15:38 11.04.2015

S&P прогнозує падіння ВВП України у 2015 р. на 7,5% і зростання у 2016 р. на 2%

3 хв читати
S&P прогнозує падіння ВВП України у 2015 р. на 7,5% і зростання у 2016 р. на 2%

Міжнародне рейтингове агентство Standard&Poors прогнозує прискорення падіння валового внутрішнього продукту (ВВП) України у 2015 році до 7,5% із 6,8% роком раніше з подальшим його відновленням на 2% у 2016 році і на 3,5%-4% в наступні два роки.

Як йдеться у звіті агентства про зниження рейтингу України в іноземній валюті до "СС" у зв'язку з планами реструктуризації зовнішнього боргу, S&P очікує прискорення середньорічної інфляції з 12,2% у минулому році до 35% у цьому з наступним різким уповільненням до 12% у 2016 і 8% - у 2017 роках.

За оцінками агентства, держборг після зростання минулого року з 40,2% ВВП до 70,7% ВВП, за підсумками поточного року досягне 93% ВВП, а до кінця 2018 року скоротиться до 82,6% ВВП.

"Макроекономічна ситуація в країні залишається складною. Найбільшим ризиком для відновлення стійкого економічного зростання а, отже, стійкого рівня боргу, є відновлення фінансового сектора і стабільності обмінного курсу", - наголошує S&P.

Воно зазначає, що це залежить переважно від зовнішніх, не контрольованих владою України факторів, зокрема від умов торгівлі, військового конфлікту на сході країни, який підриває торгівлю та довіру учасників ринку.

Агентство очікує, що підтримка "Нафтогазу" та рекапіталізація банківського сектора негативно позначаться на балансі бюджету, хоча Національний Банк України (НБУ) значною мірою монетизує вплив на бюджет. "Незважаючи на значне скорочення дефіциту рахунку поточних операцій, доларизація економіки та відтік капіталу, зокрема скорочення торговельного кредитування, зменшення попиту на депозити в іноземній валюті та відтік боргу приватного сектора, призведуть до відтоку коштів за фінансовим рахунком цього року", - прогнозує S&P.

За його оцінками, дефіцит рахунку поточних операцій зменшився з 4,2% ВВП минулого року до 1,7% ВВП цього і 2% ВВП - наступного.

S&P додає, що можлива консолідація бюджету (за рахунок скорочення працівників, зайнятих в державному секторі, заморожування пенсій і зарплат у номінальному вираженні, зростання тарифів) негативно позначиться на зростанні економіки, так само як і 40-відсоткове, порівняно з минулим роком, знецінення гривні та зростання інфляції.

Коментуючи плани реструктуризації єврооблігацій та інших зовнішніх боргів, що мають допомогти заощадити $15,3 млрд виплат у найближчі чотири роки, агентство відзначає, що навіть, якщо Кремль погодиться на реструктуризацію $3 млрд російських єврооблігацій, перегляд умов яких під питанням через позицію російської сторони, економія однак становитиме приблизно 20% боргу України і гарантованих її урядом зобов'язань. Це ставить під сумнів, чи зменшить допомога, яку може бути надано в результаті переговорів про реструктуризацію, боргове навантаження, вважають у S&P.

Водночас внутрішній ринок зобов'язань становить приблизно 40% сукупного боргу, з яких до 70% припадає на НБУ. Програма МВФ не підтримує перепрофілювання боргу НБУ, нагадує агентство.

На його думку, ситуація у фінансовому секторі нестійка, довіра до банківської системи дуже слабка: хоча нині депозити в національній валюті дещо стабілізувалися, відтік депозитів в іноземній валюті триває, незважаючи на валютний контроль, що створює тиск на обмінний курс.

S&P додає, що хоча гривню офіційно відпустили у "вільне плавання" в лютому 2015 року, наразі її штучно підтримують різким підвищенням ставки рефінансування і жорстким валютним контролем.

"Прогноз "Негативний" відображає погіршення макроекономічних умов і сильний тиск на фінансовий сектор, а також нашу думку про те, що дефолт України за зобов'язаннями в іноземній валюті практично неминучий", - пояснює агентство свій прогноз оновлених рейтингів країни.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укренерго" попереджає про можливі аварійні відключення споживачів у Харківській і Полтавській областях у неділю

Кількість постраждалих унаслідок ворожого удару в Харкові зросла до шести осіб

Водії міжнародних перевізників не беруть участі в протестах проти нових правил мобілізації

Ворог атакував Нікополь, постраждав чоловік - голова ОВА

Президент Грузії наклала вето на закон про "іноагентів"

Унаслідок ворожого обстрілу в Чернігівській області постраждав чоловік - голова ОВА

У Херсонській області окупанти скинули вибухівку з дрона, загинув чоловік, поранено жінку - голова ОВА

У Дніпропетровській області громадянин напав на військовослужбовця ТЦК, розпочато кримінальне провадження - Сухопутні війська ЗСУ

Ситуація на фронті залишається напруженою, від початку доби зафіксовано 66 бойових зіткнень - Генштаб ЗСУ

Міноборони запустило електронну чергу в ТЦК і СП

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА