09:52 25.04.2013

Нацрада з телерадiо не має авторитету третейського суддi, але в ситуацiї щодо ТВi має сказати своє слово - депутат Шевченко

3 хв читати

Телеканал ТВi може залучити до вирiшення ситуацiї зi змiною керiвництва третейського суддю, також має втрутитися i Нацiональна рада з питань телебачення i радiомовлення, вважає перший заступник голови комiтету Верховної Ради з питань прав людини, нацiональних меншин i мiжнацiональних вiдносин, представник фракцiї "Батькiвщина" Андрiй Шевченко.

"Для України й українського телеглядача дуже важливо, щоб ТВi зберiгся як форпост незалежного мовлення, тому що там отримують трибуну представники громадянського суспiльства i полiтики рiзних поглядiв", - сказав вiн в iнтерв'ю агентству "Iнтерфакс-Україна", коментуючи ситуацiю, що склалася з телеканалом ТВi.

За його словами, до цього конфлiкту не можна ставитися як до звичайного корпоративного конфлiкту. "Це не консервна фабрика i не пивний кiоск", - сказав А.Шевченко.

"Я думаю, що збереження колективу i того ефiру ТВi, за який телеканал полюбили - це прiоритет", - зазначив вiн.

На його думку, одним iз варiантiв, який сторони конфлiкту могли б розглянути для виходу з ситуацiї, - це залучення "третейського суддi чи арбiтра, який мiг би розсудити". За словами А.Шевченка, роль третейського суддi могла б виконати редакцiйна рада, яку свого часу було сформовано на каналi ТВi, i до якої увiйшли авторитетнi люди. Вiн зазначив, що в ролi арбiтра могла б виступити третя сторона, чия роль i авторитет не викликають сумнiву у конфлiктуючих сторiн.

"Але зараз першим кроком... потрiбно було б повернутися у статус-кво станом на понедiлок. Це означає: нiкого не звiльняють, усi програми залишаються в ефiрi i обидвi сторони беруть коротку паузу для того, щоб знайти нормальний вихiд з цiєї ситуацiї", - сказав депутат.

Також А.Шевченко закликав полiтикiв з рiзних полiтичних таборiв утриматися вiд втручання в ситуацiю, що склалася, оскiльки це "може тiльки загострити конфлiкт".

Водночас депутат зазначив, що було багато емоцiйних висловлювань i сторонам буде складно прийти до взаєморозумiння.

Вiдповiдаючи на уточнююче запитання, як вiн оцiнює шанси самого песимiстичного прогнозу для каналу ТВi, вiн ще раз наголосив, що збереження колективу для каналу - це не просто репутацiя телеканалу, а його майбутнє.

А.Шевченко пiдтримав iнiцiативу журналiстського колективу телеканалу зi створення профспiлки, а також у формулюваннi вимог страйку. "Це логiчний шлях", - сказав вiн, додавши, що українське законодавство дозволяє журналiстам це робити.

При цьому, як зазначив голова парламентського комiтету, тi, хто зараз радять новому керiвництву каналу закрити всi програми, звiльнити журналiстiв, i почати з чистого аркуша, вводять нове керiвництво в оману, оскiльки закон захищає журналiстський колектив i його права.

"Я хотiв би наголосити, що з обох сторiн (конфлiкту - IФ) є дуже авторитетнi, професiйнi та iменитi люди, i менi здається, що до цiєї ситуацiї необхiдно пiдходити з холодною головою. Своє слово мала б сказати i Нацiональна рада з питань телебачення i радiомовлення, оскiльки, за законом, ця структура володiє чiткою iнформацiєю про засновникiв i керiвнi органи каналу", - наголосив вiн.

При цьому А.Шевченко зазначив, що Нацрада зараз не має авторитету незалежного третейського суддi, але в такий момент ця структура мала б сказати своє слово.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА