12:45 24.04.2023

Автор ОЛЯНА ГОРДІЄНКО

Прозорість та професійність оновлених складів наглядових рад у державних банках матиме велике значення для фінансового майбутнього України

3 хв читати
Прозорість та професійність оновлених складів наглядових рад у державних банках матиме велике значення для фінансового майбутнього України

Оляна Гордієнко, Голова Наглядової ради Укрексімбанку

 

Рік війни став стрес-тестом для банківської системи України.

Попри значні макроекономічні шоки, банківський ринок вистояв. Дякувати за це маємо реформам і своєчасним антикризовим заходам в процесі воєнних дій. Банківська система країни витримала вторгнення, окупацію частини територій та падіння ВВП на 29,2 %, адаптувалася до умов воєнного стану.

2022 рік для державного Укрексімбанку

На сьогодні державний Укрексімбанк є одним із небагатьох банків на українському ринку, який продовжує активно фінансувати бізнес.

Насправді, як й інші гравці на ринку, банк відчув негативний вплив війни та спричиненої нею кризи. Збиток Укрексімбанку за 2022 рік становив 6,9 мільярда гривень.

Однак важливо розуміти, що такий фінансовий результат пов’язаний з, в першу чергу, формуванням резервів під кредити, ключовою причиною чого є повномасштабне вторгення. Сума сформованих Банком резервів склала близько 11 мільярдів гривень. Кредитний портфель Банку є найбільшим в Україні, його обсяг станом на 1 січня 2023 року сягнув майже 83 млрд грн. За підсумками січня-лютого 2023 року Укрексімбанк вже зафіксував прибуток у 418,2 млн грн, а за результатами першого кварталу 0,9 млрд грн.

З початку ескалації воєнних дій РФ в Україні, Наглядова рада, Правління та співробітники Банку працювали в режимі 24/7. 24 лютого 2022 року менеджмент та члени наглядової ради, які перебували в Києві, були на робочих місцях та вирішували, що робити далі, щоб надавати безперервне обслуговування та високий рівень сервісу для клієнтів.

Пріоритетом номер один було і лишається питання безпеки співробітників.

Банк відновив кредитування клієнтів вже з другого тижня повномасштабної війни, і найголовніше – всі працівники банку у безпеці та працюють.

 

В очікуванні конкурсу: оновлення наглядових рад у державних банках

Оновлення наглядових рад державних банків, відповідно до Закону України “Про держбанки”, ймовірно, відбулося б ще на початку 2022 року.

Через війну конкурси відклали.

У вересні 2022 року Мінфін оголосив про пошук рекрутингових компаній, у жовтні – власне про конкурс. Так, нещодавно відбулося два конкурси з оновлення наглядових рад у Приватбанку та Укргазбанку.

Мандат Наглядової ради Укрексіму закінчився ще в червні минулого року. Зараз триває конкурс та плануються співбесіди. Чинний склад наглядової ради продовжує працювати до завершення конкурсу.


Перемогти та відбудувати: роль Ексіму у відновленні України

Україні вже зараз варто розпочати підготовку до сталої, інклюзивної відбудови – масштабне завдання, яке потребуватиме зусиль, фаховості, нульової толерантності до проявів корупції, включаючи від банківського сектору. Тому реформа корпоративного управління, прозорість та професійність оновлених складів наглядових рад у державних підприємствах, зокрема банках, відіграє величезну роль для визначення обсягів міжнародної фінансової підтримки України на шляху відбудови.

На сьогодні потреби на реконструкцію та відновлення нашої країни оцінюються приблизно в 411 млрд доларів США.

Укрексімбанк має потужну компетенцію у залученні коштів та формуванні фінансових продуктів у співпраці з міжнародними фінансовими організаціями. Протягом багатьох років, Ексім – єдиний банк-агент Уряду з реалізації державних та міжнародних фінансових програм.

Навіть в умовах воєнного стану триває успішна реалізація спільного з Міжнародним банком реконструкції та розвитку (основна кредитна установа Світового банку) Проєкту доступу до довготермінового фінансування, в рамках якого Укрексімбанк активно підтримує експортно-орієнтовані підприємства. Завдяки фінансовій та консультаційній підтримці Укрексімбанку український бізнес продовжує отримувати дефіцитні на ринку довгострокові кредити, як для фінансування інвестиційних проєктів, так і на поповнення обігових коштів.

Понад 55% фінансування, отриманого Україною від МФО у 2022 році, адміністровано саме через Укрексімбанк.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МИХАЙЛО ЦИМБАЛЮК

Україні необхідно збільшити ренту за транзит російської нафти, а виручені гроші скерувати на потреби ЗСУ

ВАЛЕНТИН НАЛИВАЙЧЕНКО

Послання Чорнобиля людству: ціна правди і нехтування ядерними загрозами

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Коли воно знадобилось

ОЛЕКСІЙ МОВЧАН

Чому скасування мораторію на продаж майна держпідприємств — це ще один крок на шляху до європейських стандартів бізнесу

ВІКТОР ЛЯХ

Допомога Україні на $60 мільярдів, батько Майка Джонсона та українські пожежники-рятувальники: що тут спільного?

ВОЛОДИМИР БОРЕЙКО

Держлісагентство проти Червоної книги

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА