09:38 23.09.2022

Вновь о защите интересов государства и общества

3 мин читать
Вновь о защите интересов государства и общества

(подаётся на языке оригинала)

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області 26 вересня 2022 року продовжить розгляд справи за позовом прокуратури Київської області до Світлани Тимченко, колишньої власниці ресторану "Старий Вертеп" у місті Переяслав Київської області.

Позов подано ще у грудні 2021 року.

У зв’язку із тим, що прокуратура Київської області в суді настирливо стверджує, що купівля Національним історико-етнографічним заповідником "Переяслав" приміщення колишнього ресторану "Старий Вертеп" та земельної ділянки "загрожує інтересам держави і суспільства", я звернулася до Прем’єр-міністра України з проханням ще раз розібратися із тим, як так сталося, що:

  1. Міністерство культури та інформаційної політики України у 2018 році спочатку виступило ініціатором купівлі вказаного приміщення, а…
  2. Уряд і Міністерство фінансів України погодили та виділили з видатків державного бюджету, передбачених Міністерству культури кошти для такого придбання.

Дякую, відповідь я отримала. На виконання доручення Прем’єр-міністра України Міністерство культури та інформаційної політики інформує мене, що питання придбання спірного нерухомого майна досліджувалося під час перевірки, що проводилася на підставі наказу Міністерства культури України від 30.01.2019 № 58, а також досліджувалося під час проведення аудиту ефективності і використання коштів державного бюджету, виділених Міністерству культури України і НІЕЗ "Переяслав", результати  якого викладено у Акті Рахункової палати від 12.03.2019 № 26-10-8-0.

Вказаний Акт Рахункової палати є у відкритому доступі і говорить він про те, що у грудні 2018 року кошти для придбання будівлі були перерозподілені і виділені НІЕЗ "Переяслав", що, на думку Рахункової палати, вирішить питання збереження музейних колекцій та надасть можливість розмістити додаткові музейні експозиції (фондосховища).

В цьому ж Акті вказано, що підставою ухвалення такого рішення були довідки від 17.12.2018 про зміни до кошторису № 15-2-2099/1 та про зміни до плану асигнувань загального фонду бюджету № 15-2-2100/1 (КЕКВ 3122 "Капітальне будівництво (придбання) інших об’єктів" і КЕКВ 3160 "Придбання землі та нематеріальних активів").

Додатково я отримала відповідь Фонду державного майна України, в якій стверджується, що необхідності проведення оцінки під час купівлі - продажу нерухомості за договором, де покупцем виступає державний орган або державна установа, законодавством про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність не визначено.

Натомість, чітко вказано, що під час купівлі-продажу об’єкта його власник – фізична особа має сплатити до бюджету відповідні податки та збори з доходу від продажу об’єкта нерухомості, який визначається виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче оціночної вартості такого об’єкта, зареєстрованої в Єдиній базі даних звітів про оцінку. З цією метою власник майна замовляє оцінку об’єкта продажу і сплачує податки.

Фондом державного майна України у відповіді зазначено, що положенням Національного стандарту № 1 про "Загальні засади оцінки майна і майнових прав", затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 10.09.2003 № 1440, передбачено, що особливості проведення оцінки майна залежать від мети його оцінки, тому звіт про оцінку може бути використаний лише з метою, зазначеною у звіті.

Що ж ми маємо?

По-перше, фактично прокуратура подала позов всупереч правовій позиції позивачів – Міністерства культури та інформаційної політики України і Національного історико-етнографічного заповідника "Переяслав".

По-друге, прокуратура має намір через незаконні судові рішення встановити нові "норми права", відповідно до яких кожний, хто співпрацює з Державним бюджетом, спочатку мусить "запитати" у представників правоохоронних органів, чи не станеться так, що та чи інша угода якимось чином "створить загрозу інтересів держави і суспільства".

По-третє, поява такої "судової практики" дійсно створить загрозу для держави і суспільства, позаяк примусить пересічних громадян, фактичних учасників господарських відносин, до "корупційної співпраці" з представниками правоохоронних органів, що є злочином.

Такий "захист" інтересів держави і суспільства не захищає, а знищує державність і принижує суспільство!

Запрошуємо представників преси та небайдужих на засідання суду у справі № 373/2163/21, яке відбудеться 26 вересня 2022 року о 10-00 у Переяслав-Хмельницькому міськрайонному суді Київської області за адресою 08400, Київська обл., місто Переяслав, вул. Хмельницького Богдана, будинок 65.

ЕЩЕ ПО ТЕМЕ:

РЕКЛАМА

ПОСЛЕДНЕЕ

Отныне юридические лица могут открыть свой первый счет в Sense Bank онлайн

Конференция BLACK SEA GRAIN. KYIV объединила участников и экспертов зернового рынка

Бизнес-центр площадью 22 000 кв. м выставлен на продажу в Киеве

Финансовые результаты работы ООО "ЖК "Воздвиженка" за 3 месяца 2024 года

Почти 3 млн грн: сколько кэшбека получили клиенты Sense Bank с картой "Выгода"

70 тысяч литров топлива передала сеть ОККО для критической инфраструктуры Харьковщины – первая вице-премьер

Уголовная ответственность за незаконное обращение наркотиков: поговорим честно и без хайпа

Десантники из 80-й ОДШБр получили комплекс разведки и уничтожения стоимостью 50 млн грн от ОККО и "Повернись живим"

ЖК "Воздвиженка" обратилось к Президенту и СНБО по поводу рисков для института управления арестованным имуществом из-за действий АРМА

Группа компаний DIM ввела в эксплуатацию два жилых комплекса

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА