18:06 12.02.2021

Украина должна интегрироваться в Единый цифровой рынок ЕС до 2024 года - вице-премьер Федоров

5 мин читать
Украина должна интегрироваться в Единый цифровой рынок ЕС до 2024 года - вице-премьер Федоров

Блиц-интервью вице-премьера-министра цифровой трансформации Михаила Федорова агентству "Интерфакс-Украина"

(подается на языке оригинала)

Останніми днями ви багато спілкуєтеся з вашими колегами з Єврокомісії. Як наразі оцінюють цифрову трансформацію України у ЄС?

- Це була наша перша зустріч, тому нами було презентовано Єврокомісії багато нової інформації щодо того, наскільки активно в Україні розвиваються цифрові послуги, додаток і портал "Дія", освітні проекти та розвиток інтернет-покриття.

Якими з українських державних ІТ-продуктів найбільше зацікавилися у Брюсселі?

- Вони зацікавилися нашим досвідом щодо впровадження електронних документів та способів ідентифікації, які ми розробляємо – це саме "ДіяID", який ми плануємо запустити у квітні. Їм також дуже цікава технологія шерингу документів, яку ми запровадили в "Дії", дозволивши користувачам ділитися цифровими копіями документів прямо з застосунку. Ця технологія шерингу наразі унікальна, і її аналогів в Європі просто немає.

Окремо зазначу, що моєму люксембурзькому колезі – в.о. міністра цифровізації Люксембургу Марку Хансену – дуже було цікаво дізнатися про закон щодо paperless-держави, який ми готуємо, та загалом про наші плани відійти від паперових носіїв.

Які наші перспективи щодо інтеграції у Єдиний цифровий ринок ЄС?

Ми оновили Дорожню карту інтеграції України до Єдиного цифрового ринку ЄС, яка розроблена відповідно до Угоди про асоціацію Україна-ЄС. Нам зрозумілі подальші кроки та їх послідовність, ми ведемо масштабну роботу - наприклад разом із європейськими колегами узгодили спільний робочий план щодо співпраці між ЄС та Україною щодо електронних довірчих послуг з перспективою укладення угоди про взаємне визнання, який ми активно впроваджуємо.

До речі, ці кроки корелюють з нашим планом за три роки побудувати в Україні цифрову державу. Від моменту створення Мінцифри пройшов пройшов рік, у нас є ще два роки, тож я думаю, що успіх у обох розпочинаннях буде одночасний.

Що це змінить для України?

По-перше, бути частиною Єдиного цифрового ринку ЄС - це можливість надавати та отримувати послуги за відсутності регуляторних бар’єрів. Для нас це відкриття великого ринку для експорту наших послуг онлайн. За прогнозами економістів, приріст ВВП за оптимістичного сценарію може скласти до 12,1%.

Для бізнесу, це серед іншого – зменшення регуляторних бар’єрів для транскордонної цифрової торгівлі з країнами ЄС, зниження транзакційних і супутніх витрат у торгівлі товарами та послугами з ЄС онлайн.

В рамках нашої Дорожньої карти ми вже прийняли закон про електронні комунікації - президент його вже підписав. Потрібно доопрацювати законопроект про регулятора у сфері електронних комунікацій і прийняти його. Також відповідно до наших зобов’язань, потрібно завершити процес вивільнення радіочастотного діапазону 700 МГц, що дозволить нам розвивати мережі 5G – місяць тому ми прийняли відповідні постанови Кабінету Міністрів і вже розпочали цей процес.

До речі, щодо роботи регулятора - як на вашу думку потрібно проводити процедуру зміни оператора абонентом. Чи потрібна обов'язкова реєстрація до надання такої послуги? Наразі це питання стоїть дуже гостро, бо сім-картка абонента стає тим далі ціннішою, чим більше електронних послуг ми маємо у смартфоні...

- Цієї теми у спілкуванні з моїми європейськими колегами ми не торкалися. Але я точно проти зайвих регуляцій з боку держави. Це питання ми ще будемо дискутувати на боці парламентського комітету, щоб знайти найбільш безпечне та зручне для абонента рішення.

Ми наразі ставимо акцент на "Дія-ID", на електронній ідентифікації, а не на mobile-ID. Ми будемо раді, якщо технологія mobile-ID буде розвиватися в Україні, проте все-таки хочемо зробити віддалену можливість отримувати електронний підпис. Тому що, коли ми говоримо про mobile-ID - потрібно пам'ятати, що він у будь-якому разі видається під час фізичного контакту з оператором. Для "Дія-ID" ми хочемо зробити можливість віддалено отримувати цифровий підпис у смартфон при верифікації біометрії обличчя з фото в наявних реєстрах.  КЕП зберігатиметься в захищеному середовищі та гарантуватиме найвищий рівень довіри й безпеки. І якщо ваш біометричний паспорт чи ID-картка є у "Дії", то при авторизації біометрія обличчя буде звірятися з біометрією в реєстрі. І тільки після цього генеруватиметься електронний підпис.

Я вважаю, що потрібно створювати продукти, що будуть стимулювати людей їх використовувати, а ні в якому разі не "заганяти" когось кудись силою.

Як ви оцінюєте шанси України стати paperless-державою вже в вересні?

- У вересні буде розпочато тільки перший етап. Жодна державна установа більше не зможе вимагати у громадян довідки, витяги та інші паперові документи для надання послуг, якщо необхідна інформація вже є в реєстрі. Я завжди кажу, що нам потрібно три роки для того, щоб зробити з України повністю цифрову державу. Вже рік ми пропрацювали, заклавши дуже потужний фундамент для подальших змін. Якщо ми з моєю командою будемо продовжувати у такому ж темпі – то за два роки все буде добре.

Щоб цифрові документи приймалися усюди, де це необхідно, ми вже створили відділ впровадження. Мета його роботи – бути в постійному контакті з користувачами Дії, аналізувати проблеми, які виникають у них, та налагоджувати взаємодію з державними органами влади й усіма провайдерами послуг.

Чи спілкувалися ви з колегами з ЄС щодо визнання українського е-паспорту за кордоном?

- Ми зараз презентували цей продукт, бо про нього взагалі-то ще не дуже знають. Ми презентували технологію, демонстрували як це працює. Наразі наші європейські колеги зацікавлені цією ідеєю, і це вже досить непогано.

Нашою метою є те, щоб кожен українець міг використовувати цифровий паспорт будь-де по всій території України. Для цього треба ще дуже багато "чиновників" побороти.

Закордонний цифровий паспорт ми зробили перш за все для того, щоб ним могли користуватися у межах країни ті громадяни України, які не мають ID-картки. Бо ж ID-картку наразі мають лише 4,5 млн українців, а закордонним паспортом користуються майже 13 мільйонів наших громадян.

ЕЩЕ ПО ТЕМЕ:

РЕКЛАМА

ПОСЛЕДНЕЕ

В Украине в 2023г сократились количество абонентов фиксированной связи и доходы от услуг ее предоставления - НКЭК

Доход провайдеров фиксированного интернета в Украине в 2023г вырос на 25% - НКЭК

В украинских онлайн-медиа выросло количество политической "джинсы" – исследование ИМИ

Украина присоединилась к WIPO ALERT для противодействия пиратским веб-сайтам - Минэкономики

Большинство украинцев не не отвечают на звонки с неизвестных номеров, только 10% перезвонят – опрос Rakuten Viber

В Верховной Раде зарегистрировали законопроект о регулировании Telegram

Китай требует от госучреждений замены иностранных ПК, серверов и ПО местными решениями - FT

Повышение порога стоимости пересылаемых без декларации за границу товаров избавит украинских предпринимателей от лишних затрат

Минюст США подал иск против Apple, обвинив компанию в монополизации рынка смартфонов

Количество пользователей приложения NovaPay за 3 мес. достигло 100 тыс.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА