12:37 12.01.2024

Інститут масової інформації у 2023 році зафіксував зменшення порушень свободи слова в Україні

2 мин читать

Інститут масової інформації (ІМІ) зафіксував зниження кількості порушень свободи слова, за які несе відповідальність українська сторона, з 97 у 2022 році - до 83 у 2023 році, повідомляє ІМІ.

"У 2023 році зафіксовано 83 випадки порушення свободи слова, за які відповідальна саме українська сторона. Ця кількість трохи менша, ніж у 2022 році (97 випадків). Для порівняння: 2021 року ІМІ загалом зафіксував 197 порушень свободи слова, 2020 року - 229 випадків", - ідеться в повідомленні за річними підсумками моніторингового дослідження Інституту масової інформації "Барометр свободи слова" в п'ятницю.

Як повідомляється, основними категоріями порушень, відповідальність за які лежить на українських громадянах, у 2023 році стали: перешкоджання законній журналістській діяльності - 29 випадків (2022 року - 32 випадки); обмеження доступу до публічної інформації - 20 випадків (2022 року - 21) і кіберзлочини та загрози - по 11 випадків.

ІМІ також зазначає, що доступ медійників для висвітлення бойових дій та звільнених територій є вкрай важливим для інформування громадян України та документування важливих історичних подій. А також для підтримання уваги до України в аудиторії країн, від допомоги яких Україна дуже залежна у військовому аспекті.

"Протягом 2023 року ми регулярно чули від журналістів про вибіркове ставлення під час допуску до роботи в зонах бойових дій або заборону працювати під приводом "безпеки журналістів". ІМІ очікує, що найближчим часом відбудуться анонсовані президентом Володимиром Зеленським зміни і доступ журналістів на фронт покращиться", - наголошується в повідомленні.

"Загалом найчастіше у 2023 році право журналістів на професію порушували приватні особи, правоохоронці, органи місцевого самоврядування, судова влада, а також представники російської церкви тощо", - наголошується в повідомленні ІМІ.

За кількістю порушень традиційно лідирує Київ з областю (21 випадок). Друге місце посіла Миколаївська область (9 випадків), третє - Рівненська область (8), четверте - Полтавська (7), п'яте місце розділили Хмельницька та Черкаська області (по 6 випадків).

ІМІ робить єдиний в Україні моніторинг свободи слова та список якісних і відповідальних онлайн-медіа, документує медійні злочини Росії у війні проти України. ІМІ має представників у 20 регіонах України та мережу хабів "Медіабаза" для безперебійної підтримки журналістів. Серед партнерів ІМІ - "Репортери без кордонів" і Freedom House, організація входить до мережі Міжнародної організації із захисту свободи слова (IFEX).

ЕЩЕ ПО ТЕМЕ:

РЕКЛАМА

ПОСЛЕДНЕЕ

Фон Крамон опасается, что в случае усиления в Европарламенте радикалов после выборов поддержка Украине может ослабнуть

В Криворожском районе двое пострадавших от ракетного удара – обладминистрация

В США ряд чиновников возобновили обсуждение возможности заморозки войны в Украине – ISW

Депутат Европарламента фон Крамон: Украине нужно включить оппозицию в исполнительные органы власти

Оккупанты обстреляли за сутки 4 города и 26 приграничных сел в Сумской и Черниговской областях, 2 человека погибли, 4 пострадали – ОК "Север"

Оккупанты атаковали ночью 4 ТЭС в Украине, есть пострадавшие – ДТЭК

Оккупанты обстреляли за сутки 14 населенных пунктов в Херсонской области, 1 житель погиб, 8 ранены – обладминистрация

В Украине атакованы объекты газовой инфраструктуры, потребители и клиенты не пострадают – "Нафтогаз"

Уничтожена российская РЛС "Подлет" - ГУР

Войска РФ атаковали во Львовской области объекты критической инфраструктуры, жертв нет – Козицкий

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА