15:24 29.09.2022

Зайняти дитину смартфоном: легке рішення чи ведмежа послуга?

7 хв читати

Зайняти дитину смартфоном: легке рішення чи ведмежа послуга?

У наш час діти починають своє життя з технологіями дуже рано: дивляться мультики і ролики на YouTube, грають у відеоігри – і все це у віці трохи більше року! Причина в тому, що батьки тепер добре знають, що цим легко зайняти дитину і водночас приділити час своїм важливим справам.

Таке рішення надалі призводить до розвитку так званої телефонної залежності: екранний час швидко замінює спорт, цікаві хобі, порушує режим сну і харчування. Про те, чому проблема screen time - бич сучасної молоді і як врятувати від неї свою дитину, читайте в цій статті.

У чому ж полягає небезпека?

Жорстко і в той же час безконфліктно контролювати час проведений в телефоні просто необхідно, інакше рано чи пізно у дитини виникнуть проблеми зі здоров'ям і соціалізацією. Батькам залежної дитини доведеться зіткнутися з такими проблемами, як:

1. Тривожність і гіперактивність.

Однин з найчастіших проявів залежності. Як тільки питання про час, проведений наодинці з гаджетом, ставиться відверто, починаються скандали і здіймається галас. Причина в тому, що мозок, пересичуючись дофаміном, почав сприймати смартфон як щось корисне, і всіма силами намагається запобігати дофаміновому голоду.

Підвищений сплеск дофаміну стимулюється через екранний час додатків, а організм в результаті не бажає прикладати зусиль, якщо можна отримати бажане практично задарма. В майбутньому це може стати серйозною проблемою у досягненні більш важливих цілей у ВНЗі або на роботі.

2. Безсоння

Чим довше людина використовує гаджет, тим вищий ризик появи безсоння. Діти перезбуджуються, тому їм складно заснути. Через відсутність нормального сну, а це хоча б 8 годин на добу, дітям стає неможливо себе контролювати, зосереджено вчитися, комунікувати з ровесниками і старшими поколіннями в реальному житті.

Порушення сну - закономірний наслідок тривалого використання гаджетів. Діти насилу засинають, домігшись серйозних успіхів в улюбленій грі або подивившись довге смішне відео. Згідно рекомендацій лікарів, якщо дитина спить менше 8 годин на день, то самоконтроль, концентрація і вміння спілкуватися в реальності сходять нанівець.

3. Проблеми із зором

Внаслідок специфічної будови наших очей, їм потрібно постійно перемикатися з ближніх об'єктів на далекі і навпаки. Екран смартфона, незважаючи на заявлені «глибину і обсяг кадру», сприймається тільки в форматі практично безперервного ближнього бачення. В результаті дитина стає на прямий шлях до короткозорості.

Коли пристрій знаходиться дуже близько до очей, зіниці для наведення на потрібний об'єкт потрібна велика амплітуда. Якщо дозволити дитині витрачати на телефон більше трьох годин на добу на небезпечній дистанції – безпечною вважається дистанція від 30 см – і не забезпечити при цьому хороше освітлення, то очі навряд чи врятує навіть регулярна гімнастика. Тому потрібно контролювати поводження з електронікою.

4. Погана поведінка.

Через постійне перебування в інформаційному потоці мережі дитина часто вередує і відмовляється слухатися. Іноді може здіймати галас, агресувати, погрожувати насильством щодо рідних або до себе.

5. Перегляд порнографії.

Відсутність контролю над дітьми рано чи пізно призводить до того, що вони в будь-якому випадку знаходять відео еротичного характеру. Подібні сюжети можуть призводити до виникнення комплексів, викликати необгрунтовані почуття провини і сорому. Підлітки підсвідомо порівнюють свою зовнішність з акторами фільмів «18+» і поринають в безодню самобичування з цього приводу.

Не виключено також, що в результаті перегляду порно у дитини сформуються спотворені уявлення про сексуальні стосунки. Через це вони переймають побачене у відео у своє особисте життя: жорстке домінування, мізогінія, насильство. Це неодмінно спровокує серйозні труднощі у відносинах. Блокування контенту в цьому випадку може вирішити проблему.

До того ж ролики еротичної спрямованості можуть викликати звикання, за яким можуть слідувати депресія і сексуальна дисфункція. Все, що потрібно від Вас - м'яко і максимально непомітно стежити за дитиною і пам'ятати, що чим меншим є вік глядача порнороликів, тим більше він ризикує розвинути залежність.

Смартфон сьогодні - повноцінна частина життя будь-якої людини. І він дійсно може бути корисним лише тоді, якщо дитина під наглядом, а взаємодія з гаджетом підлягає визначеному дозуванню.

Ліміти екранного часу для дитини

Найголовніше питання, яке хвилює маму дитини в 21 столітті: «Де моя дитина?». Варто дитині на секунду зникнути з поля зору, як наша уява малює мільйон небезпек, які їй загрожують. Інше, здавалося б, менш важливе «скільки часу дитина проводить в телефоні?». І обидва ці питання може вирішити Батьківський контроль , адже, згідно висновків педіатрів, можна запевнити, що надлишок екранного часу негативно позначається на розвитку малюка. Норма безпосередньо залежить від віку:

- від року до двох – кілька хвилин біля екрану на короткий мультик, адже фізичні навантаження і увага рідних для дитини в цьому віці важливіші і корисніші;

- діти дошкільного віку – в межах години, оскільки вже з трьох років дитина може судити про моральність і аморальність персонажів, стежити за сюжетом; тим не менш, режим перегляду потрібно ретельно контролювати – адже ніщо так не впливає на здоров'я чада, як правильний режим - дитину потрібно берегти;

- учні 1-4 класу – не більше півтори години; щоб це було простіше реалізувати, постарайтеся так організувати дитині дозвілля, щоб користь і розваги знаходилися в гармонії, і постарайтеся розвинути технічні навички дитини - вік для цього більш ніж відповідний;

- підлітки – дві години максимум; незважаючи на те, що діти вже досить самостійні, питання «що роблять мої діти?» є все ще актуальним: ваше завдання – продовжувати контролювати помірне користування гаджетами.

На питання про використання смартфонів в сім'ї психологи і педагоги відповідають однозначно: можна і навіть потрібно. Відносини «діти-батьки", завдяки спільному використанню смартфонів і ноутбуків, стають більш довірливими і менш конфліктними. Якщо ви разом дивитеся приємний комедійний фільм або добрий мультик – не враховуйте цей час при встановленні лімітів і обмежень.

Що робити мамі і татові?

Ви вважаєте, що дитина проводить занадто багато часу зі смартфоном? Зробіть по-старому - сядьте всією сім'єю за стіл і спокійно обговоріть ситуацію, без наполягання. Встановіть правила, які влаштують всіх. Ми склали приблизний перелік питань, які, на наш погляд обговорювати просто необхідно:

1) для чого потрібні гаджети;

2) скільки можна проводити часу зі смартфоном/планшетом/ноутбуком;

3) в яких місцях можна, а в яких не можна користуватися гаджетами;

4) дозволені і заборонені програми і сайти;

5) цифровий детокс: як, коли, для чого.

Почніть тренувати інтелект дитини з молодшого віку: привчіть її до головоломок і розвиваючих ігор. Коли вона підросте, то буде рада відвідати різні гуртки та секції, відвідуванню екскурсій і лекцій на цікаві їй теми.

Як правило, велика сім'я - не найпростіше середовище для ефективного моніторингу використання смартфона. Дитина може пропустити зауваження повз вуха, заперечувати або прикинутися, що дотримується всіх правил, а під час вашої відсутності з головою поринати в улюблену розвагу. Саме тому варто довіритися новітнім методам і засобам.

Ми маємо на увазі особливі програми, які дозволяють знати, де знаходиться дитина, чим вона займається, з ким дружить. За допомогою цих додатків можна увімкнути дитячий режим - особистий доопрацьований екран маленького користувача, на якому ви розмістите додатки, доступні дитині. "Сімейний доступ» - певною мірою банк даних, доступ до якого мають власники підключених девайсів.

Parental Control Kroha: чому саме цей додаток?

"Батьківський контроль Kroha" - це доступна і ефективна програма для лімітування часу використання гаджетів. Основними його перевагами є:

1) можливість налагодити і підтримувати довіру зі своєю дитиною;

2) контроль взаємодії дитини і смартфона;

3) моніторинг відвідуваних веб-сайтів і файлів, що завантажуються;

4) забезпечення комплексної інтернет-безпеки дитини;

5) майже повна профілактика залежності від гаджетів і боязні їх відсутності - номофобії;

6) GPS-контроль - ви завжди будете знати, де знаходиться ваша дитина, знайти її не складе труднощів;

7) контроль створених і завантажених медіаматеріалів;

8) можливість редагування списку контактів;

9) блокування телефону в екстреній ситуації;

10) захист зору від негативного впливу екрану смартфона.

Хочете мати можливість подбати про дитину навіть на відстані? "Батьківський контроль Крихітка" надає п'ять днів безкоштовного користування своїми послугами. Після пробного періоду можна буде продовжити ліцензію. Ознайомитися детальніше можна на сайті https://parental-control.net/ua/ . Допоможіть молоді, визначаючи місцезнаходження дітей/дитини в реальному часі.

 

 

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА