Політика

Закон про референдум розпочне епоху справжнього народовладдя і демократії в Україні

Підписаний президентом Володимиром Зеленським закон про всеукраїнський референдум розпочне епоху справжнього народовладдя і демократії в Україні, вважає народний депутат і глава партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко.

"Ідея народовладдя – фундаментальна ідея Президента Зеленського і нашої політсили. Старі політики дискредитували себе за роки незалежності, тож треба більше залучати людей до ухвалення рішень на всіх рівнях. Починаючи з державницьких рішень – для цього і потрібен інструмент референдуму, і закінчуючи місцевими питаннями, котрі люди можуть вирішувати у своїх органах самоврядування або через місцеві референдуми", - цитує Корнієнка прес-служба партії "Слуга народу".

Корнієнко зазначив, що можливість проведення референдумів із ключових питань життя суспільства реалізується в більшості демократичних країн. Конституція України передбачає таку можливість і для українців.

"Але політики дуже довго не хотіли давати суспільству цей інструмент, зберігаючи за собою монополію на ухвалення рішень загальнодержавного значення. Президент Володимир Зеленський і "Слуга народу" дали такий інструмент. Він цілком реальний і може працювати протягом десятиліть, допомагаючи українцям знаходити цивілізований вихід із політичних протистоянь", - заявив нардеп.

Він також нагадав, що закон про референдум розроблений у тісній співпраці з міжнародними організаціями, представниками громадянського суспільства, академічного середовища. Свою оцінку пропозиціям надавали й у Венеційській комісії, і у Раді Європи. Крім того, він здобув велику підтримку у парламенті серед представників різних політичних сил.

Як повідомлялося, 8 квітня президент України Володимир Зеленський підписав закон "Про народовладдя через всеукраїнський референдум" (законопроект №3612).

Верховна Рада 26 січня підтримала законопроект №3612 "Про всеукраїнський референдум" у другому читанні та в цілому. За документ проголосували 255 народних депутатів. Голова ВР Дмитро Разумков підписав його 17 лютого і передав на підпис президенту.

Відповідно до закону, предметом всеукраїнського референдуму можуть бути питання затвердження закону про внесення змін до розділів І, ІІІ, ХІІІ Конституції (Загальні положення; Вибори. Референдум; Внесення змін до Конституції), питання загальнодержавного значення, питання про зміну території України, про втрату чинності закону України або окремих його положень.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ