17:45 15.03.2013

Абдулладжанов: моя екстрадиція до Таджикистану буде рівносильною смертному вироку

2 хв читати

Екс-прем'єр Таджикистану Абдумалік Абдулладжанов заявляє, що його екстрадиція до Таджикистану буде рівносильною смертному вироку.

"Я думав, що Україна європейська держава. Вона має поважати і свої закони і міжнародні ... мені незрозуміла позиція прокуратури, тут виходить майже чотириразове порушення закону", - сказав він журналістам у п'ятницю в Києві в перерві засідання Шевченківського райсуду, який надалі застосував до нього екстрадиційний арешт.

"Якщо таке рішення буде (про екстрадиційний арешт і згодом про екстрадицію його до Таджикистану - ІФ) то це буде рівносильно винесенню смертного вироку. Я заявляю це офіційно", - сказав А.Абдулладжанов.

За словами екс-прем'єра, в лютому 2013 року він мав отримати громадянство США, але не встиг цього зробити.

А.Абдулладжанов стверджує, що його переслідування на батьківщині має винятково політичний характер, оскільки там його обвинувачують в антирадянській діяльності.

Він нагадав, що з 1999 року він має статус біженця в США, у нього є проїзний документ біженця (цей документ було надано суду - ІФ), за яким він пересувався Європою та іншими країнами світу безперешкодно. До України, як розповів А.Абдулладжанов, він приїхав як приватна особа, і затримання й арешт були для нього несподіваними.

Розповідаючи про те, чому до нього таке ставлення в Таджикистані, А.Абдулладжанов сказав: "Це робиться через страх перед виборами. Вони знають мій авторитет там серед народу ... у Таджикистані дуже важка економічна та соціальна ситуація. Сьогодні правителі бояться, що будь-які зміни можуть бути проти них".

Екс-прем'єр висловив подив з приводу того, що перед приїздом до України він отримав візу і був упевнений, що зможе безперешкодно перебувати в Україні.

"Однозначно, хтось за цим стоїть", - сказав А.Абдулладжанов.

При цьому він додав, що побоюється за своє життя.

"Я думаю, що, швидше за все, мене не довезуть, я їм живим не потрібен", - сказав він.

Екстрадиційний арешт є запобіжним заходом для людини, стосовно якого ще не ухвалено остаточне рішення про екстрадицію. До А.Абдулладжанову Шевченківський райсуд застосував екстрадиційний арешт до вирішення питання про його екстрадицію терміном не більше, ніж на 12 місяців. За словами адвоката А.Абдулладжанова Андрія Федура, екстрадиційну перевірку прокуратура розпочала 20 лютому 2013 року, івона триває протягом 60 днів. Після цього буде ухвалено рішення: екстрадувати екс-прем'єра до Таджикистану, чи ні.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ексмера Балаклії, підозрюваного в держзраді, судитимуть заочно - прокуратура

Кількість бойових зіткнень на фронті зросла до 55, ситуація в районі Липців контрольована - Генштаб ЗСУ

Через обстріл у с. Іванівці поранений місцевий житель - Херсонська ОВА

Стефанчук обіцяє знайти компроміс щодо внесення до порядку денного парламенту законопроєкту про заборону діяльності релігійних організацій, пов'язаних із Росією

Агресор завдав ракетного удару по виробничій інфраструктурі Конотопа - Сумська ОВА

Ніхто не ставить під сумнів легітимність української влади - Порошенко

У засіданні ВР оголошено перерву - Железняк

Макрон вирушить до Нової Каледонії на тлі заворушень, які там не вщухають

Зеленський запросив президента Анголи Лоренсу взяти участь у Саміті миру, а також відвідати Україну

Покровськ залишається оперативною метою російських військ, попри відкриття нового фронту на Харківщині - британська розвідка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА