14:12 19.03.2013

Адвокат екс-прем'єра Таджикистану Абдулладжанова оскаржив рішення українського суду про екстрадиційний арешт

3 хв читати

Адвокат екс-прем'єра Таджикистану Абдумаліка Абдулладжанова Андрій Федур подав апеляцію на рішення Шевченківського районного суду Києва про екстрадиційний арешт свого підзахисного.

"Сьогодні (19 березня - ІФ) я подав апеляцію на рішення суду", - повідомив А.Федур агентству "Інтерфакс-Україна".

Як повідомлялося, 15 березня Шевченківський районний суд Києва застосував екстрадиційний арешт стосовно екс-прем'єра Таджикистану А.Абдулладжанова, затриманого в Україні 5 лютого 2013 року.

А.Абдулладжанова затримали працівники лінійного відділу в аеропорту "Бориспіль" ГУ МВС України в Київській області 5 лютого після того, як він прибув рейсом Лос-Анджелес - Амстердам - Київ.

У Державній міграційній службі України повідомили, що по статус біженця він не звертався.

Однак Управління верховного комісара ООН у справах біженців нагадало Києву, що А.Абдулладжанов має статус біженця в США і тому, згідно з міжнародним правом, не може бути екстрадований до якоїсь країни.

7 лютого Бориспільський міськрайонний суд (Київська обл.) задовольнив подання прокуратури про тимчасовий арешт громадянина Таджикистану А.Абдулладжанова на 40 діб.

18 лютого Генеральна прокуратура Таджикистану направила до Києва офіційні документи, необхідні для екстрадиції екс-прем'єра республіки.

На початку березня Міжнародна правозахисна організація Amnesty International виступила із заявою, в якій закликала владу України відмовити Таджикистану в екстрадиції А.Абдулладжанова, прогнозуючи, що на батьківщині йому загрожують тортури.

64-річного екс-прем’єра Таджикистану, який останні 15 років проживав у США, обвинувачують за такими статтями Кримінального кодексу Таджикистану в редакції 1961 року: 179 частини 3 та 4 (тероризм, пов'язаний із замахом на життя представника влади, у складі організованої групи), 186.1 (бандитизм), 187.2 (організація злочинного угруповання), 245.4 (привласнення або розтрата держмайна в особливо великих розмірах), 306 (насильницьке захоплення влади або насильницьке утримання влади), 309.2 (диверсія у складі організованої групи). Якщо екс-прем'єра видадуть Душанбе, і суд визнає його винним, то йому загрожує довічне ув’язнення.

Із вересня 1992 року А.Абдулладжанов обіймав посаду прем'єр-міністра Таджикистану, проте вже в 1993 році подав у відставку і був призначений послом Таджикистану в Росії. У 1994 році висунув свою кандидатуру на других всенародних виборах президента Таджикистану, проте, згідно з офіційними даними, програв нинішньому главі державі Е.Рахмону.

Після виборів залишив Таджикистан, жив у Росії, а з 1998 року - в США.

Влада Таджикистану звинувачує А.Абдулладжанова в організації замаху на Е.Рахмона 30 квітня 1997 року, коли президент дістав поранення в ногу, а також в організації заколоту в Согдійській області, що спричинив загибель десятків людей у 1998 році. Сам екс-прем'єр у своїх інтерв'ю все заперечував.

У Таджикистані, де в листопаді поточного року мають відбутися чергові президентські вибори, останнім часом почали ходити чутки, що А.Абдулладжанов підтримає кандидата від опозиції, який поки що не розголошує планів щодо своєї участі у виборах. Сам екс-прем'єр давно не давав жодних інтерв'ю, і тому його позиція у цьому питанні невідома.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кабмін провів звільнення і призначення заступника міністра в Міненерго - Мельничук

Шмигаль доручив Міносвіти та місцевій владі забезпечити ресурси для роботи генераторів у закладах профтехосвіти

Україна повинна мати можливість уражати військові цілі на території РФ - Кулеба

ФДМУ вперше реалізував через "Прозорро.Продажі" конфісковане майно підсанкційних осіб – квартири Шелкова та Сальдо

Кулеба: Україна просить партнерів розглянути можливості щодо перехоплення зі своєї території ракет, випущених РФ по українських населених пунктах

Окупанти активізувалися на Харківщині, складна ситуація залишається на покровському напрямку - Генштаб

У Генштабі підтвердили знищення в Криму російського ракетного корабля "Циклон"

Глава МЗС Німеччини: Зеленський є законним і легітимним президентом України

У Херсоні вже три постраждалих унаслідок денного обстрілу - міськадміністрація

Зеленський обговорив із Бербок постачання комплексів ППО

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА