12:32 27.07.2018

МВФ і Євросоюз критикують податкову реформу в Молдові

3 мин читать
МВФ і Євросоюз критикують податкову реформу в Молдові

Міжнародний валютний фонд (МВФ) і Євросоюз піддали критиці затверджену в Молдові податкову реформу, вважаючи, що норми, які містяться в ній, суперечать курсу реформ.

"Нещодавно затверджений пакет бюджетно-податкових поправок і заходів щодо амністії капіталу суперечить цілям програми, підтримуваної фондом (Молдова і МВФ реалізують трирічну програму розширеного фінансування загальним обсягом близько $180 млн - ІФ). Зокрема, вжиті заходи посилять регресивність податкової системи, можуть призвести до ослаблення податкової дисципліни та пов'язані зі значними бюджетними ризиками", - йдеться в повідомленні МВФ.

У свою чергу Європейський Союз вважає, що ухвалені парламентом Молдови закони "несумісні з проведенням реформ, боротьбою з корупцією і відмиванням грошей". Про це написав у соціальних мережах посол ЄС у республіці Петер Михалко.

Коментуючи податкову реформу, він нагадав, що "Молдова взяла на себе зобов'язання щодо ЄС, зокрема й відповідно до Угоди про асоціацію, порядку денного асоціації та меморандуму про взаєморозуміння щодо макроекономічної допомоги, а також зобов'язання перед іншими міжнародними партнерами".

"Поспішне й непрозоре ухвалення законів, у разі їх застосування, може призвести до порушення цих зобов'язань і бути несумісним із проведенням реформ, спрямованих на зміцнення верховенства права, боротьбу з корупцією, відмиванням грошей та організованою злочинністю, а також із поліпшенням ділового клімату", - заявив П.Михалко.

За його словами, ЄС очікує, що "влада Молдови зупинить процес ухвалення цих законів і допрацює їх, привівши у відповідність до міжнародних стандартів".

Із різкою критикою затвердженого пакета законів виступило також посольство США в Молдові.

Як повідомлялося раніше, парламент Молдови 26 липня ухвалив пакет законів у рамках податкової реформи. Вона передбачає, зокрема, скорочення ПДВ для готелів, ресторанів і кафе з 20% до 10%.

Реформа передбачає також зменшення прибуткового податку для фізичних осіб з 18% до 12% шляхом встановлення єдиної ставки, зниження відрахувань роботодавця до бюджету Національної каси соціального страхування з 23% до 18%. Громадяни, які отримують зарплату в розмірі прожиткового мінімуму (1 тис. 862,4 лея), більше не платитимуть податків.

Крім цього, таксисти, які отримують менше ніж 10 тис. леїв на місяць, платитимуть фіксований податок у 500 леїв на місяць, а відрахування до соціального та медичного фондів розраховуватимуться за спеціальною формулою.

Крім того, збільшується граничний термін повернення експортерами валютної виручки до країни з двох до трьох років.

Для зменшення сектора тіньової економіки парламент ухвалив рішення, що фізичні особи можуть добровільно заявити про незадеклароване майно. Вони повинні будуть зазначити джерело доходу та сплатити збір у розмірі 3% від вартості майна, задекларованого до 10 грудня 2018 року.

Депутати також проголосували за декриміналізацію економічних злочинів. Зокрема передбачається, що в разі скоєння економічного злочину вперше і за умови відшкодування завданих збитків обвинувачення знімаються.

Для бізнесу передбачається амністія штрафів і пені в разі погашення заборгованостей перед державою.

За даними прес-служби уряду, внесені зміни до законодавства мають набути чинності з 1 жовтня поточного року.

У бюджеті-2018 Молдови на частку прибуткового податку фізосіб припадає 4,5% усіх доходів. Фонд Національної каси соціального страхування на цей рік запланований на рівні 19,3 млрд леїв, з яких 6,5 млрд леїв - трансфери з держбюджету.

Закони в рамках податкової реформи приймалися дуже швидко. У вівторок, 24 липня, про плани щодо зміни податкового законодавства оголосила правляча Демократична партія Молдови (ДПМ). Уже в середу, 25 липня, законопроекти було зареєстровано в парламенті, й того самого дня вони отримали позитивний висновок уряду, а відтак були розглянуті в профільній парламентській комісії.

Представники бізнес-спільноти Молдови давно вимагають від влади зниження податкового тягаря, що, на їхню думку, може зумовити зростання зарплат у реальному секторі економіки. Тому ініціативи Демократичної партії бізнес сприйняв позитивно. Водночас опозиція бачить у пропозиціях ДПМ та її лідера, олігарха Влада Плахотнюка, "дешевий популізм" напередодні майбутніх виборів до парламенту.

Офіційний курс на 27 липня - 16,6 лея/$1.

ЕЩЕ ПО ТЕМЕ:

РЕКЛАМА

ПОСЛЕДНЕЕ

ICU ухудшил прогноз роста ВВП Украины в 2024г до 4,1% при улучшении прогноз инфляции до 6,4%

Финансовый и операционный директора Ощадбанка перешли в правление Сенс Банка

Рост ВВП Украины за 3 мес.-2024 ускорился примерно до 4,5% – оценка Минэкономики

Кабмин продлил действующий тариф на э/э для населения до 31 мая 2024г.

Премьер: льготная цена на газ продлена до конца лета, на свет – до конца весны

НКЦБФР предупредила рынок о риске утраты лицензий биржами ПФТС и УБ и предложила рассмотреть опцию создания новой биржи

НБУ отказался в базовом сценарии от допущений о продолжительности войны и вернул альтернативный сценарий

Почти три четверти работодателей ощущают дефицит кадров и планируют повысить зарплату в 2024г - опрос ЕБА

Владелец МФК Gulliver считает противоправной инициативу Офиса генпрокурора о передаче объекта в управление АРМА

Замглавы ОП Мудра: конфискованные активы РФ необходимо направить на восстановление и защиту энергетики

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА