Портрети регіонів

Бойко та Зеленський лідирують у президентському рейтингу в Донецькій області - соцопитування

Лідер "Опозиційної платформи - За життя" Юрій Бойко і шоумен, лідер партії "Слуга народу" Володимир Зеленський є лідерами президентського рейтингу в Донецькій області - їх готові підтримати 19,2% і 16,1% відповідно тих, хто визначився і братиме участь у виборах.

Про це свідчать результати опитування, проведеного в регіоні соціологічною групою "Рейтинг" у рамках проекту "Портрети регіонів" з 16 листопада по 9 грудня 2018 року. Загалом у дослідженні, проведеному методом особистого інтерв'ю, взяли участь 1600 жителів Донецької області. Вибірку сформовано з урахуванням вікової та гендерної структури області за типом поселення. Похибка становить не більше ніж 2,4%.

За лідера партії "Наші" Євгена Мураєва готові проголосувати 13,9% респондентів, за голову Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина" Юлію Тимошенко - 12,0%, за нинішнього президента України Петра Порошенка - 6,1%, за лідера Радикальної партії Олега Ляшка - 5,9%, за лідера партії "За життя" Вадима Рабиновича - 5,8%, за лідера партії "Основа" Сергія Таруту та лідера партії "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка - по 3,2% респондентів. Рейтинг інших кандидатів - менше ніж 3%. Водночас майже 13% жителів Донецької області не визначилися з вибором кандидата, 14% - не брали б участі в голосуванні.

Ю.Тимошенко – кандидат, у перемогу якого на виборах опитані вірять найбільше. За останній рік кількість тих, хто переконаний у її перемозі, зросла з 11% до 19%. Перемогу В.Зеленського бачать близько 12%. У перемозі П.Порошенка впевнені 11% (у 2017-му - 13%). Майже 9% вважають, що переможе Ю.Бойко. В позитивний результат інших кандидатів вірять не більше ніж 4% опитаних. У своїх фаворитах упевнені переважно прихильники Ю.Тимошенко, П.Порошенка, В.Зеленського, Ю.Бойка.

Антирейтинг очолює П.Порошенко. За нього не проголосували б у жодному разі майже 60% опитаних.

У рейтингу партій лідирує "Опозиційний блок", який підтримують 19,3% тих, хто визначився і візьме участь у виборах. За партію "Слуга народу" готові віддати свої голоси 15,4%, за "Батьківщину" - 13,5%, за партію "Наші" - 12,7%, "За життя" - 10,0%, "БПП "Солідарність" - 5,6%, Радикальну партію - 5,1%, за партію "Основа" - 3,6%, за "Громадянську позицію" - 2,9%. Рейтинг інших партій - менше ніж 2%. Майже кожен десятий житель області не визначився з вибором партії, кожен шостий не має наміру голосувати.

Жителі Донецької області оцінюють діяльність місцевої влади значно краще, ніж центральної. 8% опитаних задоволені діяльністю президента П.Порошенка, 11% задоволені діяльністю прем'єра Володимира Гройсмана і лише 5% - Верховної Ради. Водночас понад 80% висловили невдоволення діяльністю центральної влади. Більш критичні оцінки діяльності П.Порошенка та В.Гройсмана зафіксовано в селах.

Протягом року рівень задоволеності діяльністю обласної державної адміністрації зменшився (з 28% до 17%), а рівень незадоволених нею, навпаки, зріс (з 46% до 59%). Роботою міського/сільського голови, як і минулого року, задоволені 47%. Рівень задоволеності місцевими головами серед жителів Маріуполя вищий, ніж у малих містах і селах.

Аналіз результатів дослідження засвідчив, що ситуацію загалом у країні та області респонденти оцінюють гірше, ніж у своєму місті/селі. Лише 4% оцінили політичну ситуацію в країні як спокійну, в рідній області спокійною ситуацію вважають 8%, а у своєму місті/селі - 27%. Напруженою ситуацію в країні й області вважають майже 48% опитаних, критичною - близько 40%. Оцінки стану справ власного міста/села дещо кращі: напруженою ситуацію бачать 40% опитаних, критичною - 25%.

Загальні очікування серед жителів Донецької області скоріше негативно-нейтральні. Близько 45% опитаних вважають, що стан справ і в Україні, і на місцях не зміниться наступного року. 18-24% опитаних вважають, що він погіршиться. 14-19% мають оптимістичні очікування щодо майбутнього. Опитані дещо частіше очікують погіршення ситуації в країні, ніж на місцях.

Воєнний конфлікт на сході України (68%) - основна загальнодержавна проблема за оцінками жителів області. На особистісному рівні опитаних хвилюють також війна на Донбасі (51%), підвищення тарифів на комунальні послуги (47%), низький рівень зарплат і пенсій (45%). Соціально-економічні проблеми, такі як низькі зарплати та пенсії, інфляція на рівні особистості гостріше відчуваються в сільській місцевості, а також у Маріуполі. В містах загалом частіше заявляють про проблему підвищення тарифів на комунальні послуги та несприятливі умови для розвитку малого/середнього бізнесу.

Жителі Донецької області найчастіше вказували на культурно-історичну близькість із жителями Харківської та Дніпропетровської областей. Також дещо частіше заявляли про близькість до Запорізької, Одеської, Луганської областей і АР Крим. Серед сусідніх країн жителі регіону вважають себе близькими до Росії та Білорусі, частково - до Польщі та Молдови.

За останній рік зросла кількість тих, хто висловив бажання працювати за кордоном (з 21% до 35%). 58% з них у майбутньому готові інвестувати зароблені кошти у відкриття власної справи в Україні (34% - не готові). Рівень міграційних настроїв вищий серед молоді (57%) і більш заможних опитаних (46%).

37% - за надання російській мові статусу державної, ще 30% підтримують надання їй статусу офіційної в деяких регіонах. 31% вважає, що українська мова має бути єдиною державною.

32% жителів Донецької області вважають РФ країною-агресором стосовно України. Водночас 51% - протилежної думки. Ще 17% не визначилися з відповіддю.

За останній рік дещо зросла кількість тих, хто підтримує вступ України до Європейського Союзу (з 25% до 30%). Водночас кількість противників не змінилася (48%). Збільшилася кількість противників вступу України до НАТО (з 56% до 62%). Тих, хто виступає за вступ України до Північноатлантичного альянсу, - 18% (у 2017 - 21%). Серед різних напрямів зовнішньоекономічної інтеграції 42% виступають за рівновіддаленість України від РФ і Заходу (в 2017-му - 39%). Водночас майже 22% виступають за вступ до ЄС, приблизно така сама кількість - за Митний союз.

Соціологічна група "Рейтинг" у рамках загальноукраїнського проекту "Портрети регіонів" із листопада по грудень 2018 року провела національне опитування в усіх областях, за винятком окупованих територій Криму і Донбасу. Загалом у дослідженні, проведеному методом особистого інтерв'ю, взяли участь 40 тисяч респондентів (по 1 600 респондентів у кожній області). Вибірка репрезентативна за типом поселення, віковою і гендерною структурою області. Похибка на рівні кожної окремої області становить не більше ніж 2,4%.

Агентство "Інтерфакс-Україна" - інформаційний партнер проекту.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ