18:00 30.10.2023

Автор ЄВГЕНІЙ ІГНАТЕНКО

Як крок за кроком руйнуються старі корупційні "схеми" в сфері дипломування моряків

9 хв читати
Як крок за кроком руйнуються старі корупційні "схеми" в сфері дипломування моряків

Євгеній Ігнатенко, голова Адміністрації судноплавства України

 

Багато років поняття "документи моряків" та "хабарі" були тісно переплетені між собою. Для українських моряків створювались такі умови, за яких практично жоден з них не міг отримати робочі документи, не сплативши при цьому $3-5 тис. доларів. Далі арифметика проста: два роки тому за результатами міжнародного дослідження Україна зайняла 6 місце у світі за кількістю працюючих моряків, загалом це понад 100 тисяч осіб, які працюють по всьому світу. Помножте суму, яку необхідно було сплатити кожному моряку на їх кількість, і одразу стає зрозумілим чому сфера дипломування стільки років залишалась корумпованою. "Пересічний" моряк був заручником ситуації: хочеш працювати - плати,  невдоволеність та зневіра зростала з кожним днем, далі так бути просто не могло.

Кабінет Міністрів України 30.12.2022 прийняв постанову №1499, разом з набранням чинності даною постановою розпочалась нова ера в процедурі дипломування. Реалізація всіх процесів, повʼязаних з дипломуванням моряків, повністю перейшла до Адміністрації судноплавства. Практично одразу виникло дуже багато невдоволення з тієї сторони, яка втратила контроль над дипломуванням моряків: судові позови, журналістські розслідування, провокації, в хід йшло все. Попри постійних тиск з боку третіх осіб, ми крок за кроком будуємо нову, якісну та прозору систему дипломування. Систему, в якій немає місця для "схем".

 

Більшість українських моряків знаходяться за кордоном, як їм отримати послуги з дипломування? Запуск послуг на порталі Дія та відкриття простору в Польщі

Початок 2023 року, постанову Уряду №1499 прийнято, реформу дипломування розпочато. Від самого початку ми набрали склад Державної кваліфікаційної комісії моряків (ДККМ), це особи з багаторічним досвідом ходіння в морі, саме вони стали частиною оновленої команди Адміністрації судноплавства.

Комісія запрацювала в Києві та в Одесі, все було чесно та прозоро, але процес дуже сповільнювався тим, що більшість моряків знаходяться за кордоном, а на той момент подавати заяви вони могли лише у нас, на території України.

В цей самий час ті, хто роками "видавали" документи морякам з будь-якій точці світу та були "власниками" єдиного Реєстра документів моряків продовжували працювати паралельно з нами. Незважаючи ні на що, вони продовжували поповнювати свій бюджет та брати гроші з моряків за "фантики". Моряку нікуди не треба було їхати, даєш певну суму грошей, тобі видають папірець. Така зручність  є абсолютно незаконною. 

Щоб моряки припинили користуватись послугами "агентів" та захотіли отримувати послуги, які надавали ми, нам необхідно було якнайшвидше впроваджувати зміни, і ми їх розпочали. 

По-перше, дуже швидко було прийнято рішення про внесення змін до постанови № 1499, ми додали туди вирішення ключової потреби моряків - подача та отримання через довірену особу документів, а також можливість поштового відправлення. Довіреною особою може бути будь-яка дієздатна особа. У всіх моряків де б вони не знаходились з’явилась можливість оформити довіреність та подати заяву через представника без необхідності особистої присутності. При цьому, нагадую, що паралельно існують послуги "агентів", так ось після цих змін, в "агентах" просто відпала потреба. Навіщо платити комусь тисячі доларів, якщо ти можеш надіслати документи дружині, мамі, другу, будь-кому і отримати підтвердження кваліфікації або присвоєння звання абсолютно безкоштовно.

 

Запуск послуг для моряків на порталі Дія

Наша команда плідно співпрацює з Мінвідновлення та Мінцифри над великим проєктом, маю на увазі послуги з дипломування моряків на порталі Дія, які вже доступні кожному.

 

В Дії взагалі відсутнє спілкування чиновника та моряка, а значить немає корупційної складової, кожен крок чиновника в системі можна відслідкувати та перевірити, всі дії в системі фіксовані по часу. При цьому, основна перевага Дії це те що моряк з будь-якої точки світу заходить з телефона або планшета, чи будь якого іншого гаджета і оформлює послугу.  З нашого боку ДККМ заходить в систему та опрацьовує документи, які завантажив моряк. Якщо заяву моряка розглянуто позитивно, одразу після підписання кваліфікаційного документа уповноваженою особою Адміністрації судноплавства, електронний образ такого документа з’явиться в особистому кабінеті на порталі Дія. Оригінал необхідно отримати в Адміністрації судноплавства, це можливо зробити як особисто так і через представника.

 

Особисто мені в цьому процесі подобається те, що відсутні будь-які спекуляції щодо розгляду. Наприклад, якщо користувач невірно завантажив документи або вони прострочені, то йому надходить офіційний лист з Дії з причинами відмов, чиновник ніяким чином не спілкується з особою, тобто "домовитись" неможливо. Знову ж таки відпадає необхідність в будь-яких посередниках, є тільки моряк, його документи, і гаджет з доступом до інтернету.

 

До сервісу Дія є дуже велика довіра населення, отримання документів за допомогою державного сервісу убезпечує моряків від підробок кваліфікаційних документів. Також на порталі Дія можна подати скаргу на відмову в отриманні кваліфікаційних документів. Скарги розглядаються відкрито в присутності моряка або його представника, всі сторони чують аргументи один одного.

Зараз через Дію подається більше 40% моряків, більше 30% особисто, всі інші поштою або через представника. Загалом з початку роботи наша ДККМ отримала понад 12 000 заяв від моряків, відмову отримують приблизно 4%. На порталі Дія за два місяця роботи послуги маємо більше 4000 заяв на отримання робочих документів та 1000 на проходження іспиту.

 

Більше немає "надуманих" причин для відмов та потреби "вирішити питання" через "агентів". Про це нам говорить статистика.   

 

Що робить "та сторона": боротьба за прозоре дипломування в судах, замовні статті, підробка документів та наша реакція у відповідь

Це літо було дуже спекотним, в нас була запекла боротьба, яка, насправді, все ще триває. У наших опонентів були численні спроби повернутись до "можливості заробити" на моряках та зупинити реформу дипломування. Чого тільки не відбулося за цей період, замовні статті та відеороліки, судові позови, спроби втручання в нашу діяльність, що й казати, часто "та сторона" вдавалась до протизаконних дій.

На даний момент, в судах різної інстанції, знаходяться на розгляді більше 30 позовних заяв від колишніх членів Державної кваліфікаційної комісії, які працювала при колишній Інспекції з питань підготовки та дипломування моряків (ІППДМ) та інших "зацікавлених" осіб. Два рази ми навіть опинились на межі зриву цілої системи дипломування моряків.

Перший раз - це справа № 320/11162/23, саме тоді наші опоненти через суд намагалися зупинити процес припинення ІППДМ. Вони хотіли щоб Інспекція продовжула й надалі виконувати функції з дипломування так як це було раніше. Суддя Київського окружного адміністративного суду Балаклицький А. І. прийняв тоді рішення не на нашу користь, після чого процес реорганізації ІППДМ був повністю заблокований. Спочатку ми виграли апеляцію по цій справі, а пізніше Верховний Суд розглянувши касаційну скаргу опонентів також підтримав нас.

Другий раз - рішення того ж самого судді Київського окружного адміністративного суду Балаклицького А. І., який постановив ухвалу у справі №320/17353/23, саме тоді прозорий процес дипломування моряків був повністю заблокований майже на місяць. Відповідно до цього рішення Адміністрації судноплавства не здійснювала процедуру дипломування, визначену постановою Кабінету Міністрів України від 30.12.2022 №1499. 26 днів українські моряки залишились без можливості отримати робочі документи в законний спосіб. Пізніше Шостий апеляційний суд задовольнив апеляційну скаргу Адміністрації судноплавства та розблокував процедуру прозорого дипломування моряків. Минулого тижня дана справа розглядалась у Верховному Суді, яким також було прийняте рішення на користь Адміністрації судноплавства та прозорої системи дипломування моряків.

По-правді кажучі ми також не сидимо "склавши руки", та регулярно звертаємось до правоохоронних органів з приводу підробок різного типу документів, втручань в роботу системи, і так далі. На сьогоднішній момент, Адміністрацією судноплавства щодо вищевказаних обставин скеровано до правоохоронних органів (Нацполіція, СБУ, НАБУ, ДБР, Офіс Генерального прокурора) понад 100 звернень.

Всі ці судові тяганини затягують та навіть блокують реформу, впевнений, що боротьба в судах ще буде продовжуватися. Проте, зупинятись ми ні в якому разі не збираємось, моряки - це велика спільнота, яка дуже добре розуміється на європейських стандартах. Наразі кожна сфера зазнає великих трансформацій, настав час і сфери судноплавства.

Державний реєстр документів моряків замість єдиного "приватного реєстру".

Реєстр це велика база відомостей про українських моряків, там можна перевірити стаж роботи моряка, його освіту та кваліфікацію. Це та база на основі якої можна зрозуміти перед тобою чинний документ або підробка, а також видати новий.

 

На жаль, відомості з Реєстру, який був певний час в розпорядженні ІППДМ потрапив у розпорядження "третіх осіб", ось тут й розпочались зловживання. Моряки сплачують гроші - розпорядники Реєстру вносять до нього необхідні відомості, не сплачують гроші - відомості не вносяться. Тобто, були створені такі умови, при яких навіть ті моряки, які мали всі необхідні знання та навички, не могли підтвердити або підвищити звання/кваліфікацію без необхідної суми грошей.   

 

Відповідно до прийнятої Урядом постанови №1499 Реєстр має бути у розпорядженні Адміністрації судноплавства, при цьому "старі власники" так не вважають, тому й не поспішають з ним розставатись. За допомогою цього Реєстру вони й зараз виготовляють кваліфікаційні документи всупереч положенням законодавства та міжнародних договорів, натомість отримують за це "вигоду" від моряків. 

 

Штампуючи папірці та вносячи дані до електронного Реєстру,  ніхто не задумувався про оригінали документів в паперовому вигляді, які лишались в занедбаному стані. Зверху на них стікала вода, повсюду була пліснява. Ми отримали доступ до значного масиву документів в паперовому вигляді та зробили все можливе для їх відцифрування. Спочатку відповідні справи моряків приводяться до належного стану, висушуються, упорядковуються, потім відцифровуються - все це робиться нашими власними силами та засобами, залучається багато працівників Адміністрації судноплавства. Наразі ми на етапі відцифровування журналів реєстрації видачі кваліфікаційних документів моряків - це, можна сказати, необхідний мінімум.

 

З приводу даної ситуації ми також звернулись до правоохоронців, сподіваюсь вони зреагують.

 

Які проблеми все ще лишаються в сфері дипломування моряків та які рішення плануються

В нас є ряд послуг, які наразі недоступні тим морякам, які знаходяться за кордоном, а саме навчання в українських закладах освіти, проходження медичних оглядів в українських медичних закладах, отримання посвідчення особи моряка та інші. Так от, поки ці питання не стануть доступні морякам, які знаходяться за межами країни, в них будуть присутні зловживання. 

Бачу для себе ціль на наступний рік - дистанційний доступ до всіх послуг та мінімальне спілкування моряка з чиновником. До цього всі наші кроки були направлені саме на це, із останнього це можливість отримання послужної книжки моряка поштою практично в будь-яку точку світу.

Разом з Міністерством освіти і науки України та Міністерством охорони здоров’я України працюємо над змінами для моряків, вони не повинні шукати ті ж послуги в інших країнах, інвестиції мають надходити в Україну, в наші українські медичні та освітні заклади.  

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВАЛЕНТИН НАЛИВАЙЧЕНКО

Від Сталіна до Путіна: нищення народів тоталітарними режимами

ОЛЕГ МАЛЬЧИК

Справедливість ціною в незалежність

ОЛЕНА ЖУКОВА

КІК-звітна компанія "в картинках"

ОЛЕКСІЙ МОВЧАН

Навіщо Україні запроваджувати інститут превентивної реструктуризації?

ОЛЬГА ОНІЩУК

5 першочергових кроків для протидії майновій агресії росії та повернення захопленої власності українців на ТОТ

ОЛЕГ ВИШНЯКОВ

Між війнами в Україні та Ізраїлі, чи все ще може Америка захистити Тайвань?

ЮРІЙ ГОРБАНЬ

Працевлаштування ветеранів: чому вони відчувають проблеми та як їх можливо вирішити

ОЛЕКСАНДР ЩУР

Партнерство з МФО – доступ бізнесу до довгострокового фінансування

ВАЛЕНТИН НАЛИВАЙЧЕНКО

Каральні органи росії "зшили" вже шосту справу: не зупинять і не залякають!

ТАРАС ЄЛЕИКО

Що таке державна програма Доступний Факторинг

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА