Портрети регіонів

Тимошенко і Порошенко лідирують у президентському рейтингу у Вінницькій області - соцопитування

Голова Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина" Юлія Тимошенко і чинний президент України Петро Порошенко є лідерами президентського рейтингу в Вінницькій області - їх готові підтримати 23,8% і 18,5% відповідно серед тих, хто визначився і братиме участь у виборах.

Про це свідчать результати опитування, проведеного в регіоні соціологічною групою "Рейтинг" у рамках проекту "Портрети регіонів" з 16 листопада до 2 грудня 2018 року. Загалом у дослідженні, проведеному методом особистого інтерв'ю, узяли участь 1600 жителів Вінницької області. Вибірка сформована з урахуванням вікової та гендерної структури області з урахуванням типу поселення. Похибка становить не більше 2,4%.

За лідера партії "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка в області готові проголосувати 11,4% респондентів, за шоумена, лідера партії "Слуга народу" Володимира Зеленського - 9,5%, за музиканта Святослава Вакарчука - 7,2%, за лідера Радикальної партії Олега Ляшка - 6,9%, за лідера "Опозиційною платформи - за життя" Юрія Бойка - 5,8%. Рейтинг інших кандидатів - менше 5%. Майже кожен четвертий житель області ще не визначився з вибором кандидата.

При цьому, згідно з результатами дослідження, близько 22% опитаних у Вінницькій області вірять, що на президентських виборах переможе Ю.Тимошенко. За останній рік кількість тих, хто переконаний в її перемозі, зросла більш ніж удвічі. У перемозі П.Порошенка впевнені 15%, що дещо менше, ніж у попередньому році (18%). Перемогу А.Гриценко вбачають близько 3,5%. У позитивний результат інших кандидатів вірять менше 3% опитаних. У своїх фаворитах впевнені переважно прибічники Ю.Тимошенко і П.Порошенко.

Антирейтинг очолює П.Порошенко. За нього не проголосували б у жодному разі 43,4% опитаних.

У рейтингу партій лідирує "Батьківщина", яку підтримують 26% тих, хто визначився і візьме участь у виборах. За партію "БПП Солідарність" готові віддати свої голоси 17,8%, "Громадянську позицію" - 11,0%, партію "Слуга народу" - 8,3%, Радикальну партію - 7,7%, "Самопоміч" - 5, 5%, "Опозиційний блок" - 5,3%. Рейтинг інших партій - менше 3%. Чверть опитаних не визначилися з вибором партії.

Жителі області оцінюють діяльність місцевої влади значно краще, ніж центральної. 10% опитаних задоволені діяльністю президента П.Порошенка, 12% задоволені діяльністю прем'єра В.Гройсмана і лише 6% - Верховної Ради. Водночас понад 80% висловили невдоволення діяльністю центральної влади. Більш критичні оцінки у селах.

Аналіз результатів дослідження показав, що ситуацію загалом у країні жителі Вінницької області оцінюють значно гірше, ніж на місцях.

Лише 7% оцінили політичну ситуацію в країні як спокійну, тоді як в рідній області спокійною ситуацію вбачають 35%, а в своєму місті/селі - 49%. Напруженою ситуацію в країні вбачать майже 60% опитаних, критичною - 32%. На місцях оцінки стану справ дещо краще: напруженою ситуацію вбачають від 39% до 47%, критичною - лише 7-11%.

Водночас, незважаючи на негативні оцінки стану справ, загальні очікування серед жителів області радше позитивно-нейтральні. 15-16% мають оптимістичні очікування щодо майбутнього, як в Україні, так і на місцях. Більше половини вважають, що ситуація не зміниться. Близько 16% очікують погіршення в наступному році. Жителі сіл і малих міст мають більш оптимістичні погляди.

Військовий конфлікт на сході України (78%) - основна загальнодержавна проблема за оцінками жителів області. Також 37% вважають проблемою хабарництва та корупції у владі. При цьому на особистісному рівні опитаних швидше хвилюють низький рівень зарплат і пенсій (57%), підвищення тарифів на комунальні послуги (51%) та інфляція (45%). На особистісному рівні відсутність доступу до медобслуговування і безробіття гостріше відчуваються в менших населених пунктах, а тарифи і низькі доходи - в обласному центрі. Серед проблем країни жителів великого міста більше хвилюють політичні питання.

Жителі Вінницької області відносно частіше вказували на культурно-історичну близькість з населенням Хмельницької, Київської та Житомирської областей. Серед сусідніх країн жителі регіону частіше за інших вибирали як близькі Білорусь і Польщу, трохи рідше - Росію.

За останній рік дещо зросла кількість тих, хто висловив бажання працювати за кордоном (з 33% до 37%), при цьому 55% них у майбутньому готові інвестувати зароблені кошти у відкриття власної справи в Україні (31% не готові). Традиційно вищий рівень міграційних настроїв спостерігається серед молоді (62%) і більш забезпечених людей (51%).

75% вважають, що українська мова повинна має бути єдиною державною. 12% - підтримують надання російській мові статусу офіційної в окремих регіонах, 8% - за надання російській мові статусу державної.

Більшість опитаних (71%) вважають РФ країною-агресором до України, а 18% - протилежної думки, 11% - не визначились.

За останній рік у Вінницькій області дещо зросла кількість тих, хто підтримує вступ України до ЄС (з 59% до 62%). Прихильність до вступу в НАТО залишилася майже на тому ж рівні (48-47%), однак трохи зменшилася кількість тих, хто проти цього (з 30% до 26%). Серед різних напрямів зовнішньоекономічної інтеграції лідирує проєвропейський вектор - 58% (у 2017 - 53%). Підтримка рівновіддаленості України від РФ і Заходу в річній динаміці зменшилася (з 37% до 27%). Лише 3% - за вступ України до Митного Союзу.

Соціологічною групою "Рейтинг" у рамках загальноукраїнського проекту "Портрети регіонів" з листопада до грудень 2018 року було проведено національне опитування в усіх областях, за винятком окупованих територій Криму і Донбасу. Загалом у дослідженні, здійсненому методом особистого інтерв'ю, узяли участь 40 тисяч респондентів (по одній тисячі 600 респондентів у кожній області). Вибірка репрезентативна за типом поселення, віковою та гендерною структурою області. Похибка на рівні кожної окремої області становить не більше 2,4%.

Агентство "Інтерфакс-Україна" - інформаційний партнер проекту.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ