16:56 28.02.2013

В ООН очікують від України відхилення запиту на екстрадицію та звільнення екс-прем'єра Таджикистану, затриманого в аеропорту "Бориспіль"

3 хв читати

Управління верховного комісара ООН у справах біженців очікує від України відхилення запиту на екстрадицію та звільнення екс-прем'єра Таджикистану Абдумаліка Абдулладжанова, якого затримали 5 лютого 2013 року в аеропорту "Бориспіль".

"Регіональне представництво УВКБ ООН звертається до української влади з проханням забезпечити захист визнаному в США біженцю, якого затримали в аеропорту "Бориспіль" 5 лютого 2013 року у зв'язку з перебуванням у списку розшуку Інтерполу", - сказано в прес-релізі представництва, переданому агентству "Інтерфакс-Україна".

В інформації конкретне прізвище цієї людини не зазначено, проте очевидно, що йдеться про колишнього прем'єр-міністра Таджикистану А.Абдулладжанова, який наразі перебуває під арештом, доки Генпрокуратура України розглядає запит про його екстрадицію.

"УВКБ ООН переконано, що Україна відхилить запит про екстрадицію та звільнить цю людину якнайшвидше, відповідно до своїх зобов'язань згідно з міжнародним законодавством", - сказано в повідомленні.

У представництві роз'яснили, що, за міжнародним та українським законодавством, статус біженця має міжнародний характер, і якщо одна країна визнала людину біженцем, то інші мають поважати і визнавати цей статус, а також забезпечувати відповідний захист людині.

"Важливо зазначити, що такий захист має включати запобігання видворенню, тобто насильницькому поверненню в країну походження, де, як було встановлено, він зіткнеться з цілком обґрунтованими побоюваннями переслідувань", - повідомляє УВКБ ООН.

Як повідомлялося, А.Абдулладжанова затримали працівники лінійного відділу в аеропорту "Бориспіль" ГУ МВС України в Київській області 5 лютого після того, як він прибув рейсом Лос-Анджелес - Амстердам - Київ. У Державній міграційній службі України повідомили, що по статус біженця він не звертався.

Уродженцю Худжанда А.Абдулладжанову 64 роки. Освіту він здобув в Одеському технологічному інституті.

У радянські часи він працював в уряді Таджицької РСР на посадах заступника міністра заготівель та міністра хлібопродуктів. Із вересня 1992 став прем'єр-міністром Таджикистану, проте вже в 1993 році подав у відставку і був призначений послом Таджикистану в Росії. У 1994 році висунув свою кандидатуру на перших всенародних виборах президента Таджикистану, проте, згідно з офіційними даними, програв нинішньому главі державі Емомалі Рахмону. Після виборів залишив Таджикистан, жив у Росії, а з 1998 року - в США.

Влада Таджикистану звинувачує А.Абдулладжанова в організації замаху на Е.Рахмона 30 квітня 1997 року, коли президент дістав поранення в ногу. Сам екс-прем'єр у своїх інтерв'ю все заперечував.

У Таджикистані, де в листопаді цього року мають відбутися чергові президентські вибори, останніми місяцями почали ходити чутки, що А.Абдулладжанов підтримає деякого кандидата від опозиції, яка поки що зберігає мовчання щодо своєї участі у виборах. Сам екс-прем'єр давно не давав ніяких інтерв'ю, і тому його позиція в цьому питанні невідома.

"Зазначеного громадянина розшукують компетентні органи Республіки Таджикистан за вчинення злочинів, передбачених ч. 2 ст. 183 (редакція 1961 року), ч. 4 ст. 245 (привласнення або розтрата в особливо великих розмірах), п. "Б" ч. 1 ст. 186 (бандитизм), ч. 2 ст. 187 (участь у злочинному угрупованні або в об'єднанні організаторів, керівників або інших представників організованих груп), ст. 306 (насильницьке захоплення влади або насильницьке утримання влади), п. "Б" ч. 2 ст. 309 (нова редакція) КК Республіки Таджикистан", - йдеться в повідомленні Інтерполу.

Крім того, в Інтерполі повідомили, що слідчий з особливо важливих справ Генпрокуратури Таджикистану ухвалив постанову від 3 березня 1999 року про притягнення А.Абдулладжанова як обвинуваченого у вчиненні злочинів за вищезгаданими статтями. 29 листопада 1998 року старший слідчий з ОВС Генпрокуратури Таджикистану виніс постанову про обрання запобіжного заходу - взяття під варту. Постанову санкціонував заступник генпрокурора Таджикистану.

22 серпня 2007 року постановою заступника начальника управління з розслідування кримінальних справ особливої важливості Генпрокуратури Таджикистану, затвердженою в. о. генпрокурора Таджикистану, А.Абдулладжанова було оголошено в міжнародний розшук на території всіх держав-членів Інтерполу.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти втратили з опівночі на харківському та покровському напрямках 118 осіб і 28 одиниць техніки

Україна та Швеція розпочали переговори для укладення двосторонньої безпекової угоди

У Полтавській області сталася аварія на магістральному газопроводі, пять тисяч абонентів без газопостачання

США співпрацюватимуть з Європою та іншими партнерами щодо санкцій проти Китаю через його постачання Росії

Зеленський: Уся комунікація з партнерами має відображатися на реальній бойовій роботі наших воїнів із засобами ураження - і зараз, а не десь влітку

Зеленський запросив прем'єр-міністра Іраку до участі в Саміті миру

Зеленський під час зустрічі з молодими вченими: Ваші дослідження та відкриття наближають перемогу

Зеленський обговорив із президентом Азербайджану двостороннє співробітництво

"Укренерго" на середу прогнозує відсутність обмежень енергопостачання з 07:00 до 18:00

Почастішали кібератаки на бухгалтерів, можливі шахрайські схеми із системами дистанційного банківського обслуговування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА