13:45 15.07.2020

Автор ЛЮБОВ ЦИМБАЛ

Бізнес в кризу: як вберегти бізнес від краху?

4 хв читати
Бізнес в кризу: як вберегти бізнес від краху?

Любов Цимбал, засновник компанії "Група Фінансових Рішень"

 

 

 

За останні місяці багато підприємців зрозуміли, як це — розвивати свій власний бізнес в умовах постійного шторму. І радує те, що багато хто з нас змогли не просто вистояти і не опустити руки, але навчитися ефективно вибудовувати бізнес-процеси в кризово-карантинні часи.

Які висновки можна зробити з ситуації, в якій ми всі з вами опинилися в одному човні? Поділюся своїми думками на рахунок того, як не допустити впливу кризи на бізнес і як реагувати на складності, якщо вони все-таки наздогнали вас.

Що викликає проблеми?

Причин, що руйнують бізнес, досить багато: починаючи від ринкових і політичних умов, закінчуючи власником, який приймає непродумані рішення. Як свідчать статистичні дані, саме внутрішні причини для 85% компаній є найнебезпечнішими. Виходить, що найбільшу небезпеку створюємо ми самі або наші співробітники, яким ми довіряємо. Наприклад, що може бути страшніше раптового звільнення головного бухгалтера? А ще гірше — втрата або витік бухгалтерської/фінансової інформації. Таких випадків на моїй практиці було досить багато, оскільки багато власників бізнесу або топменеджерів у таких ситуаціях часто звертаються за "швидкою допомогою" до консалтингових компаніяй, у яких є великий досвід в розборі таких кейсів.

Коли починати "турбуватися"?

Найчастіше, коли сповільнюється розвиток бізнесу, вирішення також приймаються досить повільно і не приносять очікуваного результату через неактуальність або неточності інформації — це вже перші "дзвіночки" для власника про те, що потрібно брати справу у свої руки або залучати до справ зовнішніх експертів.

Також про майбутні проблеми у бізнесу може вказувати і те, що в компанії відсутній чіткий розподіл обов'язків і повноважень, не зрозуміло хто що робить і хто за що відповідає. І найважливіше — ви, як власник, не контролюєте ситуацію в своєму ж бізнесі, оскільки в ньому почався хаос. І, звичайно ж, коли фінансова складова починає сходити нанівець. Якщо ваш бізнес вимагає постійного дофінансування, потрібно розібратися, з чим пов'язано, куди йде прибуток або чому її взагалі немає, якщо раніше ваш бізнес був прибутковим.

Як "застрахувати" бізнес від раптових неприємностей?

Коли власник створює бізнес, для початку він повинен розробити стратегію розвитку свого бізнесу і детально розписати бізнес-процеси. Адже потрібно розуміти куди ви хочете прийти, якого результату досягти, за рахунок яких ресурсів тощо. Стратегія — це ваша дорожня карта, яка відповідає на питання як досягти очікуваного результату.

Ще один з важливих етапів "передкризової" роботи — це планування й аналіз. Це в майбутньому дозволить уникнути довгого і нудного розплутування клубка проблем, які з'являться через прийняття неправильних рішень.

Також я рекомендую заздалегідь подбати про побудову системи економічної безпеки. Вона повинна бути сформована з урахуванням фінансових інтересів компанії: зростання ринкової вартості компанії, зростання прибутку, наявності достатнього обсягу основного, додаткового капіталу та інвестиційних ресурсів, планування податкового навантаження та інше.

Важливо своєчасно і ретельно проводити оцінку внутрішніх і зовнішніх ризиків компанії, перевіряти ділову репутацію і платоспроможність клієнтів і контрагентів.

Що робити, якщо бізнес все ж увійшов у кризу?

У моєму бізнесі, який зараз знаходиться на етапі зростання, ми не раз потрапляли в кризові ситуації. Але, благо, все добре закінчувалося, оскільки була оперативна реакція і приймалися правильні рішення.

Вперше це була втрата ключового клієнта, який в портфелі продажів займав понад 50%, що в свою чергу вплинуло на платоспроможність бізнесу. Тоді ми не опустили руки, а прийняли стратегічне рішення щодо зміни взаємин з ключовими експертами і стали запрошувати експертів під конкретні проєкти як-то кажуть "зі сторони". Для цього ми розширили партнерську мережу, стали частиною багатьох експертних спілок. Також зробили акцент на підготовку внутрішніх експертів, для чого впровадили бізнес-процес з навчання і наставництва. Після цього випадку ми контролюємо, щоб один клієнт не займав частки в загальному портфелі замовлень понад 10%. У довгостроковій перспективі цей відсоток не повинен перевищувати 5%.

Ще один кризовий кейс був пов'язаний з відходом ключових експертів компанії. Але і в цій ситуації ми дуже швидко прийняли правильне рішення - почали працювати за партнерськими схемами і залучати експертів на проєкт. Крім того, готуємо своїх штатних експертів (а це для них кар'єрне зростання), впроваджуємо автоматизацію і взаємозамінність.

Якщо ваш бізнес подає сигнали SOS, рекомендую провести діагностику і подальшу за нею оптимізацію бізнес-процесів. Це основа для ефективної роботи, розвитку, підвищення і підтримки стійкості і конкурентоспроможності компанії. Це робота на перспективу.

Залучіть з цією метою консалтингову компанію — так буде швидше та ефективніше. Адже ті знання, які мають консультанти з великою практикою, навряд чи буде мати ваш фінансист. Та й вартість утримання цілого штату фінансистів вище, ніж залучення на проєкт консультантів.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ОЛЕГ ВИШНЯКОВ

Між війнами в Україні та Ізраїлі, чи все ще може Америка захистити Тайвань?

ЮРІЙ ГОРБАНЬ

Працевлаштування ветеранів: чому вони відчувають проблеми та як їх можливо вирішити

ОЛЕКСАНДР ЩУР

Партнерство з МФО – доступ бізнесу до довгострокового фінансування

ВАЛЕНТИН НАЛИВАЙЧЕНКО

Каральні органи росії "зшили" вже шосту справу: не зупинять і не залякають!

ТАРАС ЄЛЕИКО

Що таке державна програма Доступний Факторинг

ЕДУАРД МКРТЧАН

"План-Б". як уникнути блокади фермерів ЄС

НАТАЛІЯ АЛЮШИНА

Із "хати скраю" мають вирости українські "зуби дракона"

СЕРГІЙ ТАБАКОВ

Два роки трансформації: як Україна реформує сферу довкілля всупереч викликам війни

ВІКТОРІЯ ЛІТВІНОВА

Спеціалізація на захисті природних ресурсів: чому це важливо?

МИХАЙЛО ЦИМБАЛЮК

Україні необхідно збільшити ренту за транзит російської нафти, а виручені гроші скерувати на потреби ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА