11:49 10.12.2020

Автор ВАДИМ АНЦИФЕРОВ

Tesla, Facebook, Microsoft і Visa на українському фондовому ринку: що змінить прихід гігантів?

4 хв читати
Tesla, Facebook, Microsoft і Visa на українському фондовому ринку: що змінить прихід гігантів?

Вадим Анциферов, інвестор, співзасновник і CEO компаній GoMage і Sellbery

 

В Україні є фондовий ринок, але це не точно. Скоріше він працює лише формально. Так, на ньому проходять певні операції, продають і купують окремі акції, хоча в основному торгують ОВДП. І при цьому навесні минулого року на ньому стали доступні для торгів акції Apple. А 8 грудня, за рішенням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку України (НКЦПФР), список поповнили акції компаній Tesla, Facebook, Netflix, Microsoft, AMD і Visa, а також фонду Invesco QQQ Trust SM. Та чи є сенс приводити на наш вельми скромний ринок таких гігантів? Насправді, так.

Український ринок зараз

НКЦПФР у своїх звітах надає статистику роботи ринку. Згідно з останніми документами, за результатами торгів, що проходили на ринку протягом січня-жовтня 2020 року, загальний обсяг біржових контрактів з цінними паперами склав 258,86 млрд грн. У порівнянні з цим же періодом 2019 року показник збільшився, але лише на 1,52%. Пік торгівлі, якщо його таким можна назвати, був у березні цього року і проявився сумою контрактів майже на 42 млрд грн.

Найбільший обсяг торгів за 10 місяців 2020 року стосувався операцій з ОВДП (облігаціями внутрішньої державної позики України) - 253,69 млрд грн або 98% від загального обсягу біржових контрактів. А ось на торги акціями припало лише 543 млн грн. Окремо на операції з акціями іноземних емітентів, за статистикою, припало лише 6 млн грн. Числа говорять самі за себе і без зайвих слів описують ситуацію на українському фондовому ринку, особливо в питанні торгівлі акціями компаній.

В цілому нині акції лише кількох десятків компаній можна купити на українському фондовому ринку. На практиці ж торгуються одиниці. Причому серед доступних є кілька іноземних емітентів: вже згаданий вище Apple Inc., також Freedom Holding Corp, Ukrproduct Group Ltd й інші. І тепер список стане більш потужним.

Але чи зможе це якимось чином вплинути на сам ринок, стане стимулом для його становлення в Україні?

Які зміни принесуть з собою на ринок західні гіганти?

Тільки місяць тому Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль озвучив амбітну мету - протягом трьох років створити в Україні цивілізований, а головне - працездатний фондовий ринок. І справа точно не за малим, а за дуже багатьма важливими і складними речами - від законодавства до визначення внутрішніх правил гри на ринку. При цьому бар'єрів теж достатньо - корупція, складний бізнес-клімат в країні, відсутність культури інвестування в цілому. І багато недовіри до всіх фінансових інститутів.

Саме підвищити рівень довіри до фондового ринку, який по суті навіть повноцінно не працює, - завдання з багатьма зірочками. І якраз вихід на нього таких гравців, як Tesla або Facebook, Microsoft або Visa - спосіб зробити перший впевнений і гучний крок в цьому напрямку. Бізнес, та й кожна людина, знає цих гравців ринку, їм довіряють, їх продукцією або послугами щодня користуються мільйони людей в нашій країні. Репутація цих компаній - шанс підвищити трастовість до всього ринку. А ще - викликати інтерес, привернути увагу масових споживачів до культури інвестування.

Крім цього, інвестиції в ці компанії - це "інвестиції в долар", а не в гривню. Долар - служить захисним активом, який убезпечує українського інвестора від девальвації.

Простий приклад. Якщо є вибір між акціями Apple і "Мотор Січ", у що швидше виникне бажання і буде логічніше вкласти кошти? Коли в першому випадку - компанія з іменем, один із найуспішніших світових брендів, який весь час зростає і розвивається, продається в доларах. А в другому - гривня і сумнівні перспективи. Вибір очевидний.

Однозначно, ринок виграє від того, що з'явиться можливість торгувати на ньому акціями Tesla, Facebook, Netflix, Microsoft, AMD і Visa. Це ж стосується акцій Invesco QQQ Trust SM -  одного із найстаріших і найбільш успішних біржових інвестиційних фондів на планеті.

Ці кроки - хороший спосіб популяризації самої ідеї розвитку фондового ринку в нашій країні. Якщо з'явиться попит на акції, інтерес, це допоможе швидше реформувати ринок, заводити на нього нових і нових гравців. За таких умов уряд буде змушений активніше включаться, приймати рішення, а не лише декларувати наміри.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВІКТОРІЯ ЛИТВИНОВА

Спеціалізація на захисті природних ресурсів: чому це важливо?

МИХАЙЛО ЦИМБАЛЮК

Україні необхідно збільшити ренту за транзит російської нафти, а виручені гроші скерувати на потреби ЗСУ

ВАЛЕНТИН НАЛИВАЙЧЕНКО

Послання Чорнобиля людству: ціна правди і нехтування ядерними загрозами

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Коли воно знадобилось

ОЛЕКСІЙ МОВЧАН

Чому скасування мораторію на продаж майна держпідприємств — це ще один крок на шляху до європейських стандартів бізнесу

ВІКТОР ЛЯХ

Допомога Україні на $60 мільярдів, батько Майка Джонсона та українські пожежники-рятувальники: що тут спільного?

ВОЛОДИМИР БОРЕЙКО

Держлісагентство проти Червоної книги

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА