12:39 15.09.2023

Передано до суду справу Януковича й Азарова щодо "Харківських угод" - ДБР

2 хв читати
Передано до суду справу Януковича й Азарова щодо "Харківських угод" - ДБР

Державне бюро розслідувань (ДБР) завершило спеціальне розслідування і передало до суду матеріали справи за обвинуваченням експрезидента Віктора Януковича і колишнього прем'єр-міністра України Миколи Азарова в державній зраді під час укладання "Харківських угод", інформують у ДБР.

"Працівники ДБР завершили спеціальне досудове розслідування стосовно колишніх президента та прем’єр-міністра України за обвинуваченням у вчиненні державної зради та надання допомоги російській федерації у проведенні підривної діяльності проти України", - йдеться в повідомленні бюро в телеграм-каналі в п'ятницю.

Як встановили слідчі ДБР, колишній президент України у 2010 році отримав вказівку від керівництва РФ продовжити термін перебування Чорноморського флоту РФ на території АР Крим і Севастополя. Згідно з базовими Угодами 1997 року між Україною та РФ цей термін спливав у 2017 році.

У повідомленні нагадують, що раніше Україна підтвердила наміри не пролонгувати дію цих Угод і підготувала двосторонній Меморандум щодо виведення флоту РФ. Російська сторона проігнорувала офіційне звернення.

"Через енергетичний шантаж, росіяни вирішили примусити тодішнє українське керівництво продовжити термін перебування флоту рф в Криму. Це надалі призвело до анексії півострова", - зазначають у бюро.

За інформацією ДБР, у квітні 2010 року в державній резиденції РФ "Ново-Огарьово" українська делегація на чолі з прем'єр-міністром України отримала остаточний текст проєкту Угоди про продовження терміну перебування ЧФ РФ в Україні.

"Потім на закритому засіданні Кабінету Міністрів України прем’єр-міністр та міністр закордонних справ запевнили присутніх про необхідність та важливість підписання цієї Угоди нібито в економічних інтересах країни. Адже отримання знижки на вартість російського газу має вимушений характер з огляду на стан економіки держави", - йдеться у повідомленні.

У ДБР наголошують, що окрім порушення Конституції та низки законів, угода по суті передбачала розміщення нової військової бази на території України та фактично запроваджувала нові правила продовження терміну перебування ЧФ РФ у нашій країні.

"Поспішаючи догодити росії, Янукович у лічені дні вніс законопроєкт про ратифікацію Угоди як невідкладний для позачергового розгляду Верховною Радою, і 27.04.2010 року рішення було ухвалене депутатами. У результаті злочинних дій тодішнього керівництва країни відбулось нарощування особового складу та військової техніки збройних сил рф на території АРК та Севастополя. Ці сили були використані ворогом для окупації півострова у 2014 році", - наголошується в повідомленні.

Як інформують у бюро, слідство задокументувало збитки державі, завдані екскерівництвом країни через укладення "Харківських угод", на понад один трильйон вісімдесят мільярдів гривень.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВР ухвалила законопроєкт про використання зброї операторами поштового зв'язку з пропозиціями президента

СБУ повідомила про підозру клірику УПЦ (МП) у Херсоні, який підтримав загарбників і розфарбував стелу на в'їзді до міста в кольори російського прапора

Митниці країн Балтії, Фінляндії та Польщі підписали угоду про єдине виконання санкцій щодо РФ

Мецола позитивно оцінила відновлення доступу представників ЗМІ до ВР

Мецола впевнена, що й після виборів Європарламент залишиться проукраїнським

Суд обрав Коломойському запобіжний захід у справі про організацію замовного вбивства - перебування під вартою до 7 липня

У ВР виступила президент Європарламенту

Нейтральності в тому, що хтось окупант, а хтось – жертва, не може бути - Зеленський

В ОДЕСІ ПРОЛУНАВ ВИБУХ - МЕР

Мішель підтвердив Зеленському свою участь у Саміті миру та закликав усіх світових лідерів підтримати ці мирні зусилля

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА