях" засідання спільної колегії МЗС Росії та Білорусі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Єврейська конфедерація України закликала Верховну Раду визнати ХАМАС терористичною організацією

Звання "Почесний громадянин Києва" присвоєно Валерію Залужному та Ліні Костенко - Кличко

Порошенко в Берліні представив план спільної перемоги над агресором і застеріг союзників – Путін не планує зупинятись в Україні

Стефанчук підписав розпорядження про допуск журналістів до Ради під час воєнного стану

Сі Цзіньпін підтримає мирну конференцію щодо України, якщо за її проведення виступатимуть і Москва, і Київ

Макрон закликав Нетаньягу домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА