10:28 05.03.2013

Правозахисники закликають Україну не видавати Таджикистану екс-прем'єра

3 хв читати

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International (AI) виступила у вівторок із заявою, в якій закликала владу України відмовити Таджикистану в екстрадиції екс-прем'єра цієї республіки Абдумаліка Абдулладжанова.

На думку AI, на батьківщині колишньому політику, де його обвинувачують у низці кримінальних злочинів, зокрема в організації замаху на президента Таджикистану Емомалі Рахмона, загрожують тортури.

"У разі екстрадиції до Таджикистану Абдумалік Абдулладжанов стикнеться з несправедливим судовим розглядом, зазнає ризику катувань та інших видів жорстокого поводження", - йдеться в заяві AI.

"Amnesty International закликає владу України відмовитися від будь-яких запитів влади Таджикистану про видачу Абдумаліка Абдулладжанова й забезпечити йому доступ до справедливої та неупередженої процедури надання притулку", - наголошується в заяві.

Раніше Управління верховного комісара ООН у справах біженців нагадало Києву, що А.Абдулладжанов має статус біженця в США й тому, згідно з міжнародним правом, не може бути екстрадований до якоїсь країни. Влада України не коментувала цієї заяви.

"Напередодні президентських виборів у листопаді цього року таджицька влада посилює свою кампанію, щоб змусити замовкнути всіх критиків, зокрема шляхом переслідування, закриття організацій і веб-сайтів, і домагається екстрадиції членів опозиції", - стверджує AI.

Правозахисники вважають, що "тортури дуже поширені в Таджикистані, й у листопаді 2012 року Комітет ООН проти катувань відзначив численні та систематичні факти застосування тортур і жорстокого поводження стосовно підозрюваних, переважно для отримання свідчень".

18 лютого поточного року повідомлялося, що Генеральна прокуратура Таджикистану направила в Україну офіційні документи, необхідні для запиту екстрадиції А.Абдулладжанова. Відомство вважає, що в документах відображено достатньо доказів провини екс-прем'єра для його екстрадиції на батьківщину.

64-річного екс-прем'єр-міністра Таджикистану, який останні 15 років проживав у США, затримали в Міжнародному аеропорту "Бориспіль" 5 лютого на прохання таджицької влади. 7 лютого суд помістив А.Абдулладжанова під тимчасовий арешт терміном на 40 днів, протягом яких таджицька влада має надати документи, що дозволяють його екстрадицію на батьківщину.

А.Абдулладжанова обвинувачують за такими статтями Кримінального кодексу Таджикистану в редакції 1961 року: 179 частини 3 та 4 (тероризм, пов'язаний із замахом на життя представника влади, у складі організованої групи), 186.1 (бандитизм), 187.2 (організація злочинного угруповання), 245.4 (привласнення або розтрата держмайна в особливо великих розмірах), 306 (насильницьке захоплення влади або насильницьке утримання влади), 309.2 (диверсія у складі організованої групи). Якщо екс-прем'єра видадуть Душанбе, і суд визнає його винним, то йому загрожує довічне ув’язнення.

Із вересня 1992 року А.Абдулладжанов обіймав посаду прем'єр-міністра Таджикистану, проте вже в 1993 році подав у відставку і був призначений послом Таджикистану в Росії. У 1994 році висунув свою кандидатуру на других всенародних виборах президента Таджикистану, проте, згідно з офіційними даними, програв нинішньому главі державі Е.Рахмону.

Після виборів залишив Таджикистан, жив у Росії, а з 1998 року - в США.

Влада Таджикистану звинувачує А.Абдулладжанова в організації замаху на Е.Рахмона 30 квітня 1997 року, коли президент дістав поранення в ногу, а також в організації заколоту в Согдійській області, що спричинив загибель десятків людей у 1998 році. Сам екс-прем'єр у своїх інтерв'ю все заперечував.

У Таджикистані раніше було засуджено таких колишніх державних діячів: у 2005 році до 15 років позбавлення волі засуджено екс-главу МВС республіки (1993-1995 рр.) Якуба Салімова, у 2006 році до довічного ув'язнення засуджено Гаффора Мірзоєва - екс-командувача Президентської гвардії республіки (1995-2004 рр.), у 2005 році до 23 років позбавлення волі засуджено екс-голову Демократичної партії республіки та голову держкомпанії "Таджикгаз" (1999-2003 рр.) Махмадрузі Іскандарова. У розшук оголошено екс-командира бригади швидкого реагування Президентської гвардії полковника Махмуда Худойбердиєва, що колись був прибічником президента Е.Рахмона.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти втратили з опівночі на харківському та покровському напрямках 118 осіб і 28 одиниць техніки

Україна та Швеція розпочали переговори для укладення двосторонньої безпекової угоди

У Полтавській області сталася аварія на магістральному газопроводі, пять тисяч абонентів без газопостачання

США співпрацюватимуть з Європою та іншими партнерами щодо санкцій проти Китаю через його постачання Росії

Зеленський: Уся комунікація з партнерами має відображатися на реальній бойовій роботі наших воїнів із засобами ураження - і зараз, а не десь влітку

Зеленський запросив прем'єр-міністра Іраку до участі в Саміті миру

Зеленський під час зустрічі з молодими вченими: Ваші дослідження та відкриття наближають перемогу

Зеленський обговорив із президентом Азербайджану двостороннє співробітництво

"Укренерго" на середу прогнозує відсутність обмежень енергопостачання з 07:00 до 18:00

Почастішали кібератаки на бухгалтерів, можливі шахрайські схеми із системами дистанційного банківського обслуговування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА