09:10 24.10.2023

Обращение правозащитников к генеральному прокурору по поводу систематических смертей в бассейне УСБ "Закарпатье" г. Берегово

3 мин читать

(подаётся на языке оригинала)

Правозахисник Дмитро КАЛЬКО та правознавець Дмитро СИРКО звертаються до Генерального прокурора України щодо трагічних подій, які регулярно відбуваються у термальному басейні учбово-спортивної бази "Закарпаття" м. Берегове.

Правозахисник і науковець закликають Генпрокурора взяти під особистий контроль досудові розслідування кримінальних проваджень за фактами смертей відвідувачів термального басейну учбово-спортивної бази "Закарпаття", що належить ГО ВФСТ "Колос" у м. Берегове.

Правники стверджують, що саме бездіяльність керівництва учбово-спортивної бази "Закарпаття" на чолі з Максимом Пуздоміром призвела до смерті двох відвідувачів у басейні спортбази, де 17 вересня та 14 жовтня ц. р. потонули Олексій Л. 1983 р.н. та Ігор М. 1961 р.н. Через ці трагічні події місцеві мешканці нарекли УСБ "Закарпаття" "басейном смерті".

Одночасно, звертаючись до членів президії ГО ВФСТ "Колос", адвокати вважають доцільним розглянути питання щодо заміни керівництва спортбази й реконструкції басейну під рекреаційні потреби, зменшивши його глибину з 4-х до 1,2 м.. Саме екстремальна глибина термального басейну є першопричиною смертей відвідувачів, зазначають Дмитро КАЛЬКО і Дмитро СИРКО.

Керівництво басейну на чолі з М. Пуздоміром намагається очорнити пам'ять про трагічно померлих, інтерпретуючи кожну смерть як "нещасний випадок" чи "необережне поводження на воді у стані алкогольного сп’яніння". Але на відео добре видно, що чоловік енергійно пересувається й заходить у воду вранці о 8:35, а о 8:36 його вже дістають з басейну інші випадкові відвідувачі.

Проблема цього басейну полягає у тому, що він не призначений для оздоровлення чи відпочинку. Це спортивний басейн для стрибків у воду, хоча й наповнений термальною водою. Глибина басейну 4 м, а не 1,2 м, як це передбачено державними будівельними нормами і стандартами. Потрапляючи до басейну, люди змушені боротися з глибиною, хапаючись за натягнуті труби, якими басейн розділений на доріжки.

Причина такої глибини виключно комерційна. На 4 метрах термальної води не видно її забруднення й є можливість проводити заміну води лише раз на 3-4 місяці. Тобто туристи змушені "оздоровлюватися" у брудній термальній воді. Лише у серпні цього року кількість звернень відвідувачів басейну до лікарні із скаргами на кишкові інфекції побила "рекорди" попередніх років.

Неналежні санітарні умови та низька організація безпечного відпочинку відвідувачів, екстремальна глибина басейну, бруд, кишкові інфекції, регулярні смертельні випадки не лише шкодять туристам, приносячи біду в домівки українців, а й дискредитують курортне місто Берегове, де для більшості мешканців туризм є основним джерелом доходу.

Окремо звертаємося до безпосередніх винуватців вказаних подій:

Пуздомір Максиме Миколайовичу, Мендусь Олександре Петровичу, якщо ви не здатні за стільки років провести реконструкцію басейну й створити безпечні умови для відвідувачів (заробляючи щодня щонайменше 200 тис грн прибутку), закликаємо вас добровільно залишити займані посади хоча б з поваги до родин померлих у вашому басейні.

Нехай президія "Колосу" вибере достойних і чесних керівників, які будуть з гідністю розвивати спортивний об’єкт, що був створений берегівчанами у 70-х роках минулого століття.

Від імені спілки власників туристичної інфраструктури м. Берегове вимагаємо від президії ГО ВФСТ "Колос", після обрання нових керівників "Колосу" та УСБ "Закарпаття", здійснити реконструкцію басейну й належну організацію роботи, а саме: привести глибину басейну до загального стандарту, щоб вона не перевищувала 1,2 м; наказати рятувальникам весь час знаходитися по периметру басейну, а не ховатися у важкодоступному місці; заборонити продаж алкогольних і слабоалкогольних напоїв на території спортивної бази; організувати належний медичний огляд відвідувачів.

ЕЩЕ ПО ТЕМЕ:

РЕКЛАМА

ПОСЛЕДНЕЕ

Отныне юридические лица могут открыть свой первый счет в Sense Bank онлайн

Конференция BLACK SEA GRAIN. KYIV объединила участников и экспертов зернового рынка

Бизнес-центр площадью 22 000 кв. м выставлен на продажу в Киеве

Финансовые результаты работы ООО "ЖК "Воздвиженка" за 3 месяца 2024 года

Почти 3 млн грн: сколько кэшбека получили клиенты Sense Bank с картой "Выгода"

70 тысяч литров топлива передала сеть ОККО для критической инфраструктуры Харьковщины – первая вице-премьер

Уголовная ответственность за незаконное обращение наркотиков: поговорим честно и без хайпа

Десантники из 80-й ОДШБр получили комплекс разведки и уничтожения стоимостью 50 млн грн от ОККО и "Повернись живим"

ЖК "Воздвиженка" обратилось к Президенту и СНБО по поводу рисков для института управления арестованным имуществом из-за действий АРМА

Группа компаний DIM ввела в эксплуатацию два жилых комплекса

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА