16:12 20.04.2023

Автор ОЛЕКСІЙ ШАБАН

Регуляторна платформа НБУ: "пісочниця" для зростання інновацій

4 хв читати
Регуляторна платформа НБУ: "пісочниця" для зростання інновацій

Олексій Шабан, заступник Голови НБУ
 

Національний банк запустив регуляторну платформу для тестування інноваційних продуктів. У світі подібні режими ще називають "пісочницею" або Sandbox, і це дієвий стимул для запуску інноваційних продуктів на платіжному та фінансовому ринку.

Перша у світі регуляторна "пісочниця" з’явилася 2015 року у Великобританії. З того часу вона стала найефективнішим форматом взаємодії фінансових регуляторів з інноваційними компаніями.

Зараз у світі працює більше 20 регуляторних "пісочниць" – у США, Великобританії, Канаді, Австралії, Швейцарії, Австрії, Сингапурі, Литві, ОАЕ, Малайзії, Філіппінах, Таїланді, Індонезії тощо. Ще більше перебуває на стадії розроблення та попереднього впровадження.

Тож, як бачимо, Україна – в гарній компанії. Це дійсно вражає, якщо взяти до уваги, що в нашій країни триває повномасштабна війна.

Розповім, як буде працювати наша регуляторна платформа.

Вона виконуватиме три важливі функції.

По-перше, це інший формат взаємодії з ринком. Лояльна платформа, відкрита для всіх учасників, які бажають упровадити нові сервіси й продукти, поліпшити цим життя клієнтів. Комунікації в ній менш зарегульовані й проінноваційні.

Ми хочемо відкрито спілкуватися з учасниками ринку щодо напрямів розвитку галузі, обговорювати адресні запити щодо розвитку тих чи інших продуктів, сервісів, технологій. Це, зокрема, дасть і нам можливість підвищувати рівень власної технологічної експертизи і тримати руку на пульсі ринку, модернізуючи свої підходи.

Таку практику використовує британський FCA у своєму «сендбоксі». Регулятор розробляє свої нормативні документи через діалог з ринком, і це дає можливість розвиватися в новому напрямі. 

По-друге, це покращення регуляторної функції Національного банку. Під час взаємодії з фінтех-компаніями, з огляду на те, який досвід ми здобуватимемо, тестуючи той чи інший продукт, ми розумітимемо, чого не вистачає учасникам ринку, що може бути надмірним у наших регуляціях, що потрібно змінити, щоб відбувався якісний розвиток фінансових послуг. 

Завдяки цьому Національний банк зможе оперативно поліпшувати свою нормативну базу,  щоб після успішних тестувань учасник регуляторної платформи міг швидко й легко вийти на ринок і мав юридичне визначення свого новаторського продукту.

По-третє, це спеціальний правовий режим роботи для фінансових і платіжних компаній. Вони зможуть тестувати нові сервіси в обмеженому середовищі без порушення умов законодавства та за умови захисту прав споживачів. Йдеться про юридично невизначені продукти і сервіси, які в законодавстві прямо не прописані та яких наразі на ринку не існує.

Додатково ми очікуємо, що в перспективі впровадження регуляторної платформи сприятиме збільшенню інвестицій в український фінансовий сектор. Наприклад, компанії, що взяли участь у тестуванні сервісів у регуляторній платформі британського регулятора FCA, збільшили розмір залучення інвестицій у 6,6 раза.

Як на практиці відбуватиметься взаємодія з регуляторною платформою НБУ?

Учасник ринку подаватиме заявку про участь у регуляторній платформі. Далі наша команда опрацює визначення особливих умов тестування продукту. Наприклад: кількість клієнтів, які можуть бути залучені, кількість трансакцій та їх максимальну суму тощо. Водночас установлюватимуться і додаткові вимоги, насамперед, спрямовані на захист прав користувачів фінансових послуг. За результатами обговорення між Національним банком і учасником ринку, що заходитиме на тестування, укладатиметься договір про тестування. 

Наразі податися для тестування в регуляторній платформі зможуть лише авторизовані Національним банком учасники фінансового та платіжного ринків – банківські або небанківські фінустанови.

Ми оптимістичні щодо можливостей нашої регуляторної платформи. Вона здатна допомогти зняти всі ймовірні перестороги регулятора і учасників ринку, які існують щодо інноваційних продуктів. А обрії для розроблення нових фінансових чи платіжних послуг – безмежні.

Наприклад, сингапурський регулятор тестував у своїй "пісочниці" сервіс для продажу стейблкойнів як аналогу облігацій.

У "пісочниці" британського регулятора FCA тестувалися можливості використання відкритих АРІ для продуктів з кредитування клієнтів, продукти для віддаленої ідентифікації з використанням різноманітних джерел інформації про клієнта тощо. Одним з останніх кейсів FCA було тестування стейблкойнів.

Водночас цікаво, що FCA зазвичай використовує підхід, що зветься "когорта", для відбору на тестування саме тих інноваційних продуктів, що є цікавими регулятору в певний період часу з огляду на його пріоритети та прогнози подальшого розвитку. Тобто регулятор може оголошувати запрошення до тестування саме певних видів інноваційних продуктів.

Як свідчить досвід інших країн, робота регуляторної платформи ("пісочниці") в екосистемі підсилює конкуренцію на ринку, поліпшує якість фінансових та платіжних продуктів і сервісів, а також підвищує фінансову інклюзію.

Це саме ті цілі, які стоять і перед Національним банком України. Тож запрошуємо учасників ринку до роботи. Давайте разом ще активніше розвивати український фінтех та робити його ще сильнішим.

 

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Коли воно знадобилось

ОЛЕКСІЙ МОВЧАН

Чому скасування мораторію на продаж майна держпідприємств — це ще один крок на шляху до європейських стандартів бізнесу

ВІКТОР ЛЯХ

Допомога Україні на $60 мільярдів, батько Майка Джонсона та українські пожежники-рятувальники: що тут спільного?

ВОЛОДИМИР БОРЕЙКО

Держлісагентство проти Червоної книги

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА