Земля

Скасування земельного мораторію принесе економіці України до $1,5 млрд щорічно - СБ

Земельна реформа комплексно впливатиме на українську економіку і принесе відчутний ріст економіки - щорічно до $1,5 млрд, повідомила директор Світового банку (СБ) у справах України, Білорусі та Молдови Сату Кахконен.

"У разі скасування мораторію станеться відчутне зростання економіки України - щорічно на $0,7-1,5 млрд, що еквівалентно щорічному додатковому зростання ВВП на 0,6-1,6%", - сказала вона під час презентації нової п'ятирічної програми технічної допомоги СБ та ЄС "Підтримка прозорого управління земельними ресурсами в Україні" у Києві в середу.

За її словами, головними причинами, чому СБ вважає земельну реформу серед ключових на порядку денному реформування економіки України, є: збитки бюджету через нераціональне розпорядження державними землями сільгосппризначення, зокрема і через корупцію; збитки власників паїв через занижену внаслідок мораторію орендну плату; гальмування росту ВВП.

"Лише від заниженої ціни на оренду держземель, бюджет країни недоотримав за рік $60 млн", - додала вона.

Водночас керівник програми Денис Нізалов уточнив, що ця цифра стосується лише зареєстрованих у Земельному кадастрі державних земель, яких станом на початок 2018 року було лише 25%.

"Що відбувається з іншими 75% госземель сільгосппризначення, а це більше 7,5 млн га, - невідомо", - сказав він.

Як повідомлялося, за даними СБ орендна вартість приватних земельних ділянок в Україні нижча за реальну уп'ятеро через дії мораторію. Власники паїв щорічно недоотримують близько $3 млрд орендних платежів.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ