14:13 15.09.2022

Открытое письмо руководителей шахтерских общин по восстановлению Украины

5 мин читать
Открытое письмо руководителей шахтерских общин по восстановлению Украины

(подается на языке оригинала)

Ми, керівники шахтарських громад України, прагнемо стати активними учасниками процесів відновлення України та бачимо потенціал наших громад стати справжніми прикладами сталої відбудови.

Як і всі українці, від початку повномасштабного вторгнення Росії ми зіштовхуємося з численними викликами в наших громадах, пов’язаними з військовими діями.

За останні шість місяців повномасштабної війни частина шахтарських  громад зазнали обстрілів та пошкодження критичної інфраструктури. У східних регіонах спостерігаються великі проблеми з водо- та газопостачанням. Так, в Донецькій області зруйновані газопроводи, через що опалювати міста та села цієї зими не буде фізичної можливості, Карлівська фільтрувальна станція знеструмлюється через постійні обстріли. Інший великий безпековий та екологічний виклик - зупинення роботи та затоплення шахт, як це вже сталося у Вугледарі (Донецька область), що знаходиться на лінії фронту.

Водночас, спостерігається як великий відтік людей з громад, що знаходяться на сході України, так і збільшення внутрішньо переміщених осіб у західних регіонах.

Проте ми дивимося у майбутнє після перемоги, в якому наші міста трансформуються.

Ми розуміємо загальносвітову тенденцію до декарбонізації, до якої долучена і Україна. Низка дій уряду та міжнародних партнерів України до повномасштабного вторгнення свідчили про неминучу трансформацію енергетичного сектору та поступову відмову від вугілля: ратифікація Паризької угоди у 2016 році, підписання енергетичного партнерства між Україною та Німеччиною у серпні 2020 року, створення того ж року Платформи трансформації вугільних регіонів для країн Західних Балкан та України, оголошення у листопаді 2021 року на міжнародній кліматичній конференції COP26 в Глазго дати відмови від вугілля на державних електростанціях.

Ми підтримували створення Координаційного центру з питань трансформації вугільних регіонів у 2020 році та прийняття Концепції національної програми трансформації вугільних регіонів України у 2021 році. Дані кроки підтверджували системний підхід та стратегічний характер дій української влади в питаннях соціально-економічного розвитку шахтарських громад та завчасного переходу до використання відновлювальних джерел енергії.

Навіть зараз, в умовах війни, ми бачимо, що курс залишається незмінним. Презентований на початку липня цього року План відновлення України прямо включає в собі ціль відмови від використання вугілля в енергетиці у післявоєнному відновленні та справедливу трансформацію монофункціональних громад.

Останні роки засвідчили також велику актуальність та активізацію цієї теми на місцевому рівні. У 2019 році шахтарські міста Донецької області об’єдналися та створили Платформу сталого розвитку вугільних міст Донецької області. Наразі до неї входять 9 вугільних громад, 3 місцеві громадські організації та Донецька торгово-промислова палата. У 2021 році, за підтримки міжнародних партнерів, завершилася робота над Стратегією трансформації вугільних громад Донеччини, які входять до складу Платформи. Було визначено бачення і стратегічні напрямки, розроблено дерево цілей та план заходів для забезпечення справедливої трансформації громад Платформи. На жаль, прийняттю Стратегії завадило повномасштабне вторгнення Росії.

Також минулого року в рамках німецько-українського енергетичного партнерства було запущено проєкт з трансформації пілотних шахтарських громад - Мирнограда (Донецька область) та Червонограда (Львівська область).

Шахтарські громади  вже певний час шукають рішення проблем, які мали місце до повномасштабного вторгнення і тільки посилилися з поточними викликами, - це питання водопостачання, поводження з шахтною водою, опалення та електрогенерації. Ми вивчали процес трансформації вугільних регіонів інших країн, обмінювалися досвідом на зустрічах з Платформою вугільних регіонів країн ЄС, були активними учасниками спеціальної ініціативи для країн Західних Балкан та України.

У свою чергу, представники вугільних громад Донецької області вже мають розроблені проєктні концепції з реформування освітніх програм для місцевих закладів освіти, встановлення та використання об’єктів відновлюваних джерел енергії на муніципальних будівлях, повторного використання шахтної води.

Шахтарські громади Західного Донбасу розробили Програми економічної диверсифікації  в умовах справедливої трансформації, які відображають зміни економічного профілю цих територій. В Програмах сформовані   пріоритети    розвитку вугільних громад Дніпропетровської області після закриття шахт  та   переліки  інвестиційних проектів.

Так, новим промисловим напрямком в Миколаївській громаді Синельниківського району є будівництво 2-х підприємств у сфері поводження з відходами: Сміттєсортувально-переробного  комплексу  та  Станції знешкодження відходів  на  промисловому  майданчику ліквідованої шахти "Першотравнева". А сплановані проекти розвитку сільськогосподарського бізнесу, так званий  "Зерновий банк громади", розглядаються сьогодні як основа продовольчої безпеки регіону.

Навіть після початку повномасштабної війни ми продовжуємо долучатися до міжнародних заходів та нагадувати про свої наміри рухатися шляхом справедливої трансформації. Зокрема, міські голови Мирнограда та Червонограда долучилися до щорічного заходу Європейської комісії щодо трансформації вугільних регіонів країн ЄС та Форуму справедливої трансформації Енергетичного Співтовариства.

Світовий досвід нагадує, що трансформація вугільних регіонів може бути успішною тільки у випадку залучення всіх рівнів влади, громадських об’єднань та бізнесу до формування відповідних планів.

Тому ми, керівники шахтарських громад України:

  1. Очікуємо залучення представників місцевого самоврядування до напрацювання планів відновлення;
  2. Прагнемо прозорого та ефективного механізму напрацювання планів відновлення та розвитку монофункціональних шахтарських міст;
  3. Пропонуємо поновити регулярні консультації за прикладом Координаційного центру з питань трансформації вугільних регіонів;
  4. Розпочати діалог по таких напрямках трансформації:
  • Енергетична безпека: розвиток малої генерації відновлюваних джерел енергії у громадах, декарбонізація опалення шляхом поступового заміщення газу та вугілля на відновлювані джерела енергії (наприклад, теплові насоси), повторне використання шахтної води в енергетичних потребах тощо.
  • Економічний розвиток: диверсифікація економіки шляхом створення спеціальних програм, фондів та умов, які сприятимуть розвитку малого та середнього бізнесу в шахтарських містах та регіонах, а також реалізація пілотних проєктів.
  • Освіта: розвиток освіти може включати як створення нових освітніх інституцій, науково-дослідних та інноваційних центрів на регіональному і місцевому рівнях, так і зміни освітніх програм та перепрофілювання вже існуючих професійно-технічних навчальних закладів.
  • Екологічна безпека: функціонування шахт, а особливо їх закриття, викликає та посилює низку екологічних проблем, пов'язаних із забрудненням наземних та підземних резервуарів води, ґрунтів, відкачки шахтної води тощо. Наразі до цього списку додалися також негативні наслідки ворожих обстрілів та їх вплив на навколишнє середовище.

 

СПИСОК ПІДПИСАНТІВ:

Білозерський міський голова Сергій Макєєв

Богданівський сільський голова           Олексій Грищенко

Вербківський сільський голова             Віталій Кривошей

Секретар Добропільської міської ради Віталій Шевченко

Миколаївський  сільський голова Віктор  Одоєвцев

Мирноградський міський голова Олександр Брикалов

Нововолинський міський голова Борис Карпус

Новодонецький селищний голова Дмитро Бражніков

Покровський міський голова Руслан Требушкін

Керівник Торецької міської військово-цивільної адміністрації Василь Чинчик

Червоноградський міський голова Андрій Залівський

ЕЩЕ ПО ТЕМЕ:

РЕКЛАМА

ПОСЛЕДНЕЕ

Культурное наследие Киева: летающая тарелка будет сохранена

Отныне юридические лица могут открыть свой первый счет в Sense Bank онлайн

Конференция BLACK SEA GRAIN. KYIV объединила участников и экспертов зернового рынка

Бизнес-центр площадью 22 000 кв. м выставлен на продажу в Киеве

Финансовые результаты работы ООО "ЖК "Воздвиженка" за 3 месяца 2024 года

Почти 3 млн грн: сколько кэшбека получили клиенты Sense Bank с картой "Выгода"

70 тысяч литров топлива передала сеть ОККО для критической инфраструктуры Харьковщины – первая вице-премьер

Уголовная ответственность за незаконное обращение наркотиков: поговорим честно и без хайпа

Десантники из 80-й ОДШБр получили комплекс разведки и уничтожения стоимостью 50 млн грн от ОККО и "Повернись живим"

ЖК "Воздвиженка" обратилось к Президенту и СНБО по поводу рисков для института управления арестованным имуществом из-за действий АРМА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА