18:20 15.03.2021

Автор МАКСИМ АГЄЄВ

Про пожежу в Страсбурзі та Магічну Свідомість

5 хв читати
Про пожежу в Страсбурзі та Магічну Свідомість

Максим Агєєв, генеральний директор компанії De Novo

 

Днями одна з чотирьох будівель французького дата центру OVH - найбільшого європейського оператора по оренді ЦОД, виділених серверів і хмарних ресурсів - спалахнуло, як сірник, і згоріло дотла. Пожежа зачепила і сусідні будови, що призвело до повної зупинки всього комплексу ЦОД провайдера.

Страсбурзький інцидент відразу взяв жовту майку світового лідера в списку катастроф, що відбувалися з датацентрами. Нічого подібного не траплялося ніде за багато років, історія виглядає просто апокаліптичною.

Пожежа в будівлі такого класу виглядає приголомшливо.

Всі підходи та стандарти будівництва сучасних ЦОД суперечать цій жахливій катастрофі.

На момент написання цього тексту причини такого масштабного загоряння невідомі.

Наслідки для OVH будуть вкрай важкими, якщо не фатальними.

Потрібно дочекатися хоча б попередніх висновків і гіпотез про причини такого потужного спалаху. Але з першого погляду ніякі інші версії крім тотального безладу і порушень всіх очевидних норм не виникають. Можливо, стався фатальний збіг багатьох обставин, що межує з містикою.

Судячи з повідомлень у ЗМІ, основні втрати понесли орендарі виділених серверів. Хмарне співтовариство, схоже, не постраждала.

Цікаво виглядає обговорення цієї новини в українському сегменті Facebook.

Загальний тон багатьох постів я б класифікував як варіанти "Магічної Свідомості", а саме стану, при якому автор оцінює все, що відбувається зовні, виходячи зі свого світогляду, але не береться обґрунтувати природу і механізм реалізації своїх бажань.

Магічний погляд №1. Там, в Європі / Америці, все надійно, ніщо і ніколи не ламається. Зберігати дані можна тільки там. Там все безкоштовно і взагалі закордон нам допоможе - резервні майданчики, відновлення по дзвінку, нам все і всі повинні і інший туристичний шлак а-ля "я приїхала в олл інклюзив і де тут швидко випити".

Магічний погляд №2. В Україні все і завжди погано - де ми і де їх технології, все крадуть, руки стирчать із заднього місця, наші дані пропадуть при найменшому подиху і т. п.. Місцевим провайдерам не довіряємо зовсім, на їх хитрощі не піддаємося, бо дивитись "Магічний погляд №1".

Магічний погляд №3. Ми міцно закриємо очі і сховаємося в будиночку - побудуємо свій ЦОД і ну їх, цих операторів. І тоді ніякі пожежі, повені, посухи та лихоманки Ебола нам не страшні. Віра наша міцна Магічними думками №1 і №2. На тому і стоїмо в нашому бюджеті закупівель

Реальність виглядає інакше практично за всіма згаданими пунктами.

Горить все - своє, чуже, на нашій вулиці або на далекому континенті. Горять папери, машини, офіси, дата центри, канали зв'язку і все в житті. Страсбурзька аварія наочно показує, що справа не в географії розміщення обладнання або даних, а зовсім в інших речах, про що нижче.

Цінність оброблюваних і збережених "в цифрі" даних сьогодні для більшості підприємств на порядок вище, ніж 15 років тому. І цей факт має великий вплив на оперативне "сьогодні-завтра" основного бізнесу. Небажання чи невміння власників і топ-менеджменту коректно оцінити новий баланс ризиків не усуває бізнес від наслідків - при такому підході частіше поганих, ніж нейтральних.

Ніяка модель володіння і обробки бізнес-даних не заперечує загрози їх (даних) де-актуалізації, руйнування, розкрадання. Свій у тебе ЦОД або аутсорсинговий (і навіть зовнішня хмара) - ніякої варіант не гарантує збереження твоїх даних при відсутності не декларативної, а реально діючої системи інформаційної безпеки компанії будь-якого типу, розміру і форми власності.

Локальні і глобальні оператори сервісів Хмар або ЦОД несуть приблизно однаковий по ймовірності і кількості набір загроз по відношенню до даних своїх замовників. Загроза цими даними з боку зовнішнього оператора в рази, а то і на порядок нижче, ніж загроза споживача самому ж собі. У комбінації з очевидним економічним ефектом це і призводить до тривалого росту сервісного ринку Хмар, хостингу, ЦОД.

Популярний тренд цифрової трансформації бізнесу багато в чому стосується його ставлення до цінності своїх даних і самої моделі створення доданої вартості на базі згаданих цифрових даних.

Можливо, ти крутий і хочеш мати бізнес, як Джефф Безос, але витрачати на своє щастя готовий лише як на сайт-вітрину зразка 2000 року. Тоді живи з бомбою "вкрали флешку в трамваї, а там було моє все" і не скаржся на результати.

На сьогодні, жоден сервіс-провайдер в світі не гарантує 100% захист і / або відновлення втрачених даних клієнта за замовчуванням. За такий сервіс треба платити окремо і чимало, беручи до уваги десятки можливих сценаріїв його реалізації. І будуть потрібні не тільки кваліфіковані фахівці "на стороні замовника", а й підтримка вищого керівництва, підкріплена фінансовим ресурсом.

Весь набір технологій, малозрозумілий звичайному директору, велика кількість проектних зусиль і витрат - це не масонська змова "ІТ розробників". Рятувальний жилет, аварійна аптечка в рюкзаку, резерв своєї крові в медичному холодильнику - ось що це таке для сучасного бізнесу. І, повірте, послуги професійного ІТ сервіс-провайдера точно обійдуться для вас дешевше, ніж дідівські методи у вигляді сервера під столом. Це, якщо ви відходите від Містичної  Свідомості і оцінюєте не тільки запропоновану ціну, але і доплату за додаткові ризики оператора послуги.

І навіть якщо у вас на столі лежить План Відновлення після Аварій (Disaster Recovery Plan), то більшість з вас ніколи не перевіряє його дієвість на практиці. В Україні це часто правдиво, навіть при наявності двох майданчиків розміщення.

Сучасний світ - це не тільки котики в Інстаграмі. Це докладання зусиль щодо захисту свого "цифрового сліду", де загрози плодяться як дрозофіли. А вже де вони тебе застануть зненацька - в Страсбурзі або Києві - це питання до магічної свідомості.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ОЛЕНА ЖУКОВА

КІК-звітна компанія "в картинках"

ОЛЕКСІЙ МОВЧАН

Навіщо Україні запроваджувати інститут превентивної реструктуризації?

ОЛЬГА ОНІЩУК

5 першочергових кроків для протидії майновій агресії росії та повернення захопленої власності українців на ТОТ

ОЛЕГ ВИШНЯКОВ

Між війнами в Україні та Ізраїлі, чи все ще може Америка захистити Тайвань?

ЮРІЙ ГОРБАНЬ

Працевлаштування ветеранів: чому вони відчувають проблеми та як їх можливо вирішити

ОЛЕКСАНДР ЩУР

Партнерство з МФО – доступ бізнесу до довгострокового фінансування

ВАЛЕНТИН НАЛИВАЙЧЕНКО

Каральні органи росії "зшили" вже шосту справу: не зупинять і не залякають!

ТАРАС ЄЛЕИКО

Що таке державна програма Доступний Факторинг

ЕДУАРД МКРТЧАН

"План-Б". як уникнути блокади фермерів ЄС

НАТАЛІЯ АЛЮШИНА

Із "хати скраю" мають вирости українські "зуби дракона"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА