13:44 27.07.2021

Автор ІВАН ГЕРАСИМЕНКО

Е-резидентство –  що Україна пропонує іноземним айтішникам

3 хв читати
Е-резидентство –  що Україна пропонує іноземним айтішникам

Іван Герасименко, адвокат, директор юридичної компанії Investment Service Ukraine

 

Парламент у першому читанні ухвалив за основу законопроєкт про електронне резидентство, який дозволить іноземним ІТ-спеціалістам  дистанційно здійснювати підприємницьку діяльність на території  України. Проєкт закону №5270 доповнить розділ ХХ «Перехідних положень»  Податкового кодексу  України підрозділом 11 «Особливості оподаткування підприємницької діяльності електронних резидентів» з терміном дії до 31 грудня 2022 року.

Навіщо е-резидентство айтішникам

Метою законопроєкту є оптимізація податкової системи України та створення її більш привабливого бізнес-іміджу шляхом надання прозорого та швидкого доступу до процедури отримання е-резидентства, що, в свою чергу, стимулюватиме приріст іноземних ІТ-підприємців, які будуть вести бізнес в Україні та сплачувати податки в державний бюджет. Законопроєкт є насамперед привабливим для тих ІТ-спеціалістів, які займаються розробкою комп'ютерних ігор, іншого програмного забезпечення, комп'ютерним програмуванням, обробленням даних, розміщенням інформації на веб-вузлах та іншою діяльністю у сфері ІТ і комп'ютерних систем, адже передбачає встановлення ставки єдиного податку 5% від доходу для е-резидентів, які займаються цією виключною діяльністю.

Як отримати статус е-резидента в Україні

 Це може зробити фізична особа-іноземець або фізична особа без громадянства, які досягли повноліття, пройшли процедуру реєстрації на порталі «Е-резидент», перевірку в Службі Безпеки та Міністерстві Внутрішніх Справ, верифікацію та ідентифікацію  у консульстві. Після цього іноземець отримає кваліфікований електронний підпис, статус е-резидента та доступ до адміністративних послуг порталу «ДІЯ». Тобто е-резидент зможе вести бізнес в юрисдикції України без необхідності мати офіс, певне місце фізичної реєстрації та навіть перебувати на її території.

 Хто і як контролюватиме діяльність е-резидентів

Контроль за фінансовою діяльністю підприємця здійснюється через особистий кабінет «Е-резидент», в якому міститься інформація щодо відкриття рахунків у банку-резиденті, електронні копії договорів тощо. При порушенні порядку та строків подання звітності електронний резидент несе відповідальність згідно з нормами чинного Податкового кодексу України, зокрема  статус е-резидента та пільги у вигляді 5% ставки єдиного податку  будуть скасованими. Такий підхід безумовно сприяє прозорій та ефективній діяльності е-резидента.

Світова практика

Естонія стала першою країною у світі, яка успішно реалізовує проєкт електронного резиденства для юридичних осіб ще з 2014 року. За час свого існування програма вже залучила понад 80 тис. е-резидентів.  Крім того е-резидентство запровадили у Грузії та Азербайджані. В партнерстві з Естонією до ініціативи також долучились Сінгапур, Тайланд, Японія, Південно-Африканська Республіка та Бразилія. В тестовому режимі працює програма е-резидентства в Об’єднаних Арабських Еміратах.

Чому це вигідно айтішникам

Якими перевагами е-резиденства підприємці користуються на світовій бізнес-арені? Зпоміж усього, це суттєво знижене оподаткування доходів від здійснення підприємницької діяльності, спрощений доступ до адміністративних та персональних банківських послуг, укладення угод, підписання документів тощо.

В свою чергу держави, які запровадили е-резидентство маяють сприятливі умови для формування позитивного бізнес-клімату з метою залучення інвестицій. На прикладі зарубіжних країн,  запровадження проєкту е-резидентства в Україні позитивно вплине на статус нашої країни, як надійного гравця на міжнародній бізнес-арені.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВАЛЕНТИН НАЛИВАЙЧЕНКО

Каральні органи росії "зшили" вже шосту справу: не зупинять і не залякають!

ТАРАС ЄЛЕИКО

Що таке державна програма Доступний Факторинг

ЕДУАРД МКРТЧАН

"План-Б". як уникнути блокади фермерів ЄС

НАТАЛІЯ АЛЮШИНА

Із "хати скраю" мають вирости українські "зуби дракона"

СЕРГІЙ ТАБАКОВ

Два роки трансформації: як Україна реформує сферу довкілля всупереч викликам війни

ВІКТОРІЯ ЛІТВІНОВА

Спеціалізація на захисті природних ресурсів: чому це важливо?

МИХАЙЛО ЦИМБАЛЮК

Україні необхідно збільшити ренту за транзит російської нафти, а виручені гроші скерувати на потреби ЗСУ

ВАЛЕНТИН НАЛИВАЙЧЕНКО

Послання Чорнобиля людству: ціна правди і нехтування ядерними загрозами

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Коли воно знадобилось

ОЛЕКСІЙ МОВЧАН

Чому скасування мораторію на продаж майна держпідприємств — це ще один крок на шляху до європейських стандартів бізнесу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА