10:40 19.05.2024

Спільнота рідних військовослужбовців за чіткі терміни служби

4 хв читати

Ми, Всеукраїнська спільнота рідних та друзів військовослужбовців, понад 6 місяців ми боремось за встановлення чітких термінів служби.

В далекому жовтні 2023-го ми вперше вийшли на Майдан Незалежності, сподіваючись, що наші голоси будуть бриніти так дзвінко та щиро, що вище керівництво держави одразу піде нам на зустріч. Проте не так сталось, як гадалось. І ми ступили на тернистий шлях правового вирішення проблеми.

Нині ми переросли той натовп згорьованих, збентежених жінок, що наївно сподівались на милість долі і держави. За це півріччя ми об’єднались в сильну, професійну команду, що має єдине прагнення: повернення прав і свобод українським військовослужбовцям та встановлення чітких термінів служби у лавах війська. Бо чіткі терміни служби важливі для всіх: для тих, хто воює, для тих, хто буде воювати, і для тих, хто чекає!

11 квітня Верховною Радою ухвалено постанову, яка містить доручення Кабінету міністрів щодо розробки і внесення на розгляд Верховної Ради законопроектів щодо удосконалення механізмів ротації військовослужбовців в умовах дії воєнного стану, їх звільнення з військової служби та медико-соціальної реабілітації.

Відсутність чітких, законодавчо гарантованих термінів військової служби також негативно впливає на мобілізаційні процеси країни щодо залучення новобранців.

Тому є усі підстави вважати, що громадяни України не проявляють зацікавленість та ініціативу у мобілізації саме через відсутність справедливих термінів та порядку проходження військової служби під час дії воєнного стану.

Враховуючи актуальність цього питання, а також ситуацію в районах ведення бойових дій, ми ініціювали і зібрали необхідну кількість голосів під Петицію 224136 на сайті Президента і

ПРОСИМО:

1. Виконати в строк до 31 травня 2024 року Постанову Верховної Ради України від 11 квітня 2024 року № 3636-IX "Щодо окремих питань виконання військового обов'язку та проходження військової служби в умовах дії воєнного стану" та зареєструвати у Верховній Раді законопроект, яким буде передбачено чіткі терміни військової служби та підстави для звільнення у зв’язку із закінченням цих термінів без додаткових рішень третіх осіб.

2. Внести зміни до такого Законопроекту, зокрема в частині положень про підстави для звільнення з військової служби, зазначивши наступне:

Звільнення з військової служби у зв’язку із закінченням строку служби (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу), у разі безперервної служби під час дії воєнного стану, протягом 36 місяців.

Звільнення з військової служби військовослужбовців, які набули право на звільнення за цією підставою, здійснюється в термін до 1 місяця з дня подання таким військовослужбовцем рапорту.

Строк безперервної служби під час дії воєнного стану розраховується за коефіцієнтом:

- військовослужбовцям, які беруть безпосередню участь у бойових діях, 1 день прирівнюється до 3 днів проходження військової служби;

- 1 день проходження військової служби в районі воєнних (бойових) дій прирівнюється до 2 днів проходження військової служби;

- 1 день перебування на лікуванні та/або реабілітації у випадку отримання поранення (травмування) під час захисту Батьківщини прирівнюється до 3 днів проходження військової служби;

- 1 день перебування на лікуванні та\або реабілітації з причини, пов’язаної з проходженням військової служби, прирівнюється до 2 днів проходження військової служби.

У всіх інших випадках, строки проходження військової служби розраховуються за коефіцієнтом - 1 день за 1 день проходження військової служби.

Очікуючи на розгляд і відповідь президента, ми не зупиняємось і робимо наступне:

1) Надалі доносимо суспільству через ЗМІ та соціальні мережі важливість законодавчого закріплення строків служби з урахуванням коефіцієнту в залежності від умов проходження військової служби. Наголошуємо, що військова служба в тилу та "на нулі" - дві принципово різні по виснажливості форми реалізації обов’язку по захисту суверенітету і територіальної цілісності України

2) Подаємо нові звернення на основі нашої петиції щодо встановлення граничних термінів служби.

3) Виходимо на  мирні пікети в Києві та інших містах України.

4) Продовжуємо зустрічатися  з народними депутатами України та іншими представниками політичного і військового керівництва держави.

5) Зауважимо, що до виключення ГШ положення про терміни служби із законопроекту 10449 "Про мобілізаційну підготовку" , наша спільнота зустрічалася з представниками Міністерства Оборони України  та Генерального Штабу, які запевнили нас, що законопроект 10449 включатиме чіткі терміни служби, більше того, що наші вимоги будуть враховані.

Через два дні після зустрічі норму було виключено!

Тому ми організували і провели прес-конференцію за участю представників Міністерства оборони України  та Генерального штабу, діючого військовослужбовця – медійника Сергія Гнезділова і пані народною депутаткою, рідною людиною діючого військовослужбовця Інною Совсун з обгрунтуванням необхідності вже зараз законодавчо встановити чіткі терміни служби для підвищення обороноздатності країни.

Вимагаємо негайного встановлення термінів служби вже зараз, а введення в дію коефіцієнтів для перерахунку термінів служби пропонуємо вводити поступово, аби не спровокувати оголення лінії фронту.

Додаткова інформація: активістка спільноти рідних військовослужбовців

Лілія Цьома,  тел. (067)742-48-01.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА