16:02 18.01.2018

У Human Rights Watch наголошують на серйозних проблемах з правами людини на Донбасі та в Криму

2 хв читати
У Human Rights Watch наголошують на серйозних проблемах з правами людини на Донбасі та в Криму

Міжнародна організація Human Rights Watch фіксує значні порушення прав людини на сході України, в Криму, а також відзначає погіршення ситуації зі свободою слова і ЗМІ в Україні в минулому році.

Презентуючи "Всесвітню доповідь Human Rights Watch - 2018" на брифінгу в четвер у Києві, директор і дослідник цієї організації в Україні Таня Купер зазначила, що військові дії на сході країни надалі загрожують цивільному населенню та інфраструктурі, а міжнародні організації продовжують реєструвати втрати серед цивільного населення. За її словами, тортури і довільне утримання під вартою і далі практикують на цій території.

"Підтримувана де-факто Росією влада самопроголошених Донецької і Луганської республік продовжувала в минулому році утримувати цивільних під вартою протягом кількох тижнів, місяців, без жодних контактів із зовнішнім світом", - зазначила Т.Купер.

Серед позитивних кроків, зроблених українською владою в цьому контексті, керівник Human Rights Watch в Україні назвала спрощення переходу лінії зіткнення для цивільних осіб.

"Але загалом у минулому році становище людей залишалося складним через відсутність у пунктах пропуску, особливо на непідконтрольній українській владі території, санітарно-гігієнічних умов, іншої інфраструктури, військових зіткнень", - сказала вона.

Крім того, як наголосила Т.Купер, Human Rights Watch фіксує й інші порушення прав людини минулого року в Україні.

"За винятком ситуації на сході країни, найголовнішим негативним трендом у 2017 році в Україні було погіршення рівня свободи вираження думок, асоціацій і свободи ЗМІ. Уряд України, посилаючись на необхідність протистояти російській агресії на Донбасі, а також антиукраїнській пропаганді, вдався до кількох кроків із обмеження цих свобод", - заявила Т.Купер.

Стосовно ж ситуації в Криму, то, як розповіла вона, в минулому році представники Human Rights Watch двічі відвідали Крим для констатації, що ситуація погіршується. "Насправді криза з правами людини склалася після окупації півострова Росією. Ми продовжуємо документувати, що російська і місцева влада пригнічують і придушували будь-які прояви публічної критики російської політики щодо Криму, зокрема за допомогою кримінального переслідування", - звернула увагу директор Human Rights Watch в Україні.

В першу чергу, за словами Т.Купер, це стосується представників кримськотатарського народу.

В організації наголошують на позитивній роботі українських правоохоронців щодо гарантування безпеки при проведенні маршів рівності, але звертають увагу, що такі явища, як гомофобія і трансфобія, на побутовому рівні в Україні, як і раніше, широко поширені.

Серед негативних моментів дотримання прав людини в Україні в міжнародній організації вказують на відсутність поступу у розслідуванні події Євромайдану та низки резонансних вбивств, зокрема журналіста Павла Шеремета.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА