Земля

СБ за підтримки ЄС впроваджує в Україні 5-річну програму управління земельними ресурсами

Світовий банк (СБ) за фінансової підтримки ЄС впроваджує в Україні п'ятирічну програму "Підтримка прозорого управління земельними ресурсами в Україні" (Land Transparency) з бюджетом EUR3 млн.

"Програма розпочнеться з трьох пілотних областей України - Київської, Львівської та Миколаївської. Ми відкриті до діалогу і з іншими областями для розширення покриття програми, але маємо фінансові обмеження", - сказала директор СБ у справах України, Білорусі та Молдови Сату Кахконен під час підписання меморандуму про співпрацю між партнерами - виконавцями і бенефіціарами програми.

Для реалізації програми ЄС і СБ об'єднали свої ресурси і створили цільовий фонд для фінансування Land Transparency.

Програма розрахована на період з грудня 2017 року до грудня 2022 року. Її вигодонабувачами є власники сільгоспземель, фермери, територіальні громади, органи центральної і місцевої виконавчої влади.

Робота в рамках Land Transparency спрямована на технічну підготовку до відкриття ринку земель сільгосппризначення і кроків для підвищення інвестиційної привабливості аграрного сектора та сільської місцевості в контексті децентралізації, посилення технічного потенціалу органів місцевого самоврядування, перш за все через поліпшення якості реєстрації земель (оцифровка кадастрових даних, завершення реєстрації земель і виправлення помилок в держземкадастр і Реєстрі прав) та управління земельними ресурсами.

Як очікується, за результатами реалізації програми буде створено інфраструктуру для забезпечення моніторингу земельних відносин, дистанційного зондування, оцифровки даних. Передбачається також практична допомога громадам в упорядкуванні земельних відносин, отриманні безкоштовної юридичної допомоги.

Крім того, за словами керівника програм Світового банку з питань інфраструктури та сталого розвитку України, Білорусі та Молдови Людмили Бутенко, зараз готується масштабний проект в секторі АПК, спрямований на зменшення ризиків при веденні сільського господарства.

"Світовий банк готує новий проект. Він поки що на етапі підготовки. Йдеться про $200 млн, які будуть спрямовані на те, щоб усунути перешкоди розвитку сільського господарства, зокрема для малих і середніх фермерів. У рамках проекту будуть реалізовані програми, пов'язані із землею, логістикою.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ