Портрети регіонів

Тимошенко є лідером президентського рейтингу в Чернівецькій області - опитування

У президентському рейтингу в Чернівецькій області лідирує глава партії ВО "Батьківщина" Юлія Тимошенко, за яку готові проголосувати 21,1% тих, хто визначився і братиме участь у виборах, свідчать результати опитування, проведеного в регіоні соціологічною групою "Рейтинг" у рамках проекту "Портрети регіонів".

Опитування проведене в рамках проекту з 16 листопада до 2 грудня 2018 року серед жителів Чернівецької області. Загалом у дослідженні, проведеному методом особистого інтерв'ю, узяли участь 1600 респондентів. Вибірка сформована з урахуванням вікової та гендерної структури області з урахуванням типу поселення. Похибка становить не більше 2,4%.

Також, згідно з опитуванням, чинного президента України Петра Порошенка готові підтримати 11,9% жителів області, які мають намір брати участь у виборах, лідера "Опозиційною платформи - За життя" Юрія Бойка - 10,7%, шоумена, лідера партії "Слуга народу" Володимира Зеленського - 10,5%, лідера партії "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка - 8,8%, лідера Радикальної партії Олега Ляшка - 8,2%, позафракційного народного депутата Олександра Шевченка - 7,3%, рок-музиканта і громадського діяча Святослава Вакарчука - 6,2%, лідера "Об'єднання "Самопоміч" Андрія Садового і лідера партії "Народний фронт" Арсенія Яценюка - по 4,1%. Рейтинг інших кандидатів - менше 3%. Водноас 16,6% жителів області не визначилися з вибором кандидата.

17,7% опитаних жителів Чернівецької області вірять, що на президентських виборах переможе Ю.Тимошенко. За останній рік кількість тих, хто переконаний в її перемозі зросла майже вдвічі. У перемозі П.Порошенка впевнений кожен десятий, що більш як у півтора разу менше показника минулого року (17%). Ю.Бойка і В.Зеленського як переможців бачать по 6% респондентів. У позитивний результат інших кандидатів вірять менше 5% опитаних. Найбільшу впевненість у своїх фаворитах демонструють прибічники Ю.Тимошенко, П.Порошенка і Ю.Бойка.

Антирейтинг очолює П.Порошенко. За нього не проголосували б у жодному разі майже 44% опитаних.

У рейтингу партій лідирує ВО "Батьківщина", яку підтримують 22,4% тих, хто визначився і візьме участь у виборах. За партію "Слуга народу" готові віддати свої голоси 12,2%, "БПП "Солідарність" та "Опозиційний блок" - по 11%, "Громадянську позицію" і Радикальну партію - 8,9% і 8,3% відповідно, "УКРОП"- 6,5%, "Народний фронт" і "Самопоміч" - по 4,8%. Рейтинг інших партій - менше 3%. Водночас майже 19% жителів області не визначилися з вибором партії, кожен десятий - не має наміру голосувати.

Жителі області оцінюють діяльність місцевої влади значно краще, ніж центральної. Так, лише кожен десятий опитаний задоволений діяльністю президента П.Порошенка, прем'єр-міністра Володимира Гройсмана та Верховної Ради України. Водночас понад 80% висловили невдоволення діяльністю центральної влади.

Протягом року зменшився рівень задоволеності діяльністю обласної державної адміністрації (з 30% до 22%) і міського/сільського голови (з 38% до 34%). Найбільш критичне ставлення до місцевих інститутів влади висловлюють жителі обласного центру.

Водночас, незважаючи на негативні оцінки стану справ, загальні очікування серед жителів області радше позитивно-нейтральні. 22-25% мають оптимістичні очікування щодо майбутнього (найбільше стосовно власного населеного пункту). 43-44% вважають, що стан справ не зміниться. Натомість 13-18% опитаних вважають, що ситуація, як в Україні, так і на місцях погіршиться в наступному році.

Військовий конфлікт на Сході України (67%) і хабарництво і корупція у владі (45%) - дві основні загальнодержавні проблеми за оцінками жителів області. На особистісному рівні опитаних радше хвилюють підвищення тарифів на комунальні послуги і низький рівень зарплат і пенсій (53% і 51% відповідно). Ці проблеми однаково турбують все населення області, тоді як підвищення цін на основні товари кілька більш значуще для жителів малих міст, а хабарництво і корупція у владі - для жителів обласного центру.

40% опитаних жителів Чернівецької області відзначили культурно-історичну близькість з жителями Івано-Франківської області, майже чверть - Тернопільської і Львівської. Серед сусідніх країн жителі регіону вважають себе найбільш близькими до Румунії, Польщі та Молдові.

За останній рік майже не змінилася кількість тих, хто висловив бажання працювати за кордоном (42% - у 2017, 41% - у 2018%), водночас лише третина з них у майбутньому готові інвестувати зароблені кошти у відкриття власної справи в Україні (39% - не готові). Більш високий рівень міграційних настроїв спостерігається серед молоді та осіб середнього віку (64% і 45% відповідно), городян (42-44%) і опитаних із середнім рівнем достатку (48%).

Переважна більшість (71%) вважає, що українська мова має бути єдиною державною. Кожен п'ятий підтримує надання російській мові статусу офіційної в окремих регіонах, лише 2% - надання російській мові статусу державної на всій території України.

Майже 80% опитаних жителів Чернівецької області вважають Росію країною-агресором щодо України. При цьому, кожен десятий має протилежну думку, 11% - не визначились з відповіддю.

За останній рік дещо зросла кількість тих, хто підтримує вступ України до Європейського Союзу (з 68% до 70%), тоді як рівень підтримки інтеграції до НАТО не змінився (59%). Серед різних напрямів зовнішньоекономічної інтеграції лідирує проєвропейський вектор. При цьому динаміка тут дещо негативна (з 67% до 65%). Зросла кількість тих, хто підтримує рівновіддаленість України від Росії і Заходу (з 15% до 18%). Вступ до Митного Союзу підтримують наразі лише 2%, що втричі менше показника попереднього року.

Соціологічна група "Рейтинг" у рамках загальноукраїнського проекту "Портрети регіонів" з листопада до грудня 2018 року провела національне опитування у всіх областях, за винятком окупованих територій Криму і Донбасу. Загалом у дослідженні, здійсненому методом особистого інтерв'ю, брало участь 40 тисяч респондентів (по одній тисячі 600 респондентів у кожній області). Вибірка репрезентативна за типом поселення, вікової та гендерної структурі області. Похибка на рівні кожної окремої області становить не більше 2,4%.

Агентство "Інтерфакс-Україна" - інформаційний партнер проекту.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ