23:56 17.04.2024

Україна може перемогти у війні, але потрібна прогнозована ритмічна підтримка - глава Мінфіну на круглому столі СБ і МВФ

2 хв читати
Україна може перемогти у війні, але потрібна прогнозована ритмічна підтримка - глава Мінфіну на круглому столі СБ і МВФ

 Масштабні виклики для фінансової системи України зберігаються, нагальним питанням є забезпечення ритмічної та прогнозованої військової та фінансової допомоги, зокрема, отримання в такому режимі $27 млрд до кінця цього року, заявив міністр фінансів Сергій Марченко на п'ятому засіданні круглого столу міністрів на підтримку України на піврічних зборах Групи Світового банку та МВФ у Вашингтоні в середу.

"Відсутність або затримка в підтримці України тягне за собою збільшення фіскального розриву і негативно впливає на нашу здатність протистояти ворогу на фронті", - цитуються слова міністра в прес-релізі Мінфіну.

Марченко нагадав, що в перші місяці 2024 року Україна опинилася в ситуації, коли необхідне обіцяне озброєння і техніка від партнерів не надходили вчасно.

"Це спричинило ситуацію, коли уряд був змушений авансувати кошти на закупівлю необхідного озброєння і техніки. Цього року ми вже наблизили додаткові $4 млрд на закупівлю набоїв (снарядів) та амуніції, необхідних для захисту та деокупації територій", - пояснив міністр.

Він подякував партнерам за непохитну підтримку України, зокрема, з лютого 2022 року було виділено $83,7 млрд, зокрема 2024 року до держбюджету вже надійшло $10,2 млрд.

Говорячи про подальше фінансування дефіциту цього року, Марченко зазначив, що вже є запевнення від ЄС на суму приблизно $12,5 млрд, МВФ - $4,5 млрд та інших.

"Критично важливим питанням є затвердження Конгресом США пакета допомоги Україні", - підкреслив міністр.

Він також зазначив, що Мінфін уже веде активний діалог із міжнародними партнерами щодо залучення фінансових ресурсів у 2025 році, оскільки для забезпечення передбачуваності необхідно вже зараз розробити план збалансування держбюджету наступного року.

За його словами, одним із практичних рішень має стати використання заморожених російських активів: Росія є причиною масштабних руйнувань і збитків України, що робить використання цих коштів морально виправданим, і агресор має заплатити за свої вчинки.

"Поки триває повномасштабна війна, міжнародна співпраця і координація зусиль необхідні. Агресор володіє набагато більшими ресурсами. Україна може перемогти... Усе, що нам зараз потрібно, - ритмічне забезпечення необхідними засобами як у військовій, так і у фінансовій сфері, щоб зрівняти ресурси, вистояти й перемогти у війні", - підсумував Марченко.

Уточнюється, що захід відкрили своїми виступами президент України Володимир Зеленський, прем'єр Денис Шмигаль,

Президент Групи Світового банку Аджай Банга, директор-розпорядник МВФ Крісталіна Георгієва. Водночас уперше ці виступи не транслювалися.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Тбілісі перед будівлею парламенту відбуваються сутички між поліцією та протестувальниками, почалися затримання

Україна розраховує на розширення допомоги Азербайджану у питаннях розмінування

Єрмак і кардинал Дзуппі обговорили повернення депортованих дітей та військовополонених

Нам потрібне суттєве прискорення постачання армії

Чоловіки призовного віку, які уточнили свої дані згідно із законодавством, зможуть подати заяви на отримання консульських послуг

Міноборони Франції оголосило про підготовку будівництва авіаносця - наступника "Шарля де Голля"

Зеленський подякував Латвії за рішення надати новий пакет військової допомоги Україні

Умєров представив особовому складу нового голову адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

Комітет міністрів Ради Європи ухвалив важливе рішення на шляху створення Спецтрибуналу щодо злочину агресії РФ

Українська авіація завдала ударів по 12 районах зосередження противника

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА