17:51 13.06.2022

Автор ЮЛІЯ БЄЛОВА

Як реформа оцінки наближає Україну до Європи

6 хв читати
Як реформа оцінки наближає Україну до Європи

Юлія Бєлова, заступниця Голови Фонду державного майна України

 

"Україна — це Європа". Фраза, яка 8 років тому стала гаслом Революції Гідності, тепер ні в кого не викликає сумнівів. Війна з росією назавжди показала усьому світу межі європейської цивілізації, в якій Україна займає своє гідне місце.

Та досягнення європейського рівня життя і європейських стандартів ведення бізнесу вимагає чималої роботи над собою. Це і затвердження нових правил і законів, реформи ринків та бюрократичних процедур. Прозорість та відкритість — ключові принципи, що визначають роботу європейських країн.

Один з напрямів, що терміново потребує реформування — це система оцінки.

Що таке процедура оцінки в Україні

Тривалий час українська система визначення  вартості залишалась відірваною від міжнародної практики. Національні стандарти оцінки хоч і розроблені на основі міжнародних, але були затверджені ще у 2003-2007 роках і жодного разу не змінювались.

Чинні правила втратили свою актуальність, і не викликають довіри ані всередині країни, ані в інвесторів.

Організаційні засади здійснення оціночної діяльності, передбачені чинним законодавством, містять застарілі норми 15-річної давності, які  мало підходять для сучасності. Передусім, мова йде про абсолютну відсутність електронних методів роботи, натомість є купа паперової тяганини.

Саме тому Фонд державного майна України разом з народними депутатами підготував комплексну реформу процедури оцінки, покликану не лише покращити сам процес, але й зробити процедуру набагато простішою та доступнішою для ключових бенефіціарів реформи — простих громадян.

У чому перевага запропонованої реформи і чому цей крок важливий на шляху до європейського майбутнього України?

Відповідь на це — п'ять аргументів, які підтверджують необхідність реформування галузі вже зараз.

  1. Кращі світові практики

Перш за все, йдеться про нормальну роботу ринку нерухомості та прозорі способи визначення вартості майна. Відповідність чинним світовим стандартам вказує на те, що український ринок нерухомого майна не є "темним лісом", а працює за цивілізованими і зрозумілими всім правилами гри.

За технічної допомоги Мінфіну США та Світового Банку до роботи над законопроєктом були залучені міжнародно визнані експерти в галузі оціночної діяльності з досвідом роботи у Європі, США та в країнах, які постраждали внаслідок конфліктів. Вони наголошують: для України зараз дуже важливе питання довіри до наших суджень і оцінок. Впровадження правил, які успішно зарекомендували себе в країнах ЄС та ОЕСР — це крок назустріч гравцям ринку.

Коли ми кажемо, що хочемо бути кандидатами в ЄС — ми маємо приймати міжнародні стандарти в усьому і зробити крок назустріч. Нові правила оцінки на рівні процедур наближують Україну до ЄС та роблять наш ринок зрозумілим для всього цивілізованого світу.

  1. Відкритість та підзвітність

Запропонована нами реформа оцінки повністю осучаснює відносини між оцінювачами, державою та громадянами. Перша зміна — запровадження електронної форми звіту оцінки. Відтепер паперовий варіант поступово буде відходити у минуле, але його досі можна буде оформити за побажанням замовника або у окремих випадках, визначених законодавством.

Другий крок — суттєве оновлення державного реєстру оцінювачів, який буде  містити в собі інформацію про оцінювачів, їх місцезнаходження, місце роботи, контакти, інформацію про їх кваліфікацію, а також  повну інформацію щодо їх діяльності. Кожен охочий отримає відкритий доступ до бази даних щодо 13 тисяч українських оцінювачів.

Реєстр звітів про оцінку державного, комунального майна та рецензій дозволить зробити процес оцінки максимально прозорим для громадськості.

Відкритість та прозорість інформації дасть змогу споживачам оціночних послуг мати уявлення про якість роботи і відповідність якості послуг своїм сподіванням.

  1. Ліквідація фракційної оцінки

Комплексна реформа оцінки — це історичний шанс позбутися ще однієї сумнівної практики, що визначала український ринок нерухомості. Звісно, мова йде про так звану "фракційну оцінку". Впродовж багатьох років визначення  вартості будівель та земельних ділянок, на якій вони розташовані, здійснюється окремо.

Така ситуація не лише спотворює реальну вартість цілісного об’єкта нерухомості, але й ускладнює саму процедуру купівлі-продажу нерухомості — усі перевірки, звіти і договори потрібно множити на 2 (окремо для ділянки і нерухомості).

Як не прикро, Україна залишається єдиною країною в світі, де діє подібна застаріла і бюрократизована практика. Саме тому новий закон ліквідує фракційну оцінку: земельні ділянки та будівлі, які розташовані на них, розглядатимуться як єдиний об’єкт. Такий крок дозволить вдвічі скоротити кількість бюрократичних процедур та зекономити гроші українським громадянам.

Більше того, ухвалення закону зробить оцінку зрозумілою для інвесторів. Довіра до процедури оцінки сприятиме припливу капіталу з-за кордону, якого не турбуватимуть одвічні питання "особливостей" національного законодавства, фінансової звітності чи забезпечення позик.

  1. Справедлива оцінка завданих росією збитків

Мільйони наших громадян втратили своє житло та майно через війну, яку розгорнула росія. Всі ці збитки неодмінно мають бути компенсовані агресором. Основою для позовів проти росії через завдані збитки має стати прозора система оцінки збитків, на яку можна посилатися у міжнародних судах.

Перед подачею судових позовів на компенсацію, фізичні та юридичні особи,  об’єкти, яких  зазнали руйнацій або були втрачені, потребуватимуть справедливої оцінки. Довіра міжнародної спільноти до української процедури оцінки об’єктів є надзвичайно важливою. Так наші громадяни і уряд зможуть отримати гідну компенсацію від росії після нашої перемоги.

Прозора процедура оцінки зруйнованого майна є важливою і для отримання міжнародної підтримки. Вже зараз міжнародні партнери України та організації з'ясовують приблизну вартість зруйнованих росією об'єктів щоб потім притягнути окупанта до цілком реальної відповідальності та фінансових стягнень.

Очевидно, що мова йде про сотні мільярдів доларів компенсацій протягом наступних років. Для цього Україна має повністю підготувати своє законодавство відповідно до всіх вимог. І держава як ніхто інший має усвідомлювати цей факт.

  1. Рівні права українських та міжнародних експертів

Цей пункт безпосередньо пов'язаний із попереднім в контексті оцінки завданих збитків. Оскільки як українські, так і міжнародні експерти  з оцінки будуть працювати за однаковими правилами, Фонд державного майна України пропонує визнавати кваліфікаційні свідоцтва іноземних оцінювачів за спрощеною процедурою.

Кожен міжнародний експерт- оцінювач, який виявить бажання приїхати та допомогти нам з оцінкою збитків, повинен отримати право на здійснення оціночної діяльності на території України. За новим законом, іноземні експерти зможуть приїздити в Україну та здійснювати оцінку збитків, яка допомагатиме нашій країні швидше і ефективніше отримувати донорську допомогу.

Українське законодавство має визнавати їх сертифікати та гармонізувати нашу співпрацю. Водночас, і наші оцінювачі, які мають працювати за Міжнародними стандартами також будуть працювати  і забезпечувати якість оцінки.

Висновок

Комплексна реформа оцінки — це виправданий і надзвичайно своєчасний крок, який є важливим як у контексті залучення додаткових коштів у національну економіку чи спрощення процедур оцінки для громадян, так і для всеохоплюючої оцінки збитків, завданих Україні через напад росії.

Перехід на Міжнародні стандарти оцінки, якими користуються всі економічно розвинені країни світу, дозволить сприймати роботу українських оцінювачів на одному рівні з іншими країнами Європи, повернути довіру бізнесу та відкрити ринок нерухомості для національного та іноземного капіталу.

Саме завдяки таким, здавалось би, не дуже помітним речам, ми крок за кроком наближаємо трансформацію України у сучасну і конкурентоспроможну європейську державу.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

БОГДАН ДОВЖЕНКО ГРИГОРІЙ КУКУРУЗА

Чорна труба на 100 мільярдів за рік

ІРИНА ОЗИМОК

Як містам не програти боротьбу за молодь

ОЛЬГА ОНІЩУК

Які методи майнової агресії використовує росія для захоплення власності українців на ТОТ?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Півроку керованого гнучкого курсу  - перші підсумки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА