12:07 11.07.2022

Автор ІГОР ПЕТРЕНКО

Лист конгресвумен Спартц як технологія "трампістів" для перемоги на виборах

4 хв читати
Лист конгресвумен Спартц як технологія "трампістів" для перемоги на виборах

Ігор Петренко, доктор політичних наук, політолог, директор департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень

 

Вчора лист членкині Палати представників США Вікторія Спартц до президента США Джо Байдена сколихнув український інформаційний простір. У листі конгресвумен цікавиться безпечністю переговорів з очільником ОП Андрієм Єрмаком та ризиками потрапляння американської зброї, переданої Україні, "не в ті руки". Як часто буває у нас кожен побачив у цьому листі своє й кожен намагається його використати у своїх інтересах, але що насправді криється за цим листом та чим він небезпечний для України?

 

По-перше, лист з’явився саме в той момент, коли Білий дім затвердив дуже потужний пакет допомоги для України, зокрема з боєприпасами для HIMARS з дальністю до 300 км, що кардинально змінює ситуацію на полі бою. В цілому цей пакет передбачає: понад 1400 переносних зенітних ракетних комплексів Stinger; понад 6500 протитанкових ракетних систем Javelin; понад 20 000 інших протитанкових систем (гранатометів); понад 700 тактичних безпілотних літальних систем Switchblade; 126 155-мм гаубиць (M777) і до 411 000 артснарядів калібру 155 мм; 126 тактичних транспортних засобів (тягачів) для буксирування 155-мм гаубиць; 30 000 артснарядів калібру 105 мм; 22 тактичні ремонтно-евакуаційні машини; 12 високомобільних ракетних систем M142 HIMARS та ракети до них; 2 системи протиповітряної оборони NASAMS; 20 гелікоптерів Мі-17; контрбатарейні системи; сотні броньованих автомобілів HMMWV (Гамві); 200 бронетранспортерів М113; понад 10 000 одиниць автоматичних гранатометів та стрілецької зброї; понад 59 мільйонів патронів; 75 000 комплектів бронежилетів і шоломів; 121 тактичну безпілотну повітряну систему Phoenix Ghost; ракетні системи з лазерним наведенням (APKWS); безпілотні повітряні системи Puma; безпілотні судна берегової оборони; 26 контрбатарейних радарів (AN/TPQ-36); 4 контрмінометні радари; 4 радари повітряного спостереження (AN/МPQ-64 Sentinel); 2 протикорабельні ракетні комплекси Harpoon; 18 берегових і річкових патрульних катерів; протипіхотні боєприпаси M18A1 Claymore; вибухівка С-4 та підривне обладнання для розчищення перешкод; захищені тактичні системи зв'язку; тисячі приладів нічного бачення, тепловізійних систем, оптики та лазерних далекомірів та багато іншого.

Це саме те озброєння, про яке постійно просив президент Зеленський. І це дуже турбує росіян, які розуміють вкрай складну для них ситуацію на фронті й потенційні можливості для української армії щодо звільнення тимчасово окупованих територій.

Також це турбує "трампістів" (саме "трампістів", а не республіканську партію загалом), які бояться воєнної перемоги України за каденції Байдена, адже це суттєво підвищить як його авторитет, так і демократів в цілому. Їм це вкрай невигідно особливо напередодні проміжних виборів і вони, на жаль, готові приносити в жертву наших громадян та захисників. Причому треба розуміти, що "трампісти" не діють в інтересах росіян, проте в питанні "мінусування" Байдена та нинішнього Білого дому у них  наразі є збіг інтересів.

Раніше "трампісти" активно використовували сенатора Ренда Пола, який гальмував будь-яку допомогу Україні, але він давно має реноме проросійського політика, тому його заяви вже не викликають необхідного резонансу. І тепер "трампісти" вирішили випустити на авансцену таку собі Вікторію Спартц, конгресвумен українського походження, яка вирішила озвучити інформаційні кліше та фрейми, які розганяються в українському інформаційному просторі певними опозиційними силами останні декілька років. І головним тут є не Єрмак, а якраз намагання вдарити по Байдену та демократам, нібито показавши їх некомпетентність та профнепридатність. Вони прагнуть показати, що "допомога Україні неефективна", "безглуздо витрачати величезні кошти на Україну в той час, як в США повно власних проблем", "треба домовлятись з росією" тощо. Про це активно говорить Трамп.

По-друге, хоч і не зумисне, але такі листи – це підігрування росії. Взагалі будь-які дії, спрямовані на затримання чи скасування військової допомоги для України є роботою на росію. Особливо це вкрай негативно, коли на Донбасі розгортаються найдраматичніші події, а ЗСУ готуються до звільнення Херсонщини. Крім того, розкручування цієї теми може негативно вплинути на роботу групи Макфола-Єрмака, яка активно напрацьовує рекомендації для підвищення ефективності санкційного тиску на росію, яка своєю чергою усіляко намагається шукати шляхи їх обходу. Також негативно це все може вплинути на роботу групи Єрмака-Салівана-Залужного-Міллі, яка активно працює задля посилення нашої оборони. А також не забуваймо про початок роботи групи Расмуссена-Єрмака, яка напрацьовує гарантії безпеки для України. Тому вкрай прикро, що українські ЗМІ та деякі лідери думок намагаються розкручувати цю тему не розуміючи широкий контекст та підводну частину цього айсберга.

По-третє, президент Зеленський, його Офіс та загалом влада України займає виважену позицію й спрямовує свої зусилля на збереження та поглиблення двопартійної підтримки України в США. Ми повинні розуміти, що звернення окремо взятого конгресмена не є позиція Держдепу чи Білого дому, ба навіть позицією партії, яку представляє цей конгресмен. Україна та США єдині в розумінні загроз, які несе собою росія й спільними зусиллями ми зможемо їх нейтралізувати. А деяким українським політикам, лідерам суспільної думки та ЗМІ не варто сіяти розбрат і тим само підігрувати ворогу, у якого явно "палає" від військової допомоги, яку отримує Україна від союзників, передусім США.  

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Зупинка транзиту російського газу через Україну: агресор втратить мільярди

ІГОР ЖДАНОВ

Як з брудною водою ледь не вилили дитину Або як зберегти вітчизняне виробництво засобів тактичної медицини

ВІТАЛІЙ ГЕРСАК

Коли добра воля держави дійде до добровольців?

РУСЛАН ГОРБЕНКО

Війна триває 10 років. Ми не маємо права про це забувати

СЕРГІЙ ТАРУТА

"Санкційний Рамштайн": як зупинити ракетний терор росіян?

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Три запитання колишній очільниці Платінум банку

ВАДИМ ЧЕРНИШ

Сталий розвиток України: вибір між "пушкою" і "маслом"

СЕРГІЙ МАГЕРА

Екоцид світового масштабу: чи відповість Кремль за злочини проти довкілля

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Гойдалки? Та це нормально, навіть закономірно для криптовалют

МИКОЛА ОРЕХОВСЬКИЙ

Закон про декриміналізацію виробництва зброї: шлях до захисту та розвитку

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА