17:36 23.01.2013

Дискусiї влади України з МВФ можуть затягнутися - S&P

3 хв читати

Дискусiї влади України з Мiжнародним валютним фондом (МВФ) про нову стабiлiзацiйну програму можуть затягнутися на кiлька мiсяцiв, вважають експерти мiжнародного рейтингового агентства Standard&Poor's (S&P).

"Надання нових кредитiв з боку МВФ залежить вiд реалiзацiї ключових структурних реформ... Дискусiї з МВФ можуть затягнутися на кiлька мiсяцiв, а укладенi угоди буде непросто реалiзувати", - йдеться в аналiтичному звiтi S&P.

За оцiнкою S&P, до проблемних питань належать зростання внутрiшнiх тарифiв на газ, консолiдацiя бюджету та гнучкiший режим валютного курсу.

У звiтi нагадується, що в перiод з 29 сiчня по 12 лютого 2013 року уряд України та МВФ мають розпочати обговорення умов нової програми. Термiн дiї попередньої програми минув 27 грудня 2012 року.

Як повiдомлялося, попередня програма stand-by на SDR10 млрд було вiдкрито наприкiнцi липня 2010 року, проте країна змогла отримати лише два траншi на загальну суму SDR2,25 млрд. Iз весни 2011 року програму було заморожено на етапi другого перегляду: Україна пiвтора року намагалася переконати МВФ вилучити питання субсидування цiн на природний газ для населення до завершення газових переговорiв iз Росiєю, проте безрезультатно.

У звiтi S&P також наголошується, що потреби уряду та Нацiонального банку України (НБУ) у фiнансуваннi у 2012 роцi збiльшилися до iсторичного максимуму й залишаться високими в середньостроковiй перспективi.

"Ми очiкуємо, що витрати на виплату боргу МВФ зумовлять iсторично максимальний рiвень потреб у зовнiшньому фiнансуваннi у 2013-2017 роках... Уряд також має значнi потреби в рефiнансуваннi боргових зобов'язань у нацiональнiй валютi поряд зi значними дефiцитами бюджету розширеного уряду", - наголошується у звiтi.

За оцiнкою S&P, загалом витрати уряду та НБУ на обслуговування i погашення боргу перед МВФ, як очiкується, збiльшаться з $3,9 млрд у 2012 роцi до $6,4 млрд у 2013 роцi.

"У 2014-2017 роках видатки державного сектора на обслуговування i погашення зовнiшнього боргу перед МВФ залишаться високими в середньому на рiвнi $4,7 млрд, отже, ми не очiкуємо iстотного скорочення потреб уряду в забезпеченнi валютного фiнансування в середньостроковiй перспективi для запобiгання дефолту", - зазначається у звiтi.

Крiм того, за розрахунками S&P, потреби уряду України в рефiнансуваннi боргових зобов'язань у нацiональнiй валютi становитимуть $6,5 млрд у 2013 роцi, що трохи менше, нiж у 2012 роцi ($6,6 млрд).

"Наразi в українських банках розмiщено 37% державних цiнних паперiв у нацiональнiй валютi. Ми очiкуємо, що у 2013 роцi попит на випуск державних боргових зобов'язань у нацiональнiй валютi, як i ранiше, задовольнятимуть українськi банки. Водночас вартiсть розмiщення цiнних паперiв у банках висока", - йдеться у звiтi.

S&P також зазначає, що в НБУ розмiщено великi пакети державних цiнних паперiв у нацiональнiй валютi - 56% вiд їх загального обсягу на сьогоднi.

"Основний обсяг цих цiнних паперiв має термiн погашення близько п'яти-семи рокiв, i ми вважаємо, що пiсля настання строку погашення вони будуть пролонгованi й не спричинять рiзкого зростання витрат на обслуговування i погашення внутрiшнього державного боргу в 2014 роцi", - наголошується в повiдомленнi.

З урахуванням розмiру витрат з обслуговування боргових зобов'язань у звiтi зазначається, що уряд України має невеликий обсяг лiквiдних активiв.

При цьому потреби уряду у фiнансуваннi становитимуть у 2013 роцi близько $19 млрд, не враховуючи випуску додаткових боргових зобов'язань або зобов'язань державних компанiй ($1,4 млрд у 2013 роцi, за оцiнкою Мiнiстерства фiнансiв України).

"Показники лiквiдностi уряду України залишаться невисокими й можуть опинитися пiд тиском, якщо найближчими мiсяцями вiн не матиме можливостi доступу до ринкiв капiталу або якщо вiн не зможе забезпечити надходження iноземної валюти шляхом двостороннiх угод або за допомогою кредитiв мiжнародних органiзацiй", - резюмується у звiтi.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА