17:19 10.07.2018

Рада прийняла за основу законопроект про запобігання аграрному рейдерству

2 хв читати
Рада прийняла за основу законопроект про запобігання аграрному рейдерству

Верховна Рада у вівторок прийняла в першому читанні законопроект №8121 "Про внесення змін до Земельного кодексу України та деяких інших законодавчих актів щодо протидії рейдерству".

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", за таке рішення проголосували 232 народних депутати за необхідного мінімуму в 226 голосів.

"Згідно із законопроектом запропоновано введення на законодавчому рівні цілої низки запобіжників, які б унеможливили неправомірне заволодіння землями, що використовуються сільськогосподарськими підприємствами, а також запобігли захопленню майна і привласнення корпоративних прав цих підприємств", - повідомив під час презентації один з авторів законопроекту, заступник голови комітету ВР з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко.

За його словами, документ передбачає удосконалення процедури державної реєстрації земельних ділянок, прав на них та взаємодію Державного земельного кадастру та Державного реєстру прав на нерухоме майно, забезпечення фінансування та внесення до 1 січня 2019 року до держземкадастру відомостей про всі сформовані земельні ділянки.

"Законопроект передбачає підвищення адміністративної відповідальності за вчинення державними реєстраторами порушень вимог законодавства при вчиненні реєстраційних дій", - зазначив О. Бакуменко.

Як повідомлялося, законопроект №8121 було зареєстровано у Верховній Раді 14 березня 2018 року. Його ініціаторами виступили 32 народних депутати - представники різних фракцій.

Згідно із законопроектом передбачається збільшення гарантійного внеску для учасників земельних торгів до 50% з 5% річної орендної плати, заборона знижувати орендну плату, встановлену за результатами аукціону, після укладення договору оренди.

Крім того, передбачається оцифровка всіх наявних у Держгеокадастру відомостей про раніше видані державні акти і зареєстровані договори оренди та їх внесення до кадастру, протидія підробці документів, що надаються для реєстрації, за рахунок можливості підписати у нотаріуса документ, за яким будь-які дії з управління цим об'єктом, або земельною ділянкою, або часткою в статутному капіталі мають відбуватися за нотаріальними договорами (своєрідний арешт на майно з ініціативи власника).

Порушення встановлених термінів проведення державної реєстрації юридичної особи, фізичної особи-підприємця або громадського формування, вимоги щодо подання не передбачених законом документів, а також порушення порядку держреєстрації прав на нерухоме майно тягне за собою накладення штрафу від 400 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (НМД становить 17 грн - ІФ ). Повторні такі правопорушення протягом року тягнуть за собою штрафи в розмірі від 500 до 1 тис. НМД.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укравтодор" просит Киевсовет выделить землю для строительства транспортной развязки к массиву Чайки на Житомирской трассе

Порошенко підписав закон про зміну правил використання земельних масивів та запобігання аграрному рейдерству

Суд повернув у держвласність ділянку лісу в Бориспільському районі Київської області

СБ за підтримки ЄС впроваджує в Україні 5-річну програму управління земельними ресурсами

Гройсман: 387 тис. га земель передано у власність 251 ОТГ

Майже половина українців не підтримує земельну та пенсійну реформи, приватизацію держпідприємств

Виділені за "кооперативною схемою" землі вартістю 38,4 млн грн повернені громаді

Кабмін планує до 1 вересня запустити електронні земельні торги через "ProZorro.Продажі"

Понад 7 млн га органічних сільгоспземель в Україні залишаються незадіяними

Депутати готують повторне звернення до КС про скасування мораторію на продаж земель сільгосппризначення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА