06:00 09.03.2023

9 березня: Цей день в Україні та в світі

4 хв читати
9 березня: Цей день в Україні та в світі

ДЕНЬ 379 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 379 RUSSIAN AGRESSION

9 березня - Міжнародний день діджея, День народження Тараса Шевченка.

У церковному календарі - Свято знайдення голови Івана Хрестителя або Обертіння.

День народження Тараса Шевченка

9 березня в Україні святкують День народження Тараса Шевченка, видатного українського поета і художника. Народився майбутній поет 9 березня 1814 р. на території сучасної Черкаської області. У ранньому дитинстві він втратив матір, а трохи пізніше ще й батька. Завдяки своїй наполегливості Шевченко зміг здобути освіту в дяка. У 14-річному віці він почав прислуговувати в будинку поміщика Енгельгардта. Потім як власність пана переїхав із ним до Петербурга.

З дитинства продемонстрував особливі здібності в малюванні, тож здобув освіту в художника, майстра петербурзького малярного цеху Василя Ширяєва. Там він багато спілкувався з інтелігенцією та привернув до себе увагу художника Карла Брюллова і поета Василя Жуковського. Саме вони викупили Тараса з кріпацтва. Енгельгардт призначив за Шевченка суму у 2 тисячі рублів. Брюллов для їх отримання намалював портрет Жуковського і продав його на аукціоні.

Після здобуття свободи Шевченко став студентом Петербурзької академії мистецтв, там удосконалив свої навички художника. Одночасно вивчав історію, літературу та інші гуманітарні науки.

У 1840 році він видав першу збірку віршів, яку сьогодні називають "Кобзар". У 1846 році Шевченко приєднується до Кирило-Мефодіївського братства, яке ставило собі за мету перемогти чинний режим і відродити визвольну боротьбу в Україні. На початку 50-х років членів братства було заарештовано, Тарас був серед них. Його засудили до служби рядовим в Оренбурзькому корпусі, заборонили писати й малювати.

За 10 років Шевченко отримав звільнення. Без дозволу жити в Україні. Помер - 10 березня 1861 року.

Міжнародний день діджея

Цей день з'явився за ініціативи міжнародної клубної індустрії 2002 року. Головна мета - зібрати кошти, які потім переводять у дитячі організації. Найбільшою популярністю Міжнародний день діджея користується у Великій Британії.

День Барбі

У 1959 році Рут Гендлер (США) створила ляльку, яку назвала Барбара Міллісент Робертс. Цього року їй виповниться вже 64 роки.

Спостерігаючи за своїми доньками, Рут зрозуміла, що дівчатам не вистачає ляльки з обличчям дорослої жінки. Перша модель коштувала 3 долари і була одягнена в купальник і босоніжки. Образ ляльки Барбі часто змінювався і доповнювався. У 2020 році з'явилася і Барбі-українка.

Ще цього дня:

1930 - У Харківському оперному театрі починається судовий процес Спілки визволення України (СВУ);

1934 - У Києві засновують видавництво "Веселка";

1945 - Американська авіація починає одне з найбільших бомбардувань Токіо;

1959 - У Нью-Йорку на торговому ярмарку вперше демонструють ляльку Барбі;

2001 - У Києві недалеко від будівлі Адміністрації Президента відбулося зіткнення учасників акції "Україна без Кучми" з міліцейським загоном спецпризначення і акція УБК йде на спад.

Церковне свято

У Церковній історії відомо про три випадки обертіння голови Івана Предтечі. Перше сталося в IV столітті, друге - у V, а третє - в IX столітті. Перше і друге обертіння святкують саме 9 березня.

За переказами, Івана Предтечу обезголовили через підступність іудейської царівни Іродіади та її доньки Соломії. Після знищення тіло пророка було поховано його учнями в Самарії в місті Севастія. Голову ж приховала Іродіада в безчесному місці. Її забрала благочестива Іванна, яка була дружиною царського урядника Худзі, і поховала в посудині на горі Елеонській, що належала до маєтку Ірода. Через багато років цей маєток перейшов у володіння благочестивому Інокентію, який вирішив побудувати там церкву. Під час будівництва було знайдено посудину з головою. Зберігав Інокентій її з великим благоговінням. Але перед смертю вирішив заховати на тому ж місці, бо боявся, що голову осквернять язичники.

За часів правління рівноапостольного царя Костянтина Великого почала процвітати християнська віра. Одного разу двом ченцям, які прийшли вклонитися святим місцям у Єрусалимі, з'явився сам Іван Хреститель. Він відкрив їм місце знаходження своєї чесної голови. Ченці знайшли святиню, поклали її в мішок і пішли додому. Дорогою зустріли незнайомого гончара і дали нести важливу ношу. Гончар не знав, що несе, але вночі з'явився до нього Предтеча і попросив втекти від ледачих ченців. Він сховався від ченців і зберігав голову Івана у себе вдома з усіма почестями. Перед смертю запечатав посудину і віддав сестрі.

Згодом володарем святині став священник Євстафій, який був заражений арійською єрессю. Він змушений був втікати, коли відкрилося його блюзнірство. Голову він закопав в печері, оскільки вважав, що повернеться за нею. Але на місці печери виник монастир. Благочестиві монахи побудували його. 452 року архімандриту Маркелу явився Іван Хреститель і розповів, де шукати його голову. Так відбулося друге обертіння. Святиню перенесли до Емесси, а потім і до Константинополя.

Іменини: Іван, Іларіон, Софрон, Катерина, Франческа, Еразм.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

Байден: Буквально в найближчі кілька годин ми почнемо відправляти в Україну військову допомогу

США оголосили про новий пакет військової допомоги для України на $1 млрд

Міноборони України опублікувало основні новації в законі про мобілізацію, який набуде чинності 18 травня

Байден підписав закон про надання допомоги Україні

ВР має намір удосконалити законодавство про звернення

Лондон та Берлін мають намір співпрацювати для виробництва відновлюваної енергії у Північному морі

Сунак і Шольц заявили про спільну роботу над варіантами використання заморожених активів РФ

Генпрокурор підписав стандарт діяльності прокурорів із захисту інвестицій під час досудового розслідування

На все майно ексголови Верховного Суду Князєва накладено арешт - Мін'юст

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА