12:37 11.11.2021

Автор ВЛАДИСЛАВ БЛІДЧЕНКО

Фінансові шахраї проти фінансових компаній

4 хв читати
Фінансові шахраї проти фінансових компаній

Владислав Блідченко, генеральний директор Асоціації фінансових інституцій

 

Минулого тижня інформаційний простір України знову вибухнув черговою новиною щодо незаконних та неетичних дій нібито колекторських компаній. За повідомленнями ЗМІ, псевдо-колектори фактично тероризували педагогічний колектив цілого навчального закладу.

Асоціацію фінансових інституцій (АФІ) таке явище обурює так само, як і всю українську громадськість. Подібних здирників неможливо виправдати ні з якої точки зору - ані професійної, ані економічної, ані тим більш етичної. Ніякі борги не можуть бути підставою для знущання, психологічного катування та залякування боржників. Ще більше несприйняття викликають повідомлення про психологічне насильство, спрямоване не лише на боржників, але й родичів, знайомих, сусідів, навіть колег по роботі. Це неприпустимо!

У даному випадку, АФІ, як об’єднання порядних та законослухняних фінансових установ, засуджує недотримання вимог законодавства та звичайних моральних норм громадянського суспільства. Щиро сподіваємося, що завдяки широкому розголосу та участі правоохоронних органів, інших органів влади та народних депутатів цей випадок буде належним чином розслідуваний та всі винні отримають адекватне покарання.

Поки що, нажаль, існують так звані “чорні колектори” та шахрайські фінансові компанії. Зазвичай, такі установи періодично з'являються на досить короткий термін, встигають провести низку операцій, отримують сумнівний дохід від незаконних операцій і швидко зникають.

Проте, незрівняна більшість українських фінансових компаній – добропорядні учасники фінансового ринку. Маленькі та великі, з різними бізнес-моделями та фінансовими послугами – вони, на відміну від "короткотермінових ділків" наполегливо працюють над своїм професійним іміджем, роками створюють позитивну репутацію прозорих та зрозумілих надавачів послуг. І дуже прикро, коли загальна та неперевірена інформація щодо непрофесійних дій окремих псевдо-колекторів чи нібито-кредиторів, що розповсюджується засобами масової інформації,  кидає тінь на весь небанківський фінансовий ринок.

 У зв'язку з цим наша Асоціація закликає всіх діяти виключно в межах та на підставі закону. Крім того, вважаємо неприпустимим бездоказове наклеювання ярликів "порушники" чи "шахраї" на всі без винятку фінансові установи та колекторські компанії!

 

А чи були вони колекторами?

Наразі парламентарі зробили великий крок на шляху побудови справді правового суспільства - у цьому році були прийняті значні законодавчі зміни, спрямовані на врегулювання питання етичної взаємодії з боржниками та діяльності колекторських компаній. Регулятором цих питань визначено Національний банк України, який у відведений законом термін розробив низку відповідних нормативно-правових актів. Одним із основних досягнень Нацбанку можна вважати створення відповідно до закону реєстру колекторських компаній. Позаяк лише ті компанії можуть називатися колекторськими, інформація щодо яких внесена до цього реєстру.

Так от, кому цікаво - подивіться, чи внесена інформація про згаданих колекторів до реєстру. Виявляється, що станом на 5 листопада до реєстру колекторських компаній внесено інформацію тільки щодо 53 колекторських компаній. При цьому, компанії, представники яких були викриті Національною поліцією у вчиненні незаконних дій, відсутні у даному реєстрі. А отже ці компанії не можуть навіть називатися колекторськими! Вже не говорячи про незаконність їх діяльності з врегулювання проблемної заборгованості. Позаяк фінансовим установам заборонено укладати з такими компаніями будь-які договори, направлені на повернення боргів.

От і виявляється, що винуватці "колекторського скандалу" - зовсім не колектори, але негативна інформація пройшла саме щодо незаконних дій колекторських компаній.

 

А ще бувають псевдокредитори

Аналогічна ситуація часто складається й щодо власне фінансових компаній. Одні працюють з дотриманням всіх вимог законодавства,  а інші - порушують все що тільки можливо. Водночас, у разі виявлення порушень негатив отримують всі фінансові компанії.

Окремо необхідно звернути увагу на прояви недобросовісної конкуренції та свідомої дискредитації фінансових компаній. Все частіше трапляються випадки, коли клієнту фінкомпанії дзвонять невстановлені стороні особи, говорять, що вони представники кредитора, при взаємодії, м'яко кажучи, порушують вимоги етичної поведінки, або більше - надають несправжні реквізити для виконання зобов'язання. В результаті маємо справедливо невдоволених клієнтів, в окремих випадках навіть ошуканих боржників, оскільки кошти сплачуються за невірними реквізитами. А весь негатив та можливі заходи впливу від Регулятора отримує нічого не підозрююча фінансова компанія. На жаль, на даний час чітко не передбачений механізм достовірної ідентифікації кредитодавця або наступного кредитора - єдиного законного ініціатора врегулювання проблемної заборгованості.

Шукаємо причину глибше?

У зв'язку з вищесказаним постає питання: а чи дійсно винуватці "колекторського скандалу" мають назви, які оприлюднені в ЗМІ? Можливо, насправді шахраї тільки прикривалися ім'ям та репутацією законослухняних компаній, які взагалі не мають до цього інциденту ніякого стосунку.

Зокрема, дехто з учасників нашої асоціації висловив припущення, що може мати місце замовлення на дискредитацію конкретної фінкомпанії в очах громадськості та контролюючих органів з наступним позбавленням її права працювати взагалі. Така версія нам вбачається не такою вже й маловірогідною.

В правовій державі саме органи правопорядку мають встановити всі обставини та виявити справжніх злочинців, і тільки на підставі відповідного рішення суду встановлюються правопорушники.

Саме тому, Асоціація фінансових інституцій підтримує всі ініціативи, направлені удосконалення регулювання професійної діяльності на ринку фінансових послуг. При цьому, вважаємо, що правила, умови, обмеження та заходи впливу мають бути чіткі, прозорі, адекватні та однакові для всіх. Крім того, АФІ звертається до Національного банку України з пропозицією як найшвидше розробити та запровадити дієві механізми, направлені на більш чітке врегулювання діяльності колекторських та фінансових компаній, унеможливлення не доброчесної конкуренції та дискредитації фінансових компаній, посилення заходів впливу за порушення вимог етичної поведінки.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

БОГДАН ДОВЖЕНКО ГРИГОРІЙ КУКУРУЗА

Чорна труба на 100 мільярдів за рік

ІРИНА ОЗИМОК

Як містам не програти боротьбу за молодь

ОЛЬГА ОНІЩУК

Які методи майнової агресії використовує росія для захоплення власності українців на ТОТ?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Півроку керованого гнучкого курсу  - перші підсумки

МИКОЛА ФІЛОНОВ

За кулісами російського дискурсу: Як "виграла-програла" ФСБ від подій в "Крокусі"

АНДРІЙ ЄРМАК

А.Єрмак про гарантії безпеки для України: "Від скепсису до підписання 8-ї угоди"

ДМИТРО КЛІМЕНКОВ

Півроку в Міноборони: перші підсумки реформи закупівель для ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА