12:59 07.02.2013

Екс-прем'єра Таджикистану заарештовано на 40 діб за рішенням суду - прокуратура Київської області

4 хв читати
Екс-прем'єра Таджикистану заарештовано на 40 діб за рішенням суду - прокуратура Київської області

Бориспільський міськрайонний суд (Київська область) задовольнив подання прокуратури про тимчасовий арешт громадянина Таджикистану Абдумаліка Абдулладжанова, якого було затримано цього тижня в міжнародному аеропорту "Бориспіль", повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в прес-службі прокуратури Київської області.Бориспільський міськрайонний суд (Київська область) задовольнив подання прокуратури про тимчасовий арешт громадянина Таджикистану Абдумаліка Абдулладжанова, якого затримали на поточному тижні в міжнародному аеропорту "Бориспіль", повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в прес-службі прокуратури Київської області.

"Суд задовольнив подання прокуратури про тимчасовий арешт громадянина Таджикистану на 40 діб", - повідомили в прес-службі прокуратури області.

Згідно із законодавством, передбачено, що протягом 72 годин після затримання за лінією Інтерполу суд вирішує питання про тимчасовий арешт затриманої особи до початку екстрадиційного процесу. Тимчасовий арешт обмежується 40 днями.

Як повідомлялося, А.Абдулладжанова затримали працівники лінійного відділу в аеропорту "Бориспіль" ГУ МВС України в Київській області 5 лютого після того, як він прибув рейсом "Лос-Анджелес - Амстердам - Київ".

У Державній міграційній службі України повідомили, що А.Абдулладжанов наразі не звертався за статусом біженця.

Згідно з повідомленням Інтерполу, цього громадянина розшукують компетентні органи Таджикистану за скоєння злочинів, передбачених ч.2 ст. 183 (редакція 1961 року), ч.4 ст. 245 (привласнення або розтрата в особливо великих розмірах), п. "Б" ч. 1 ст. 186 (бандитизм), ч.2 ст. 187 (участь у злочинному угрупованні або в об'єднанні організаторів, керівників чи інших представників організованих груп), ст. 306 (насильницьке захоплення влади або насильницьке утримання влади), п. "Б" ч.2 ст. 309 (диверсія, скоєна організованою групою) (нова редакція) КК Республіки Таджикистан.

Крім того, в Інтерполі повідомили, що слідчий з особливо важливих справ Генпрокуратури Таджикистану ухвалив постанову від 3 березня 1999 року про притягнення А.Абдулладжонова як обвинуваченого у скоєнні злочинів за зазначеними статтями. 29 листопада 1998 року старший слідчий з ОВС Генпрокуратури Таджикистану ухвалив постанову про обрання запобіжного заходу - взяття під варту. Постанову було санкціоновано заступником генпрокурора Таджикистану.

22 серпня 2007 року згідно з постановою заступника начальника управління з розслідування кримінальних справ особливої важливості Генпрокуратури Таджикистану, затвердженим в.о. генпрокурора Таджикистану, А.Абдулладжонова було оголошено в міжнародний розшук на території всіх держав-членів Інтерполу.

"Про затримання цієї особи поінформували посла Республіки Таджикистан і Міністерство закордонних справ України. Наразі готується подання про застосування до А.Абдулладжонова тимчасового арешту до моменту з'ясування, чи вимагатиме його видачі таджикистанська сторона", - розповіли в Інтерполі.

Уродженцю Худжанда А.Абдулладжанову 64 роки. Освіту він здобув в Одеському технологічному інституті.

У радянські часи він працював в уряді Таджицької РСР на посадах заступника міністра заготівель і міністра хлібопродуктів. З вересня 1992 прем'єр-міністр Таджикистану, проте вже в 1993 році подав у відставку і був призначений послом Таджикистану в Росії. У 1994 році висунув свою кандидатуру на перших всенародних виборах президента Таджикистану, однак, згідно з офіційними даними, програв чинному главі держави Емомалі Рахмону. Після виборів полишив Таджикистан, жив у Росії, а з 1998 року - в США.

Влада Таджикистану обвинувачує А.Абдулладжанова в організації замаху на Е.Рахмона 30 квітня 1997 року, коли президент дістав поранення в ногу. Сам екс-прем'єр у своїх інтерв'ю все заперечував.

У Таджикистані, де в листопаді поточного року мають відбутися чергові президентські вибори, в останні місяці з’явилися чутки, що А.Абдулладжанов підтримає певного кандидата від опозиції, яка поки що відмовчується щодо своєї участі у виборах. Сам екс-прем'єр давно не давав жодних інтерв'ю і тому його позиція в цьому питанні невідома.

Наприкінці грудня минулого року іншого опозиційного політика, на відміну від А.Абдулладжанова, практично невідомого електорату в Таджикистані - Умаралі Кувватова - затримали в аеропорту Дубая (ОАЕ) на прохання влади республіки. Питання щодо його екстрадиції на батьківщину досі не вирішене. Влада заперечує політичні мотиви в затриманні У.Кувватова, стверджуючи, що його обвинувачують у шахрайстві на велику суму.

У 1992-1993 році У. Кувватов керував урядом республіки. У відставку з цієї посади, як наголошується, подав через незгоду з політикою президента Емомалі Рахмона. Пізніше намагався балотуватися в президенти (стверджував, що нібито здобув перемогу), а потім полишив країну. Влада Таджикистану обвинувачує колишнього прем'єра в причетності до невдалого заколоту полковника Худойбердієва у 1998 році.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА