18:00 27.02.2013

Тимошенко просить спостерігачів місії ЄП та українського омбудсмена проконтролювати її доставку на допит свідка у справі Щербаня

3 хв читати

Екс-прем'єр Юлія Тимошенко звернулася до керівників моніторингової місії Європейського парламенту (ЄП) - екс-президента ЄП Пета Кокса та колишнього президента Польщі Александра Квасневського - з проханням направити представника для контролю за її доставкою на судове засідання з допиту свідка на стадії досудового слідства в справі Євгена Щербаня.

"4 березня 2013 року в приміщенні Апеляційного суду міста Києва знову відбуватиметься допит чергового так званого свідка у справі про вбивство Євгена Щербаня, і я передбачаю, що українська влада знову позбавить мене права на захист, сфальсифікує черговий акт про мою нібито відмову їхати до суду й надалі проводитиме свій суд Лінча із засудження мене до довічного ув'язнення, причому без моєї участі. Прошу вас у рамках мандата місії, яку ви очолюєте, направити вашого представника до ЦКЛ №5 для здійснення контролю за моїм доправленням на судове засідання з допиту свідка на стадії досудового слідства у справі Євгена Щербаня", - йдеться в заяві екс-прем'єра, оприлюдненій її захисником Сергієм Власенком у середу.

Ю.Тимошенко також звинувачує працівників Качанівської виправної колонії в тому, що вони відмовлялися доставляти її на попередні допити свідків у цій справі.

"Повідомляю вам, що всупереч моїм численним письмовим вимогам доставити мене до суду на допит свідків у справі Євгена Щербаня пенітенціарна служба України неодноразово, зокрема 13, 14, і 15 лютого 2013 року, відмовлялася це робити, незважаючи на рішення суду про обов'язковість моєї присутності. Щоб скоїти цей посадовий, злочин працівники Качанівської колонії тричі фальсифікували акти про нібито мою відмову їхати до суду", - йдеться в заяві Ю.Тимошенко.

Крім того, екс-прем'єр звернулася до уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської з вимогою проконтролювати її доставку до Києва на судове засідання 4 березня.

"Наразі режим Януковича намагається засудити мене на довічне ув'язнення без моєї участі. Водночас донецька мафія намагається вплутати мене в убивство, яке вони самі скоїли. Незважаючи на стан мого здоров'я, призначаються судові засідання, що з урахуванням Конвенції проти катувань визнається тортурами, вимагаю, щоб мене доставили до суду в будь-який спосіб. Вимагаю від вас здійснити контроль за моєю доставкою до суду 4 березня, і направити для цього вашого повноважного представника, який особисто проконтролює процес доставки", - йдеться в заяві Ю.Тимошенко на ім'я В.Лутковської.

Ю.Тимошенко наголошує, що допит свідків без її участі порушує її право на захист.

"З огляду на події, які мали місце на попередніх судових засіданнях, а саме - сплановані незаконні дії пенітенціарної служби шляхом складання сфальсифікованих актів про нібито мою відмову брати участь у судових засіданнях, які призвели до мого недоправлення до суду та проведення допитів так званих свідків обвинувачення без моєї участі, що порушує моє право на захист, змушена звернути увагу на таке. Цим зверненням я хочу переконатися, чи здатна уповноважена з прав людини, незважаючи на те, що її призначила на цю посаду Партія регіонів, захистити моє право бути присутньою на суді у справі про вбивство Євгена Щербаня", - йдеться в заяві екс-прем'єра.

За словами С.Власенка, обидві заяви передано через адміністрацію Качанівської виправної колонії.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко везе на фронт 2 тисячі денних та нічних FPV-дронів і "Мавіків"

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Бельгія, яка головує в Євросоюзі, має намір до кінця червня розпочати переговори про вступ Молдови та України до ЄС

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

Німеччина може підтримати американський план допомоги Україні на $50 млрд - ЗМІ

Автор законопроєкту про демографічні податки його відкликає - нардеп Железняк

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА