16:38 25.09.2023

Чому війна з архітекторами ставить хрест на відбудові країни?

10 хв читати
Чому війна з архітекторами ставить хрест на відбудові країни?

Війна проти архітекторів, розвʼязана деякими чиновниками, триває більше року та заходить в критичну фазу.

Знищення інституціонального професійного об'єднання архітекторів, як впливової самоврядної організації при будівництві розв'яже руки корумпованим чиновникам та дасть можливість будувати будь-які проєкти сумнівної якості. Це вигідно лише один раз і лише певній групі осіб, громадяни ж втратять права на здорове місто та якісну відбудову, втрачається сенс головного меседжу Уряду "Відбудуємо краще".

Наші міста потребують Перезавантаження та якісного осмисленого оновлення. Щоби творити необхідні зміни потрібно врахувати потреби всіх мешканців, викликів реконструкції застарілого житлового фонду, інфраструктури та енергонезалежності. Треба дбати про безпеку суспільства в умовах війни та багато років поспіль.  Архітектори у всьому світі і в Україні працюють над створенням міст комфортних для людей, енергоефективних, зручних, красивих, "зелених", саме їх знання та експертиза створюють найкращі рішення. 

Рішення закладені в законопроєкті 5655 закладуть ризики в процесах відбудови, чого наша країна не може собі дозволити. Знищення незалежної професійної самоврядної організації в помсту за нашу позицію по 5655 віддаляє Україну все далі від справедливої відбудови та розвитку міст.

Така війна може призвести до незворотних наслідків. Про факти, причини та ймовірні наслідки на прес-конференції розкажуть: Олександр Чижевський, президент Національної спілки архітекторів України (НСАУ) 

Анна Кирій,  заступник голови Архітектурної палати НСАУ

 

Олександр Чижевський, президент Національної спілки архітекторів України (НСАУ):

Національна спілка архітекторів України одна з перших дійсно розібрала текст понад трьохсот сторінкового законопроєкту, і змогла донести до суспільства ризики, пояснюючи "зашиті" схеми та розповідаючи про небезпеки подібних рішень. Це професійний обов'язок архітекторів бути гарантом безпечного та якісного будівництва. 

За це НСАУ отримала відплату від голови профільного комітету Верховної Ради Олени Шуляк. А саме "наїзд" силовиків, який ми частково освітили на Марафоні «Україна проти 5655». На додачу - «наїзд» Мінрегіону (нинішнього Мінінфраструктури)

Очолює цю «спецоперацію» проти НСАУ заступниця Міністра Наталія Козловська. Вона вихованка і багаторічна колега одного із головних авторів та головного бенефіціара законопроєкту 5655 народного депутата від ОПЗЖ Дмитра Ісаєнка. А просунула Козловську на посаду замміністра інша головна авторка 5655 Олена Шуляк.

Законопроєкт 5655 Олени Шуляк намагається знищити архітектурну діяльність в Україні, а очолюваний Козловською «наїзд» знищує НСАУ як саморегулівну організацію.

2. Суть професійного саморегулювання і його суспільно-економічне значення.

Комітети і комісії Ради Європи вважають архітектурну професію відповідальною за безпеку суспільства. Це одна з вільних професій яким притаманна внутрішня саморегуляція. Це підтверджує багаторічна успішна діяльність професійних архітектурних об’єднань в країнах Європи. Організації, (що мають різні назви: Асоціація, Академія, Палата, Орден і т.д.) здійснюють саморегулівні функції, у нашому правовому полі - делеговані повноваження.

До делегованих повноважень належить присудження, видача та продовження сертифікатів відповідальних виконавців робіт, пов’язаних із створенням об’єктів архітектури.

3. Історія саморегулювання та делегованих повноважень в галузі .

Положення про професійну атестацію архітекторів – відповідальних виконавців з’явилося вперше в 1999 році в Законі України «Про архітектурну діяльність».

Власне процеси професійної атестації стартували після Постанови Уряду 2009-го року, коли НСАУ сертифікувала своїх членів-архітекторів.

В 2011-ому році було прийнято нову Постанову Уряду стосовно Порядку здійснення  професійної атестації відповідальних виконавців робіт, пов’язаних із створенням об’єктів архітектури. Стараннями Дмитра Ісаєнка (тоді заступника Мінбуду) та його людей, тоді до архітекторів, як відповідальних виконавців, було долучено інженерів-проектувальників, інженерів технічного нагляду та експертів у будівництві. Для цих професійних груп «зверху» організували Гільдії, як громадські професійні об’єднання. З того часу у будівельній галузі склалась ситуація, яка існує донині: є НСАУ, незалежна громадська професійна організація, з понад 70-річною історією, та три Гільдії, створені з нуля “під сертифікацію”, що перебувають під патронажем нинішнього народного депутата від ОПЗЖ Дмитра Ісаєнка. 

«Кишеньковий» характер Гільдій чітко проявився на реакції на законопроект 5655 – з їхнього боку не було жодних протестів або ж хоча би висловлювання конструктивної громадянської та професійної позиції, попри те, що права інженерів-проектувальників утискаються так само як і права архітекторів.

Процеси законодавчого оформлення саморегулювання прискорилися після підписання Угоди про Асоціацію України з Європейським Союзом у 2014 році. З 2016 року усім громадським професійним організаціям (НСАУ та трьом Гільдіям) офіційно присвоїли статус саморегулівних та надали делеговані повноваження в частині присудження, видачі та продовження сертифікатів відповідальних виконавців. Проте, кожні два роки ми мусимо ходити до міністерства та проситись продовжити право виконувати свої повноваження.

Експерт від GIZ, колишній заступник федерального Міністра будівництва Німеччини п. Шеманке назвав таку практику корупційною.
 

4. Зміст «наїзду» Мінінфраструктури на НСАУ.

Заступниця Міністра Мінінфраструктури Наталія Козловська називає основною антикорупційною реформою “руйнацію монополії архітекторів”. Проте це ж саме у Гільдій – не монополія, бо вони «свої». Цей же принцип було закладено в наказі Мінрегіону від квітня 2022 року: усім гільдіям подовжили делеговані повноваження на період дії воєнного стану, а тільки архітекторам, НСАУ, - не подовжили". Із змісту наказу виходить, що у 2022 році Гільдії функціонували в умовах воєнного стану, а НСАУ перебувало в умовах мирного часу. 

Парадоксальність та комічність ситуації полягає в тому, що Козловська «знищила монополію» спілки архітекторів на професійну атестацію разом з тим очоливши самозвану Атестаційну комісію, що створена при Міністерстві.

5. Безпечне середовище суспільної життєдіяльності – через належний рівень професійних практичних знань.

Ми в НСАУ багато років вивчали закордонний досвід здійснення професійної атестації архітекторів. За рекомендаціями Президента Міжнародної спілки архітекторів Альбера Дюплера ми створили в Національній спілці об’єднання сертифікованих архітекторів – Палату архітекторів. Спільна організаційна структура сприяє реалізації найважливішої складової – становлення спілки як центру професійних і головне, практичних знань.

Ми розглядаємо атестованого нами архітектора - відповідального виконавця робіт (так це визначення записано в законі), пов’язаних із створення об’єктів архітектури як особу яка опанувала весь спектр нормативно-правового забезпечення у своїй галузі і, що – найважливіше, вміє застосовувати ці знання на практиці.

Ми ретельно готуємо програми лекцій і самих лекторів. Це авторитетні, знані в галузі фахівці, які розробляли нормативи і безпосередньо застосовували їх в практичній діяльності.

Безпекові нормативи будівельної галузі написані кров’ю. Їх грамотне використання є запобіжником від нещасть та негараздів при створенні та використанні об’єктів архітектури. 

Ми переконані - підтримуючи належний рівень нормативно-правових знань та практичних навичок робимо вагомий внесок у забезпечення безпеки суспільства.

На сьогодні зусиллями пані Козловської Міністерство передало право вести курси підвищення кваліфікації у виші, зокрема, Києва, Львова і Харкова. У наших європейських колег це не спрацювало. Не спрацює і у нас. Вже помітний формальний підхід і низька якість цих курсів. 

Також виші лише проводять курси, але не мають право вносити дані про архітекторів до електронної системи. Міністерство, під егідою “знищення монополії”, забрало це право виключно собі. Архітектори стали повністю залежними від Міністерства.


Анна Кирій,  заступник голови Архітектурної палати НСАУ:

НСАУ та Архітектурна Палата є активними захисниками прав людей на якісні, безпечні та комфортні міста. Професійна спільнота разом з місцевим самоврядуванням та громадським сектором виступили проти підходів, закладених в «мертвому» законопроєкті 5655. Загальнонаціональний Марафон 7 вересня засвідчив що професійна й громадська спільнота всіх регіонів проти 5655. 

Нагадаю, що 5655 знищує ідею електронної системи, стимулює самовільне та незаконне будівництво, передає містобудівний контроль в приватні руки (фактично в руки самих забудовників), позбавляє громадськість прав перевіряти забудовників, монополізує допуск на ринок, порушує права архітекторів та інженерів, збільшує корупцію в містобудівній сфері та обмежує можливості органів місцевого самоврядування.

5655 вибудовує схему з величезними корупційними ризиками, коли в одному Міністерстві зосереджені функції вироблення політики в сфері містобудування, адміністративні функції, контрольно-наглядові включно з накладенням штрафів та позбавлення сертифікатів архітекторів та інженерів за рішенням Міністра. До того ж Міністерство є власником єдиної державної електронної системи в сфері будівництва, через яку видаються всі дозволи і в яку представники Міністерства можуть втручатися в ручному режимі. Комп’ютер хабарі не бере, а от чиновники, які керують цим комп’ютером, ще й як беруть. 

За нашу принципову позицію проти положень 5655 ми отримати тиск, кримінальні провадження та судові розгляди. Кримінальна справа на Президента Національної спілки архітекторів України - це сором і ганьба на міжнародному рівні, яку всі партнери прекрасно бачать.

Саморегулівні організації, які мають право сертифікації виконавців робіт в сферах, що відповідають за безпеку суспільства, є запорукою підвищення кваліфікації кадрів. В європейській практиці вони виросли з середньовічних цехів, які об’єднували професійні спільноти. Це дозволяє зберігати професійний досвід і передавати його наступним поколінням, очищати свої ряди від недобросовісних виконавців робіт, а також спільно відстоювати права, якщо вони порушувалися. 

Автори законопроєкту 5655 говорять про розбиття монополії на сертифікацію архітекторів. Але саморегуляція не є монополією. Вона є відповідальністю.

У всіх європейських країнах сертифікація архітекторів є прерогативою виключно академій/інститутів/спілок/палат/спільнот архітекторів (Франція, Іспанія, Німеччина тощо).

Великобританія має інші практики (з причини іншої системи права та потужних традицій): в 1997 році був прийнятий «Architects Act», за яким Парламентом Великобританії було створено державну інституцію Architects Registration Board, яка сертифікує архітекторів. Але спільноті архітекторів, яка в Великобританії сформована в RIBA, надано право валідації архітектурних вищих навчальних закладів.  Таким чином, закладається стала система якості.  

НСАУ видають сертифікати з 2012 року. Зараз це під загрозою, бо Міністерство позбавило НСАУ таких повноважень. Відповідати перед суспільством за діяльність архітекторів самоврядна організація не зможе. Ця відповідальність і раніше була обрізана, адже видавати сертифікати та вести реєстри НСАУ могла, а от позбавляти сертифікатів повноважень ніколи не мала. А це важливі елементи відповідальності перед суспільством. 

Самореалізація й незалежність архітектурної спільноти знищують через позбавлення прав видавати сертифікати, вести реєстри і відповідно нести відповідальність. Коли виші провели курси, а Міністерство видало сертифікат, хто буде нести відповідальність за дії представників архітектурного цеху - Міністр? Це абсурд. 

І цей абсурд відбувається в той час, коли розпочаті процеси відбудови країни. Життя людей не можна поставити на паузу, нам доведеться відбудовувати і розбудовувати ще під час війни.

Міжнародна підтримка українських архітекторів зростає. 

Європа та світ говорять інституціями до інституцій.

Саме тому ми так сильно відчуваємо підтримку Національної Спілки Архітекторів України - НСАУ та Архітектурна Палата НСАУ від міжнародних партнерів. Конкретні люди говорять як представники своїх європекйських професійних інституцій до нас як представників професійних інституцій України. В цивілізованому світі діяльність самоврядних організацій в професіях, що відповідають за безпеку суспільства є константою.

Водночас, в Україні є впливові представники влади, які свідомо ведуть війну проти архітекторів та наших професійних організацій.

Ця війна триває більше року, заходить в критичну фазу та може призвести до незворотніх наслідків для українських міст. Ці дії дуже шкодять міжнародній репутації нашої держави.

Якісна сучасна архітектура тримається на незалежних архітекторах та незалежній архітектурі - відповідальній професії вільних людей. 

Незалежні архітектори мають свою незалежну професійну спільноту. Так це працює в усьому вільному світі. 

Інституціалізовані професійні спільноти - це шлях розвитку кожного демократичного суспільства. Ці спільноти стоять на захисті прав суспільства на безпечні, комфортні та естетичні міста. Знищення незалежних професійних спільнот дорівнює знищенню простору наших міст.

Я хочу, щоб кожен мешканець та громадянин бачив у професійній інституції архітекторів свій захист. А участь самих архітекторів у професійній спільноті була і привілеєм і водночас великою відповідальністю перед мешканцями наших громад.

Фото з події тут: https://drive.google.com/drive/folders/1n7UcdfQsTqmlOGoPelmLCXDXLVI-FFKb



Коротко цитати:


Чижевський:
«НСАУ завжди стояла й буде стояти на державницьких принципах й інтересах. Ми все робимо й будемо робити для співпраці. Але зараз влада нас карає за нашу позицію проти положень 5655. Та ми стояли й будемо стояти на своїй позиції й закликаємо всі сили кинути на Містобудівний кодекс, а законопроект 5655 вважати мертвим.»


Кирій:

«НСАУ - це захист прав архітекторів й це соціальна робота на захист населення, його безпечного життя, життя громади й життя людини». 

Війна проти архітекторів, яку розпочало профільне міністерство,  знищує й Спілку, й принципи самоврядування в спільноті, й архітекторів, а відтак й права громади та громадян.» 

 

«Тиск, кримінальні провадження, судові провадження - все це почалося тому що НСАУ активно боролася проти підходів, які закладено в законопроекті 5655.»

 

«Видачу сертифікатів НСАУ здійснює з 2012 року. Й це було продовження традицій й європейських стандартів. Тепер міністерство України поставило це під загрозу.»

 

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА