15:15 31.01.2014

Янукович підписав закон про амністію учасників акцій після звільнення ними адмінбудівель

3 хв читати
Янукович підписав закон про амністію учасників акцій після звільнення ними адмінбудівель

Президент України Віктор Янукович підписав закон "Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідувань і покарання осіб у зв'язку з подіями, які мали місце під час проведення мирних зібрань" авторства представника фракції Партії регіонів Юрія Мірошниченка.

Про це повідомляється на сайті глави держави.

Як повідомлялося, так званий закон про амністію було ухвалено у Верховній Раді пізно ввечері 29 січня. Опозиція наполягала на звільненні учасників акцій без жодних умов і згодом назвала закон авторства Ю.Мірошниченко "законом про заручників".

Текст закону з'явився на сайті Верховної Ради через кілька годин після голосування за нього.

Закон "Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідувань і покарання осіб у зв'язку з подіями, які мали місце під час проведення мирних зібрань" вводиться в дію тільки з дня появи на сайті Генпрокуратури інформації про звільнення протестувальниками всіх адмінбудівель і розблокування вул. Грушевського.

Згідно з текстом закону, оприлюдненим у середу на сайті парламенту, звільняються від кримінальної відповідальності особи, підозрювані або обвинувачені у скоєнні низки статей КК України за умови, що ці злочини пов'язані з масовими акціями протесту, які почалися наприкінці листопада 2013 року, і закриваються відповідні кримінальні провадження.

Згідно зі ст. 9, закон набуває чинності з дня, наступного за днем його опублікування, однак вводиться в дію з дня, наступного за днем публікації на офіційному веб-сайті Генеральної прокуратури України повідомлення про фактичне здійсненні учасниками масових акцій протесту сукупності певних дій:

звільнення всіх зайнятих в місті Києві та інших населених пунктів України під час акцій протесту будівель або приміщень органів державної влади та органів місцевого самоврядування, а також допуск до своїх робочих місць осіб, які там працюють, і зняття інших перешкод для належного функціонування зазначених об'єктів;

розблокування транспортних комунікацій на вулиці Грушевського в Києві учасниками масових акцій протесту;

розблокування інших вулиць, площ, провулків, бульварів і в місті Києві та інших населених пунктах України, окрім тих, на яких відбуваються мирні акції.

Водночас ст. 10 відводить протестувальникам на виконання дій у сукупності 15 днів із наступного після набуття чинності закону дня.

Ст. 11 уточнює, що після завершення цього терміну закон втрачає дію.

Автор закону - народний депутат фракції Партії регіонів Юрій Мірошниченко стверджує, що закон не передбачає необхідності звільнення проїзної частини вулиці Хрещатик і прилеглих до неї вулиць, а стосується лише вимоги звільнення приміщень, пов'язаних з діяльністю органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади.

"Закон не передбачає необхідності звільнення проїзної частини вулиці Хрещатик і прилеглих до неї вулиць Він стосується лише вимоги звільнення приміщень, пов'язаних із діяльністю органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади. Про згортання майдану не йдеться, можливість мирних протестів залишається", - зазначив політик.

Ю.Мірошниченко також додав, що цей законопроект є компромісним, а головна його цінність в тому, що він дозволить зняти напруження в суспільстві.

За його словами, представники опозиції взяли участь у створенні ухваленого парламентом закону, але відмовилися в підсумку за нього голосувати, бо не отримали підтримки в цьому питанні серед своїх прибічників.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

57% українців вважають, що Україна скоріше або повністю є демократичною країною - КМІС

Порошенко передав ЗСУ ще 5 комплексів РЕБ "Ай-Петрі"

Держдеп США анонсував поставки нових озброєнь України найближчими тижнями

Віталій Кличко зустрівся з послами країн G7 та ЄС з нагоди Дня Європи

Нардепи з "Євросолідарності" попросили главу СБУ відреагувати на виступ "Кварталу-95", який викликав обурення у військових

У другому турі президентських виборів і на парламентських виборах у Північній Македонії перемагає опозиція

Єврейська конфедерація України закликала Верховну Раду визнати ХАМАС терористичною організацією

Звання "Почесний громадянин Києва" присвоєно Валерію Залужному та Ліні Костенко - Кличко

Порошенко в Берліні представив план спільної перемоги над агресором і застеріг союзників – Путін не планує зупинятись в Україні

Стефанчук підписав розпорядження про допуск журналістів до Ради під час воєнного стану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА