17:17 04.04.2013

Екс-прем'єра Таджикистану випустили із СІЗО - джерело

3 хв читати

Київ. 4 квітня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Екс-прем'єра Таджикистану Абдумаліка Абдулладжанова, до якого раніше суд застосував екстрадиційний арешт, звільнено з-під варти з Київського слідчого ізолятора, повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" джерело у прокуратурі Київської області в четвер.

"Так, сьогодні його випустили із СІЗО", - наголосив співрозмовник агенства.

При цьому він не повідомив, на якій підставі А.Абдулладжанова випустили на свободу.

Як повідомлялося, А.Абдулладжанова затримали працівники лінійного відділу в аеропорту "Бориспіль" ГУ МВС України в Київській області 5 лютого після того, як він прибув рейсом Лос-Анджелес - Амстердам - Київ.

У Державній міграційній службі України повідомили, що по статус біженця він не звертався.

Однак Управління верховного комісара ООН у справах біженців нагадало Києву, що А.Абдулладжанов має статус біженця в США і тому, згідно з міжнародним правом, не може бути екстрадований до якоїсь країни.

7 лютого Бориспільський міськрайонний суд (Київська обл.) задовольнив подання прокуратури про тимчасовий арешт громадянина Таджикистану А.Абдулладжанова на 40 діб.

18 лютого Генеральна прокуратура Таджикистану направила до Києва офіційні документи, необхідні для екстрадиції екс-прем'єра республіки.

15 березня Шевченківський районний суд Києва застосував екстрадиційний арешт щодо екс-прем'єра Таджикистану.

Згідно із законодавством, екстрадиційний арешт не означає, що людина, стосовно якої його застосовано, в обов'язковому порядку підлягатиме екстрадиції. Екстрадиційний арешт є запобіжним заходом до вирішення питання про те, чи буде екстрадовано людину в ту країну, звідки було отримано запит про її видачу.

21 березня Апеляційний суд Києва залишив у силі рішення Шевченківського районного суду Києва про екстрадиційний арешт екс-прем'єра Таджикистану. Рішення оскарженню не підлягає.

Таким чином, апеляцію захисту не задоволено, екс-прем'єр Таджикистану залишається під екстрадиційним арештом до ухвалення рішення про його екстрадицію на батьківщину, але не більше ніж на 12 місяців.

64-річного екс-прем’єра Таджикистану, який останні 15 років проживав у США, обвинувачують за такими статтями Кримінального кодексу Таджикистану в редакції 1961 року: 179 частини 3 та 4 (тероризм, пов'язаний із замахом на життя представника влади, у складі організованої групи), 186.1 (бандитизм), 187.2 (організація злочинного угруповання), 245.4 (привласнення або розтрата держмайна в особливо великих розмірах), 306 (насильницьке захоплення влади або насильницьке утримання влади), 309.2 (диверсія у складі організованої групи). Якщо екс-прем'єра видадуть Душанбе, і суд визнає його винним, то йому загрожує довічне ув’язнення.

Із вересня 1992 року А.Абдулладжанов обіймав посаду прем'єр-міністра Таджикистану, проте вже в 1993 році подав у відставку і був призначений послом Таджикистану в Росії. У 1994 році висунув свою кандидатуру на других всенародних виборах президента Таджикистану, проте, згідно з офіційними даними, програв нинішньому главі державі Е.Рахмону.

Після виборів залишив Таджикистан, жив у Росії, а з 1998 року - в США.

Влада Таджикистану звинувачує А.Абдулладжанова в організації замаху на Е.Рахмона 30 квітня 1997 року, коли президент дістав поранення в ногу, а також в організації заколоту в Согдійській області, що спричинив загибель десятків людей у 1998 році. Сам екс-прем'єр у своїх інтерв'ю все заперечував.

У Таджикистані, де в листопаді поточного року мають відбутися чергові президентські вибори, останнім часом почали ходити чутки, що А.Абдулладжанов підтримає кандидата від опозиції, який поки що не розголошує планів щодо своєї участі у виборах. Сам екс-прем'єр давно не давав жодних інтерв'ю, і тому його позиція у цьому питанні не відома.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Розпочався другий процес проти групи "Рейхсбюргерів"

Війська РФ за минулий день здійснили 34 обстріли 11 громад Сумської області, одна людина поранена

Агресор завдав удару безпілотниками по енергетичних об'єктах Конотопа та Шостки

У Києві відбувся прем'єрний показ 7 документальних фільмів "Anthem of life"

На Покровському напрямку від початку доби відбито 37 атак - Генштаб ЗСУ

На лінії фронту з початку доби зафіксовано 94 бойових зіткнення - Генштаб ЗСУ

Єврокомісія анонсувала в липні першу виплату з надприбутків від заморожених активів РФ

Окупанти втратили з опівночі на харківському та покровському напрямках 118 осіб і 28 одиниць техніки

Україна та Швеція розпочали переговори для укладення двосторонньої безпекової угоди

У Полтавській області сталася аварія на магістральному газопроводі, пять тисяч абонентів без газопостачання

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА