Портрети регіонів

Тимошенко, Зеленський і Порошенко лідирують у президентському рейтингу у Волинській області - опитування

Голова партії ВО "Батьківщина" Юлія Тимошенко, шоумен, лідер партії "Слуга народу" Володимир Зеленський і чинний президент України Петро Порошенко входять до трійки лідерів президентського рейтингу в Волинській області, свідчать результати опитування, проведеного в регіоні соціологічною групою "Рейтинг" у рамках проекту "Портрети регіонів".

Опитування проведене з 16 листопада до 2 грудня 2018 року серед жителів Волинської області. Загалом у дослідженні, проведеному методом особистого інтерв'ю, узяли участь 1600 респондентів. Вибірка сформована з урахуванням вікової та гендерної структури області з урахуванням типу поселення. Похибка становить не більше 2,4%.

Так, за Ю.Тимошенко готові проголосувати 23,4% мешканців області серед тих, хто визначився і братиме участь у виборах, за В.Зеленського - 15,0%, за П.Порошенка - 11,2%. Рок-музиканта і громадського діяча Святослава Вакарчука та позафракційного народного депутата Олександра Шевченко готові підтримати по 8,3% респондентів, голову партії "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка - 7,3%, лідера Радикальної партії Олега Ляшка - 6,8%. Рейтинг інших кандидатів – менший за 4%. Водночас кожен п'ятий житель області не визначився з вибором кандидата.

Чверть опитаних вірять, що на президентських виборах переможе Ю.Тимошенко. За останній рік кількість тих, хто переконаний в її перемозі, зросла більш ніж у півтора разу. У перемозі П.Порошенка впевнені 13% (у 2017 - 15%). Перемогу В.Зеленського вбачають ймовірною близько 5%. У позитивний результат інших кандидатів вірять не більше 3%. У своїх фаворитах впевнені переважно прибічники Ю.Тимошенко і П.Порошенка.

Антирейтинг очолює П.Порошенко. За нього не проголосували б у жодному разі майже 42% опитаних.

У рейтингу партій лідирує ВО "Батьківщина", яку підтримують 24,5% тих, хто визначився і візьме участь у виборах. За "УКРОП" готові віддати свої голоси 15,1%, за партію "Слуга народу" - 11,5%, "Громадянську позицію" - 8,2%, "БПП "Солідарність" - 7,6%, Радикальну партію - 7,5%, "Самопоміч" - 5,4%, ВО "Свобода" - 3,8%. Рейтинг інших партій - менше 3%. Водночас майже кожен п'ятий житель області не визначився з вибором партії.

Жителі області оцінюють діяльність місцевої влади краще, ніж центральної. Так, 18% опитаних задоволені діяльністю президента П.Порошенка, трохи більша кількість (22%) задоволені діяльністю прем'єр-міністра Володимира Гройсмана і лише 5% - Верховної Ради. Водночас понад 80% висловили невдоволення діяльністю центральної влади.

Протягом року рівень задоволеності діяльністю обласної державної адміністрації майже не змінився (30%), трохи зменшився рівень задоволеності роботою міського/сільського голови (з 47% до 42%). Рівень задоволеності місцевими головами серед жителів малих міст і сіл вищий, ніж в обласному центрі, тоді як задоволеність роботою ОДА трохи вища серед жителів Луцька.

Незважаючи на негативні оцінки загальної ситуації, очікування щодо майбутнього серед жителів області радше позитивно-нейтральні. Лише 7-9% вважають, що стан справ, як в Україні, так і на місцях погіршиться в наступному році. Переважна більшість дотримуються думки, що він не зміниться, чверть опитаних мають оптимістичні очікування

Військовий конфлікт на Сході України (66%) - найбільша проблема загальнодержавного рівня за оцінками жителів області. При цьому на особистісному рівні опитаних швидше хвилюють низький рівень зарплат і пенсій (47%) і підвищення тарифів на комунальні послуги (43%). Низький дохід, безробіття та інфляція більш гостро відчуваються в менших населених пунктах, а проблема військового конфлікту більше непокоїть мешканців Луцька.

Жителі Волинської області найчастіше вказували на культурно-історичну близькість з населенням сусідніх Львівської та Рівненської областей. Серед сусідніх країн жителі регіону вважають себе близькими до Польщі і Білорусі.

За останній рік кількість тих, хто висловив бажання працювати за кордоном, не змінилося (35-36%). 61% з них зазначили, що в майбутньому готові інвестувати зароблені кошти у відкриття власної справи в Україні. Більш високий рівень міграційних настроїв спостерігається серед молоді (55%), жителів малих міст (36-40%) і більш заможних (49%).

У Волинській області 85% вважають, що українська мова має бути єдиною державною. 10% - підтримують надання російській мові статусу офіційної в окремих регіонах. Абсолютна більшість опитаних (86%) вважають Росію країною-агресором щодо України. Лише 9% - протилежної думки.

Підтримка вступу України до Європейського Союзу залишається на високому рівні (77%), як і вступу в НАТО (65%). Серед різних напрямів зовнішньоекономічної інтеграції лідирує проєвропейський вектор (67%). В динаміці збільшилася кількість тих, хто виступає за рівновіддаленість України від РФ і Заходу (з 16% до 23%). За вступ до Митного союзу - лише 2%.

Соціологічною групою "Рейтинг" у рамках загальноукраїнського проекту "Портрети регіонів" з листопада до грудня 2018 року було проведено національне опитування у всіх областях, за винятком окупованих територій Криму і Донбасу. Загалом у дослідженні, здійсненому методом особистого інтерв'ю, брали участь 40 тисяч респондентів (по одній тисячі 600 респондентів у кожній області). Вибірка репрезентативна за типом поселення, вікової та гендерної структурі області. Похибка на рівні кожної окремої області становить не більше 2,4%.

Агентство "Інтерфакс-Україна" - інформаційний партнер проекту.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ