17:50 19.02.2024

Дело "ДЕЛЬТА БАНКА": Николай Лагун продолжает попытки объявить банкротство - решение за Северным апелляционным хозяйственным судом

3 мин читать
Дело "ДЕЛЬТА БАНКА": Николай Лагун продолжает попытки объявить банкротство - решение за Северным апелляционным хозяйственным судом

(подаётся на языке оригинала)

20 лютого 2024 року Північний апеляційний господарський суд розгляне апеляційну скаргу адвокатів Миколи Лагуна, ексвласника АТ "Дельта Банк", на ухвалу Господарського суду м. Києва, якою було відмовлено у відкритті справи про неплатоспроможність Лагуна (справа № 910/12482/23). Адвокати Лагуна наполягають на відкритті справи, в якій Лагун може позбутись боргів через процедуру банкрутства.

Ухвалою від 6 грудня 2023 року Господарський суд м. Києва відхилив заяву М. Лагуна про визнання його неплатоспроможним, аргументувавши це його боргами, які складають майже 8 млрд гривень, зокрема 6 млрд гривень перед державними банками - Ощадбанком, Експортно-імпортним банком та Національним банком України.

Господарський суд м. Києва вказав, що прощення такої значної суми боргів матиме "вкрай негативний вплив на рівень платоспроможності державних банків", а “це, в свою чергу, має безпосередній вплив на стан всієї банківської системи та економіки України, яка і так нещадно уражена, внаслідок збройної агресії російської федерації”.

При цьому суд першої інстанції при відмові Лагуну у відкритті справи також посилався на такі підстави, як неявка Лагуна в судові засідання, його проживання за межами України та його знаходження у розшуку. Все це, на думку суду, засвідчує недобросовісну поведінку боржника і його небажання виконати свої зобов’язання перед кредиторами.

Про перебування М. Лагуна за кордоном відомо також з кримінальних справ, які з 2023 року розглядаються в Шевченківському районному суді міста Києва. Адвокати Лагуна, обвинуваченого у здійсненні особливо тяжких злочинів, зокрема у розкраданні коштів "Дельта Банку" та Національного банку України, неодноразово подавали до суду документи, що свідчать про його перебування в Австрії, нібито з метою лікування.

Однак уповноважені органи здійснюють розшукові дії для примусового приводу М. Лагуна до суду виключно на території України. Так, у жовтні 2023 року Шевченківський районний суд міста Києва оголосив Миколу Лагуна в розшук у кримінальній справі № 761/8406/23, де він фігурує як обвинувачений у виведенні з банку коштів на суму понад 76,5 мільйона доларів США.

Водночас Шевченківський суд отримав відповідь від Державної прикордонної служби про те, що М. Лагун не перетинав державний кордон України або лінію розмежування з 24 лютого 2022 року по 25 січня 2024 року. Причини, за якими Шевченківський суд обмежив запит даною датою, наразі нез'ясовані, оскільки підозра у вчиненні злочину в цьому провадженні М. Лагуну була висунута в жовтні 2021 року. Також залишається незрозумілим, чому М. Лагуна не оголошено в міжнародний розшук.

Довідково: У березні 2015 року Національний банк України відніс АТ "Дельта Банк" до категорії неплатоспроможних, а у жовтні того ж року ухвалив рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку. Як стверджує ФГВФО, збитки банку були спричинені виведенням з нього активів, починаючи з 2011 року, шляхом кредитування пов’язаних компаній в Україні та перерахування ними отриманих коштів за кордон за фіктивними контрактами. Ці дії призвели до неплатоспроможності банку у 2015 році та нестачі коштів для розрахунку з його кредиторами під час виведення установи з ринку. Загалом, за розміром завданих державі та фінансовій системі України збитків, Микола Лагун є другим після колишнього власника “ПриватБанку” Ігоря Коломойського.

 

ЕЩЕ ПО ТЕМЕ:

РЕКЛАМА

ПОСЛЕДНЕЕ

Отныне юридические лица могут открыть свой первый счет в Sense Bank онлайн

Конференция BLACK SEA GRAIN. KYIV объединила участников и экспертов зернового рынка

Бизнес-центр площадью 22 000 кв. м выставлен на продажу в Киеве

Финансовые результаты работы ООО "ЖК "Воздвиженка" за 3 месяца 2024 года

Почти 3 млн грн: сколько кэшбека получили клиенты Sense Bank с картой "Выгода"

70 тысяч литров топлива передала сеть ОККО для критической инфраструктуры Харьковщины – первая вице-премьер

Уголовная ответственность за незаконное обращение наркотиков: поговорим честно и без хайпа

Десантники из 80-й ОДШБр получили комплекс разведки и уничтожения стоимостью 50 млн грн от ОККО и "Повернись живим"

ЖК "Воздвиженка" обратилось к Президенту и СНБО по поводу рисков для института управления арестованным имуществом из-за действий АРМА

Группа компаний DIM ввела в эксплуатацию два жилых комплекса

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА