14:53 25.04.2013

Деякi журналiсти телеканалу ТВi втратять роботу, вважає нардеп Бондаренко

5 хв читати

Перший заступник голови комiтету Верховної Ради України з питань свободи слова та iнформацiї Олена Бондаренко (Партiя регiонiв) вважає, що журналiстський колектив телеканалу ТВi не збережеться у колишньому складi i заявляє, що парламентський комiтет готовий надати сторонам конфлiкту майданчик для обговорення проблеми.

"У конфлiктах завжди страждають люди. Очевидно, колектив вже в тому складi, в якому вiн працював до цього чергового конфлiкту, в цьому складi вiн вже не залишиться. Хтось обов'язково має пiти, i не завжди за власним бажанням", - сказала О.Бондаренко в iнтерв'ю агентству "Iнтерфакс-Україна" у четвер, коментуючи конфлiктну ситуацiю мiж власниками телеканалу ТВi.

За її словами, внутрiшнi корпоративнi конфлiкти ще й на ґрунтi, коли один власник з’ясовує стосунки з iншим або попереднiй - з новим, "новi старi люди замiнюють старих нових, або навпаки". "У цьому випадку нiчого нового ми не побачимо. Якiсь журналiсти втратять роботу", - сказала О.Бондаренко.

Водночас вона висловила побажання, щоб бiльша частина колективу була збережена.

"Хоча, з професiйної точки зору, я завжди невисоко оцiнювала дотримання журналiстських стандартiв в їхнiй роботi", - сказала депутат.

Водночас, вона зазначила, що загалом ситуацiя навколо телеканалу ТВi безпосередньо пов'язана з роботою на цьому каналу керiвника, а нинi депутата вiд фракцiї "Батькiвщина" Миколи Княжицького.

"Коли в цьому проектi з'явилося прiзвище пана Княжицького, багато рокiв тому, я одразу ж сказала, що у цього проекту буде нещаслива доля ... ви подивiться на його бiографiю. У тих проектах, де вiн брав участь, все закiнчувалося дуже погано - якимись фiнансовими скандалами, проблемами мiж власниками, з колективом. Все це супроводжувалося гучним грюкання дверима. Так ось цей проект, в якому спочатку брав участь М.Княжицький, продемонстрував те ж саме, що було i в попереднiх проектах з його участю", - вважає О. Бондаренко.

"Ось, наприклад, телеканал ТВi, це та корова на заклання, яку Микола вiддав для того, щоб забезпечити собi мiсце в парламентi. Вiн пiшов у парламент, а проблеми каналу залишилися", - сказала вона.

Депутат сказала, що для неї ця ситуацiя на телеканалi була очiкуваною. "Для себе нiчого нового я в нiй не побачила", - наголосила О.Бондаренко.

При цьому вона зазначила, що комiтет iз питань свободи слова та iнформацiї Верховної Ради готовий надати свiй майданчик для того, щоб сторони конфлiкту спокiйно могли обговорити ситуацiю, що склалася.

"В iдеалi, звичайно ж, власники мають розiбратися самостiйно. Негоже владi вказувати бiзнесу, як йдуть справи, але оскiльки пiд загрозою стоїть загалом iснування цього каналу i робота цiлого колективу, то комiтет, i ми вже це обговорювали, я думаю, що в одному з перших засiдань телеканал надасть згоду надати свiй майданчик для того, щоб двi сторони, як мiнiмум, вислухали без емоцiй одна одну", - сказала вона.

О.Бондаренко висловила сподiвання, що всi депутати-члени комiтету пiдтримають таку iнiцiативу.

Як повiдомлялося, прес-служба ТВi 23 квiтня повiдомила, що новим генеральним директором телеканалу ТВi став А.Шевченко, який змiнив у керiвництвi каналу М.Катеринчук. Новим iнвестором каналу став вiдомий американський бiзнесмен Олександр Альтман, який вважає своїм прiоритетним завданням зберегти телеканал як одне з об'єктивних джерел iнформацiї в Українi.

Тим часом власник ТВi К.Кагаловський заявляє про рейдерське захоплення телеканалу i стверджує, що не пiдписував жодних паперiв про продаж телеканалу, i що документи пiдробленi.

"Канал я не продав i продавати не планував", - сказав вiн на прес-конференцiї у вiвторок i повiдомив про намiр протягом доби розiбратися з ситуацiєю: "Законним чином ми це питання вирiшимо протягом 24 годин вiд того, як ми з вами тут зiбралися".

Вiдсторонена генеральний директор ТВi М.Катеринчук звернулася до мiлiцiї iз заявою про рейдерське захоплення телеканалу. Крiм того, вона заявила, що у зв'язку з рейдерським захопленням телеканалу у вiвторок нiякi передачi в ефiрi ТВi виходити не будуть.

Журналiстка каналу Анастасiя Станко повiдомила iнтернет-виданню "Телекритика", що основний випуск новин "Сьогоднi" на телеканалi ТВi у вiвторок увечерi, о 20.30, може не вийти в ефiр.

Нацрада з телебачення i радiомовлення 11 квiтня 2013 року внесла змiни до лiцензiї ТВi, вiдповiдно до яких ТОВ "Медiа iнфо" (Київ) збiльшило свою частку в ТОВ "ТРК "ТелеРадiоСвiт"(Київ), що здiйснює супутникове мовлення (телебачення) пiд логотипом "ТВi" , з 43,6% до 100%.

Згiдно з документом, замiсть Миколи Княжицького (став народним депутатом у 2012 роцi) та Володимира Павлюка (перейшов на канал СТБ у 2011 роцi), якi вийшли з редакцiйної ради, а також Вацлава Гавела, який помер наприкiнцi 2011 року, до ради увiйшов ведучий каналу Олексiй Лiхман.

Станом на вересень 2012 року спiввласниками "ТВi", окрiм "Медiа iнфо", були Seradgill Holdings Ltd (49%) i ТОВ "Мiжнародна медiа компанiя" (Київ) - 7,4%. За даними Нацради, частка Seradgill Holdings ранiше була ще вищою - 92,6%.

У свою чергу, основним власником "Медiа Iнфо" на вересень минулого року була компанiя "Вiлкокс Венчерз Лтд".

Юристи К.Кагаловського стверджують, що саме вiн є власником ТВi. Проте екс-гендиректор TВi, народний депутат Микола Княжицький, посилаючись на виписку з держреєстру, заявив, що станом на 19 квiтня 2013 року компанiя Balmore Invest Limited (Лондон) володiла 95% у ТОВ "Медiа Iнфо", якому, у свою чергу належить 100% ТОВ "ТРК "ТелеРадiоСвiт"- телеканалу TВi. Частка Wilcox Ventures LTD (Британськi Вiргiнськi о-ви) становить 5%, хоча донедавна компанiя володiла 99% у капiталi "Медiа Iнфо", а ще 1% належав її директору Олегу Радченко.

ТВi тривалий час був об'єктом конфлiкту в українських i закордонних судах мiж компанiями, пов'язаними з бiзнесменами К.Кагаловським i Володимиром Гусинським. Останнiй намагався повернути контроль над каналом або вкладенi iнвестицiї.

Однак ще в 2009 роцi М.Княжицький заявляв агентству "Iнтерфакс-Україна", що канал не належить нi В.Гусинському, нi К.Кагаловському. "Вiдносини iснують, але не можна сказати, що вони є власниками каналу", - зазначав тодi генеральний директор TBi, однак не назвав всiх його кiнцевих власникiв.

У 2012 роцi, пiсля появи в складi власникiв ТВi ТОВ "Медiа iнфо" на той час гендиректор каналу М.Княжицький пояснив виданню "Телекритика", що введення українських спiввласникiв пов'язано з виконанням норм закону про розмiщення полiтичної реклами, проте кiнцевий власник каналу залишився незмiнним - К. Кагаловський.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА