20:15 19.03.2021

Нацрада реформ при президентові підтримала скорочення комісії за еквайринг

3 хв читати
Нацрада реформ при президентові підтримала скорочення комісії за еквайринг

Національна рада реформ при президентові України підтримала норму законопроекту №4364, вже ухваленого у першому читанні, про законодавче обмеження комісії за еквайринг.

"Платитимемо менше. Це було підтримано, незважаючи на те, що Нацбанк офіційно проти. Сьогодні президент підтримав, Нацрада підтримала", - сказав за підсумками засідання голова Виконавчого комітету реформ Міхеіл Саакашвілі.

Він також додав, що таку позицію підтримав член ради Нацбанку Василь Горбаль.

"Є дві сторони: банки та клієнти. Під час кризи я завжди буду на стороні клієнта", - пояснив свою позицію у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" Горбаль.

Напередодні на підтримку обмеження комісії за еквайринг виступив керівник і співвласник найбільшого українського маркетплейсу "Розетка" Владислав Чечоткін. Він пояснив, що в ціні кожного товару, що продається в Україні, закладені 1,8-3% банківської комісії за проведення оплат картками, тоді як постачальники з ЄС, а також Amazon або Alibaba платять своїм банкам 0,2-0,5%, а ставка в Росії - 1%, Казахстані - 0,7%, Узбекистані - 0,5%.

"І українському бізнесу нікуди подітися: приймати картки зобов'язує закон, а майже всі платежі проходять через три банки, які в Україні можуть ставити будь-які тарифи. В Євросоюзі таку проблему вирішили на законодавчому рівні, зафіксувавши обґрунтований тариф", - пояснив свою позицію Чечоткін.

За його словами, якщо закон, який регулює і знижує еквайринг, буде ухвалений, "Розетка" та інший бізнес запропонують споживачам кращу ціну.

Проти цієї пропозиції виступив співвласник monobank Олег Гороховський. "Цей тариф, який намагаються "віджати", - паливо всього карткового та платіжного бізнесу в країні. Понад половина його дістається клієнтам у вигляді будь-якого роду кешбеків і бонусів, їм оплачується вартість пластику та логістики карт, їм банки покривають витрати на фрод. Ця історія не про прибуток, а про те, щоб у всіх клієнтів з'явився інструмент, за допомогою якого можна буде швидко видати клієнту кредит (якщо клієнт захоче) і на цьому потім, можливо, заробити", - пояснив він свою позицію у Facebook.

Гороховський також стверджує, що обмеження тарифу в ЄС призвело до стагнації карткового ринку, і тепер там ця регуляція вважається "шкідливою та провальною".

Банкір обвинуватив у лобіюванні цієї норми представників великих торгових мереж. "Цей тариф торговці хочуть опустити на 1-1,5%, що становить приблизно 60% від чинних тарифів. При цьому зниження їх витратної частини становитиме, залежно від націнки, приблизно 2-2,5%. Дивовижна історія - забрати у когось 60% його доходу, щоб заощадити собі 2%", - наголосив Гороховський.

Проти законодавчого обмеження комісії еквайрингу виступила радник голови Офісу президента Вікторія Страхова. "Шкода, що президент Володимир Зеленський не часто читає мій Facebook, а то дізнався б, що стосовно проблеми еквайрингу - це не захист людей або МСБ - це лобіювання великих торгових мереж", - прокоментувала вона у Facebook рішення Нацради реформ.

Водночас, на її думку, банкіри знайдуть вихід із ситуації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА