Події

Цигани, яких вигнали з Лощинівки Одеської області, подали позов

Представники ромської громади с.Лощинівка Ізмаїльського району Одеської області, будинки яких розгромили у серпні 2016 року, подали позов до Головного управління Національної поліції України Одеської області та голови Лощинівської сільради Віктора Паскалова.

Як повідомляє Центр правового моніторингу "Гідність", справу розглядають в Одеському окружному адміністративному суді.

Позивачі вимагають визнати протиправною бездіяльність ГУ Нацполіції в Одеській області 27-28 серпня 2016 року, оскільки вважають, що поліцейські, замість того, щоб виконувати свої службові обов'язки, пасивно спостерігали за тим, як на їхніх очах велика маса людей громила і палила будинки та знищувала майно.

Також позивачі вважають протиправними дії голови Лощинівської сільської ради В.Паскалова, який, на їхню думку, фактично підтримав погромників, підписавши і оголосивши рішення зібранню громадян "Про вимогу жителів села Лощинівка щодо подальшого непроживання представників ромської національності на території с.Лощинівка Ізмаїльського району Одеської області".

Завданий їм матеріальний збиток позивачі оцінили в 700 тис. грн.

Як повідомлялося, 27 серпня 2016 роки після вбивства дівчинки, на думку слідства, 21-річним циганом, у селі спалахнули масові заворушення.

28 серпня громада села Лощинівка під час зібрання зажадала виселити з населеного пункту всіх представників цієї національності. Депутати сільради підтримали рішення громади.

Представники ромської національності погодилися поїхати з Лощинівки, було досягнуто компромісне рішення про їх переїзд до іншого населеного пункту району. Поліція взяла на себе зобов'язання забезпечити охорону для вивезення речей. Однак в призначений день цигани відмовилися приїжджати до села, оскільки, за їхніми словами, все потрібне і цінне вони вже забрали.

За фактом безладів було розпочато кримінальне провадження за ст. 194 (знищення або пошкодження майна) Кримінального кодексу України.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ