17:51 31.01.2023

Україна повністю виконує свої міжнародні зобов'язання, зокрема Оттавську конвенцію, і знищила вже 3 млн протипіхотних мін - МЗС

2 хв читати
Україна повністю виконує свої міжнародні зобов'язання, зокрема Оттавську конвенцію, і знищила вже 3 млн протипіхотних мін - МЗС

Україна, реалізовуючи своє передбачене Статутом ООН право на самозахист, повною мірою виконує взяті на себе міжнародні зобов'язання на тлі скоєння російськими окупантами воєнних злочинів, злочинів проти людяності та геноциду українського народу, заявили в Міністерстві закордонних справ України, коментуючи звіт правозахисної організації Human Rights Watch.

У міністерстві наголосили, що Конвенція про заборону застосування, накопичення запасів, виробництва і передачі протипіхотних мін та про їхнє знищення (Оттавська конвенція) та Конвенція про заборону або обмеження застосування конкретних видів звичайної зброї, які можуть вважатися такими, що завдають надмірних ушкоджень або мають невибіркову дію є важливими міжнародними інструментами із заборони такого негуманного типу зброї, як протипіхотні міни.

"Події останнього року доводять, що зараз, як ніколи, важливою є універсалізація цих багатосторонніх механізмів у сфері роззброєння та контролю над озброєннями. Очікуємо, що HRW спільно з її міжнародними партнерами з неурядових організацій та всією світовою спільнотою активізує зусилля на цьому напрямку, зокрема здійснюючи тиск на РФ з метою негайного припинення злочинної війни проти України з використанням нею всього спектру негуманної зброї та повернення Росії в міжнародне правове поле", - наголошується в коментарі.

У МЗС України нагадали, що відповідно до Оттавської конвенції, Україна знищила вже 3 млн протипіхотних мін, зокрема запаси надзвичайно небезпечних мін ПОМ-3. Росія ж, напавши на Україну, використовувала та використовує весь спектр заборонених мін, зокрема особливо небезпечні для цивільних міни ПОМ-3 "Медальйон".

Водночас українська сторона завжди виявляла відкритість до взаємодії з міжнародними неурядовими організаціями.

"Україна взяла до відома Звіт міжнародної неурядової організації Human Rights Watch (HRW), який буде належним чином проаналізований причетними установами України", - зазначили у міністерстві.

Водночас у МЗС України розраховують, що HRW активно сприятиме Україні у справі консолідації міжнародних зусиль щодо надання допомоги Україні у сфері протимінної діяльності.

Раніше Human Rights Watch у своєму звіті від 31 жовтня звинуватили українських військових у використанні протипіхотних мін у Харківській області, зокрема мін "Лепесток" у період окупації цих територій РФ, що призвело до жертв серед цивільного населення. При цьому у звіті було використано карту України, на якій Крим позначений як територія Росії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА