11:41 02.07.2023

Ткаченко: впроваджуючи стратегію використання англійської мови, Україна відкриває для себе світовий простір, набагато ширший за "русскій мір"

3 мин читать
Ткаченко: впроваджуючи стратегію використання англійської мови, Україна відкриває для себе світовий простір, набагато ширший за "русскій мір"

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявляє, що, впроваджуючи стратегію використання англійської мови, Україна відкриває для себе світовий простір, набагато ширший за "русскій мір".

"Ми змінюємо парадигму. Українці зараз остаточно стають частиною демократичного світу. Не глобального демократичного світу, як думав Фукуяма (там запрацювала лише частина щодо глобальної економіки), а саме світу цінностей. І в цих обох частинах - демократичного світу та глобальної економіки є два інструменти комунікації - інтернет та мова. І вона англійська", - написав Ткаченко у Facebook.

За його словами, впроваджуючи стратегію навчання і використання англійської мови, як мови міжнаціонального спілкування в Україні, країна вирішує одразу кілька історичних завдань: піднімає вартість кожного українця на ринку праці; стає частиною загальносвітової мережі спілкування в бізнесі, культурі, освіті; отримує нові перспективи співпраці зі світом; відкриває для себе світовий простір, набагато ширший від "русского міра".

Ткаченко зазначив, що в перспективі українці стануть україно- та англомовними білінгвами.

"Питання показів у кінотеатрах - один із маленьких фрагментів цієї мозаїки, актуальність якої наступить у 2027-му році після обговорення з громадськістю та основними сиейкхолдерами цього питання ", - підсумував він.

Як повідомлялося, 28 червня президент Володимир Зеленський вніс на розгляд Верховної Ради законопроєкт №9432, який визначає англійську як мову міжнародного спілкування в Україні, а також сприяє вивченню англійської громадянами України.

Законопроєкт серед іншого передбачає, що норма про демонстрування фільмів мовою оригіналу з українськими субтитрами запроваджуватиметься поступово з 2025 до 2027 року. Також визначено, що через чотири роки після скасування воєнного стану в закладах охорони здоров'я повинні будуть обслуговувати іноземців англійською мовою або через перекладача. Крім того, норми дублювання інформації та обслуговування іноземців у сфері транспорту англійською мовою набувають чинності за два роки після набуття чинності самого закону, а надання екстреної допомоги іноземцям здійснюватиметься англійською мовою за чотири роки після припинення воєнного стану. Серед іншого, використання англійської мови в освітньому процесі для дітей раннього, молодшого та середнього дошкільного віку та вивчення англійської мови дітьми старшого дошкільного віку в дитсадках здійснюватиметься з 1 вересня 2026 року.

Громадянська спільнота "Мова об'єднує" вимагає вилучити із законопроєкту про застосування англійської мови в Україні всі зміни, що стосуються кіно та телебачення.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь заявляє, що надання громадянину України поза його волею інформації іншою мовою, крім державної, є порушенням його прав.

Віцепрем'єр з інновацій, розвитку освіти, науки і технологій - міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявляє, що поступове впровадження в кінотеатрах фільмів без українського дубляжу допоможе розвинути український кінематограф.

Міністр освіти і науки Оксен Лісовий вважає, що розважальний контент іноземною мовою - дуже ефективний інструмент для якнайшвидшого оволодіння мовою.

 

ЕЩЕ ПО ТЕМЕ:

РЕКЛАМА

ПОСЛЕДНЕЕ

Фон Крамон опасается, что в случае усиления в Европарламенте радикалов после выборов поддержка Украине может ослабнуть

В Криворожском районе двое пострадавших от ракетного удара – обладминистрация

В США ряд чиновников возобновили обсуждение возможности заморозки войны в Украине – ISW

Депутат Европарламента фон Крамон: Украине нужно включить оппозицию в исполнительные органы власти

Оккупанты обстреляли за сутки 4 города и 26 приграничных сел в Сумской и Черниговской областях, 2 человека погибли, 4 пострадали – ОК "Север"

Оккупанты атаковали ночью 4 ТЭС в Украине, есть пострадавшие – ДТЭК

Оккупанты обстреляли за сутки 14 населенных пунктов в Херсонской области, 1 житель погиб, 8 ранены – обладминистрация

В Украине атакованы объекты газовой инфраструктуры, потребители и клиенты не пострадают – "Нафтогаз"

Уничтожена российская РЛС "Подлет" - ГУР

Войска РФ атаковали во Львовской области объекты критической инфраструктуры, жертв нет – Козицкий

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА